Drie ochtendgewoontes om angst onder controle te houden

Drie ochtendgewoontes om angst onder controle te houden

Laatste update: 01 april, 2017

Als je last hebt van angst, dan kan het voelen alsof je hier helemaal verstrooid door raakt en alsof deze angst je weghoudt bij je ‘ideale leven’. Deze gemoedstoestand kan je echter ook helpen om te begrijpen wie je bent en wat je nodig hebt. Door angst dus te zien als een wekker, zullen we beter in staat zijn om te reflecteren op enkele van de gewoontes die deze angst direct of indirect in stand houden.

Het is inderdaad zo dat angst vaak niet verder gaat dan een suf, eentonig en constant geluid dat we ergens in ons bewustzijn isoleren. Hoe erg we ook ons best doen om onze angst te negeren, het blijft toch bestaan. En we zullen pas echter merken hoe vrij we zijn op het moment dat deze angst er niet meer is.

De vroege ochtenduren geven ons beginpunt aan. De minuten die bepalend zullen zijn voor de rest van de dag. Als we in deze uren al van slag raken of onze taken gehaast uitvoeren, dan zal het vrijwel onmogelijk zijn om deze mate van stress gedurende de dag te verminderen. Een bestaand patroon doorbreken is altijd moeilijker dan een nieuw patroon ontwikkelen.

Daarom delen we in dit artikel drie ochtendgewoontes die je jezelf kunt aanleren om je dag vanaf nu met een heldere geest van start te gaan. Deze gewoontes zullen ervoor zorgen dat je niet meer op een hectisch tempo achter de klok hoeft aan te rennen.

“Op een gegeven moment voelde ik me getergd door angst. Ik kwam echter van deze angst af door de hemel te bewonderen.

Door te bepalen wanneer de maan zou verschijnen. Door te achterhalen waar de zon op zou komen.”

-Louise Bourgeois-

1. Neem even de tijd om met een warm drankje te reflecteren op je dag

We hebben het over het uitvoeren van bepaalde bezigheden en tegelijkertijd momentjes van stilte voor jezelf nemen. Deze stille momenten zullen je helpen om in contact te komen met je gedachten, jezelf en je essentie. Maak tijd vrij om opnieuw in contact te komen met het gevoel dat je gedurende de dag wilt ervaren. Hierdoor zul je namelijk beter in staat zijn om de spanningen die zich voor kunnen doen te onderscheiden.

Reflecteren met een Drankje

Vergezel dit moment van reflectie met een heerlijk warm drankje, zoals een kopje kruidenthee. Thee zal namelijk helpen om je geest te kalmeren voor de dag die je te wachten staat. Bovendien zul je makkelijk in staat zijn om dit ontspanningsmomentje te associëren met jezelf, met jezelf loskoppelen, waardoor je in staat zult zijn om gebruik te maken van dit soort momentjes wanneer je voelt dat je angstig begint te worden.

2. Rek je lichaam uit en breng je geest in balans

Door jezelf zodra je wakker wordt even lekker uit te rekken, krijgt je lichaam de kans om zich voor te bereiden op de bezigheden die je moet gaan verrichten, waardoor je eraan gewend zult raken om te luisteren naar wat je lichaam nodig heeft. Luister naar hoe het met je gaat en hoe je je zal voelen. Het is belangrijk dat je je net zo veel zorgen maakt over je lichaam als over je geest.

Hiervoor kun je bezigheden proberen als yoga, tai chi of andere vormen van lichaamsbeweging, altijd met mate. Deze bezigheden zorgen er niet alleen voor dat je je spieren kunt rekken, maar zullen je ook helpen om je evenwicht te vinden, waardoor deze bezigheden voor aanzienlijk veel verbetering kunnen zorgen.

3. Besteed tijd aan je emoties en de doelen die je die dag wilt bereiken

Breng je geest zodra je wakker wordt op orde. Hierdoor stel je jezelf in staat om je aan te passen aan de taken die je voor die dag gepland hebt. Neem wat tijd om de doelen die je die dag wilt bereiken bij te stellen of om te bepalen hoe je je die dag graag zou willen voelen. Hierdoor zul je meer belangrijke positieve veranderingen teweegbrengen.

Schrijven

Je kunt ook een emotioneel dagboek bij gaan houden, waarin je opschrijft hoe je je gedurende de dag hebt gevoeld en hier even op reflecteert. Hierdoor zul je beter begrijpen hoe jouw eigen emotionele systeem werkt. Bovendien zal een dagboek je helpen om verschillende hulpmiddelen in te schakelen die je kunnen helpen om een angstige gemoedstoestand te vermijden, dat gevoel van een innerlijke blokkade die zich voordoet op het hoogtepunt van angst.

“Angst met vrees en vrees met angst beroven de mens van zijn meest essentiële kwaliteiten. Een daarvan is reflectie.”

-Konrad Lorenz-


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.