Maakt romantische liefde een koppel sterk?

Maakt romantische liefde een koppel sterk?

Laatste update: 23 oktober, 2019

Romantische liefde: een verbintenis die geen grenzen kent, zelfs de dood scheidt niet. Ongebreidelde passie, een perfecte compliciteit, de vogels zingen… kaarsen, sfeerlicht, muziek, misschien een lusteloze liefdesmelodie, een verliefd koppel dat elkaar vasthoudt, nadenkend over de belofte van hartstochtelijke en innemende toewijding. Utopisch? Onmogelijk?

Dit is hoe we ons de ideale liefde voorstellen, of beter nog, het leven met een ideale partner. Maar weten we dan niet dat relaties nooit alleen maar romantisch zullen zijn en dat hierop gaan zitten wachten alleen maar zal leiden tot bittere teleurstellingen?

Tot de dood ons scheidt? We zouden opnieuw moeten leren wat verliefd worden is en de sprookjestaferelen die onze opvatting bepalen naast ons neer moeten leggen.

Romantische Liefde

Vaarwel tegen het idealiseren van de liefdesband

Het geloof in de bestendigheid van romantische liefde kent een hele reeks concepten die aan herziening toe zijn, laten we even kijken naar de belangrijkste:

  • Liefde op het eerste gezicht: als we de liefde begrijpen, dan zullen we weten dat we dit gevoel niet zo één-twee-drie kunnen ontwikkelen. Misschien voel je je op het eerste gezicht aangetrokken tot iemand of kun je een verlangen naar diegene ervaren, maar liefde vereist toch echt wat tijd om die kwaliteiten te ontdekken die het liefhebben waard zijn, om wederzijdse en verrijkende voldoening te creëren.
  • Smoorverliefd zijn is nog zo’n uitdrukking die we vaak horen (en zeggen!). De verliefdheidsfase of ‘tijdelijke gekte’ kan echter niet lang worden volgehouden. Dit komt doordat we ons hier simpelweg niet blijvend aan kunnen aanpassen, niet op fysiologisch niveau (constante verandering ) en niet op sociaal-persoonlijk niveau (door continu te denken aan de geliefde of aan met hem samen zijn verwaarlozen we een hoop andere zaken).
  • Ware liefde is als sprookjesliefde: Assepoester is een goed verhaal; het is leuk en metaforisch, maar het herbergt mooi wel een ongezond rationeel beeld. In het echte leven zullen de knappe prins en de mooie Assepoester hele andere rollen hebben en er waarschijnlijk achter komen dat hun omstandigheden dusdanig verschillend zijn dat er zich regelmatig conflicten zullen voordoen.
  • Goede mannen repareren dingen in het huis en goede vrouwen doen de was: gelukkig worden we ons steeds meer bewust van deze rigide sekse-stereotypen en worden ze steeds meer bestreden. We moeten deze kaders doorbreken en de nadruk leggen op individualiteit en gelijkheid, essentiële punten waar een relatie op zou moeten rusten.
Romantische Liefde

Ter verdediging van echte relaties

Een ideaal koppel is een koppel waarin de partners dezelfde idealen delen, dezelfde kwaliteiten, hetzelfde vermogen om na te denken en om gevoelens en emoties te ervaren. Dat wil zeggen, een ideaal koppel bouwt zichzelf op.

Maar vaak genoeg is ons beeld van het ideale koppel volledig vertekend. Als we niet duizenden foto’s maken waarop we elkaar kusjes geven, als we geen romantische berichten op Facebook plaatsen, ons leven niet organiseren rondom een gemeenschappelijke interesse en niet geheel afhankelijk zijn van degene van wie we houden, dan hebben we geen echte of gezonde relatie. Dit is natuurlijk onzin!
Romantische Liefde

Vaak lijkt het verkeerd als iemand zich niet aan deze standaarden houdt en ons vertelt dat het niet goed is om te zeggen ‘zonder jou ben ik niets’. Maar als je er even over nadenkt, zul je je realiseren dat dit een beeld is dat onze autonomie en onze relaties inderdaad ondermijnt.

Een koppel kan precies zo zijn als hoe het besluit te zijn en het is het unieke van de relatie wat de relatie echt maakt. Zo lang deze uitwisselingen gebaseerd zijn op respect voor de ontwikkeling van beide leden, bevindt het koppel zich op de juiste weg.

Elk mens heeft speciale kenmerken en met deze kenmerken smeden we een onderscheidende liefde. Ware liefde is niet romantisch; het staat voor vrijheid en wederzijdse genegenheid. Dat wil zeggen, het is dat gevoel dat ons vleugels geeft om te vliegen en redenen om te blijven.

Het belang van emotionele onafhankelijkheid

‘Ik kan niet zonder jou’. ‘Ik zou het besterven als je mij zou verlaten’. Er zijn maar weinig uitspraken die in een relatie net zo gevaarlijk kunnen zijn als deze… Meer »


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.