Wat kun je doen als je het moeilijk vindt om anderen te vertrouwen

Wat kun je doen als je het moeilijk vindt om anderen te vertrouwen

Laatste update: 25 juni, 2017

In staat zijn anderen te vertrouwen is een zeer belangrijk onderdeel van het leven. Niet alleen anderen vertrouwen, maar vooral ook jezelf vertrouwen. Voor sommige mensen is het echter een ware uitdaging om anderen te vertrouwen, met name als het gaat om nieuwe mensen in hun leven.

Iemands geloof ligt aan diggelen en als gevolg ontstaat er een angst om anderen te vertrouwen, wat inhoudt dat er tegelijkertijd ook een probleem ontstaat met het zelfvertrouwen.

Leer anderen weer te vertrouwen

Allereerst is het belangrijk om in te zien dat het noodzakelijk is om weer vertrouwen te vinden. Sommige mensen maken zichzelf wijs dat ze helemaal geen hechte relaties nodig hebben in hun leven, terwijl dit verreweg van waar is. Mensen hebben elkaar nodig, en ze hebben het ook nodig om met elkaar te socialiseren. Doen ze dit niet, dan zou hun leven ongelooflijk leeg zijn.

Stel jezelf daarom bloot aan situaties waarin de mensen elkaar blind lijken te vertrouwen en waarin er altijd wel iemand is die ook jij kunt vertrouwen. Het enige wat je hoeft te doen is de juiste persoon tegenkomen.

Begrijp dat het niet nodig is dat één persoon jou in al jouw behoeften kan voorzien. Het enige dat belangrijk is, is dat er aan je behoeften voldaan wordt, en dit kun je ook bereiken door verschillende behoeften toe te vertrouwen aan verschillende mensen.

Ga op zoek naar betrouwbare mensen die anderen goed behandelen. Als iemand ervan houdt om de intieme details van het leven van anderen open en bloot te delen met mensen wie deze details niets aangaan, dan is de kans groot dat deze persoon ook jouw vertrouwen op een dag zal beschamen. Als iemand echter niet geneigd is om kwaad te spreken over anderen, dan is de kans juist klein dat hij wel negatief over jou zal roddelen.

Ga op zoek naar de juiste mensen en bouw het vertrouwen langzaam op. Deel kleine, persoonlijke details en wacht dan af om te zien wat er gebeurt. Als de persoon met wie je deze details hebt gedeeld ze gewoon weer verder deelt met anderen, dan weet je dat je hem in het vervolg maar beter niet meer kunt vertrouwen. Als hij echter laat zien dat hij te vertrouwen is met de kleine dingen, dan kun je er zeker van zijn dat je ook de grotere dingen met hem kunt delen.

Leer ook jezelf te vertrouwen. Vaak genoeg komt onze angst om anderen te vertrouwen voort uit een angst voor onszelf, en de angst om bedrog niet te kunnen verdragen.

Wees geduldig. Hoewel het een ware uitdaging kan zijn, is het belangrijk om ook nadat je bedrogen bent te leren om anderen weer te vertrouwen. Gun jezelf de tijd en ruimte die je nodig hebt.

Hoe je jezelf kunt vertrouwen

  • Doe dingen waar je oprecht van geniet.
  • Zie je fouten en vergissingen als geschenken – hecht waarde aan leerervaringen en lessen. Vergeet ze niet, ze zullen namelijk zeer goed van pas komen wanneer je in de toekomst geconfronteerd wordt met soortgelijke situaties.
  • Leer van je fouten. Ga op een constructieve manier om met de vergissingen die je maakt en probeer te begrijpen waarom je ervoor koos om op die manier te handelen.
  • Beoefen zelfvergeving. Vergeef jezelf zo vaak als nodig is om jezelf over je fouten heen te zetten. ‘Ik vergeef mezelf voor…’
  • Vier je prestaties. Geef je verleden nergens de schuld van en onthoud alle geweldige dingen die je in je leven gedaan en bereikt hebt. Je zou ze zelfs op kunnen schrijven in een dagboek, zodat je ze voor eeuwig zwart op wit hebt staan.
  • Vertrouw op je intuïtie. Dit kan vrij moeilijk zijn als je het jezelf hebt aangeleerd om elke beslissing te rationaliseren, toch is het zeer belangrijk.
  • Probeer nieuwe dingen uit. Het is helemaal niet nodig om risico’s te nemen om te laten zien dat je jezelf vertrouwt, maar het kan wel helpen om dingen te doen waar je het een en ander van kunt leren over jezelf.

Afbeelding met dank aan Mathieu Bertrand Struck


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.