Gezondheidsvoordelen van yoga

Gezondheidsvoordelen van yoga

Laatste update: 09 januari, 2017

Yoga is uitgegroeid tot een zeer gangbare praktijk in onze maatschappij. Gezien alle stress die een normale werkdag kan veroorzaken, is het niet verrassend dat deze gezonde praktijk steeds populairder aan het worden is, dit vanwege de positieve effecten op onze mentale gezondheid en balans.

Als je een gezond en gebalanceerd lichaam hebt, is het makkelijker om een heldere geest en een open hart te hebben en om je meer verbonden te voelen met de mensen om je heen. Daarom is yoga zo belangrijk, omdat het je spirituele balans ontzettend versterkt.

Wat is yoga?

Yoga is een oude praktijk, of eigenlijk wetenschap, die te maken heeft met vereniging, de handeling van het verenigen. De term komt uit het Sanskriet en betekent ‘met elkaar verbinden’. Het wordt al eeuwenlang beoefend en heeft tot op vandaag de dag een grote ontwikkeling ondergaan, maar het is nog altijd een kunstvorm die in staat is om de menselijke ziel te raken en onze houding en levenskwaliteit sterk te verbeteren.

Yoga

Yoga ontstond in India, maar omdat het de levens van mensen wist te raken en hen mentale en lichamelijke balans wist te brengen, verspreidde het zich over de hele wereld en reikt het nu tot elk hoekje van de aarde.

Het omvat mentale en lichamelijke oefeningen die je helpen om balans te vinden, de manier waarop je de wereld om je heen bekijkt te veranderen en je leven te verbeteren.

Daarnaast is yoga ook van geweldige spirituele waarde. Je ervaart een enorme verbetering wat betreft zelfkennis, geweldige verbeteringen in je gezondheid en een sterk besef van innerlijke vrede.

Gezondheidsvoordelen van yoga

Yoga biedt vele gezondheidsvoordelen, zoals mentale balans, innerlijke vrede en minder stress. Hier zijn enkele voordelen die yoga kan hebben voor je gezondheid:

 • Het regelmatig beoefenen van yoga vormt het lichaam, verbetert en versterkt de spieren, wat de weerstand en flexibiliteit verhoogt.
 • Het veroorzaakt ook een toename van energie in het menselijke lichaam, wat resulteert in betere ontspanning en een diep besef van concentratie.
 • Het kalmeert het zenuwstelsel. Dit stelt het lichaam in staat om ontspannen, gezond en ontvankelijk te zijn.
 • Dankzij de bewegingen en posities versterkt het de botten. Het is zelfs aangeraden voor mensen met rugklachten zoals hernia’s.
 • Omdat het het zenuwstelsel ontspant, kun je makkelijker in slaap vallen en dieper slapen gedurende de nacht. Dit stelt het lichaam in staat om zich uitgeruster en energieker te voelen. Rust is tevens geweldig voor de geest, die meer lucide en attent zal worden.
 • Dankzij de kettingreactie van voordelige effecten van yoga op het lichaam kan het ook helpen om stress te bestrijden door het zenuwstelsel te ontspannen, waardoor je beter slaapt, waardoor je je weer rustiger en ontspannen voelt, waardoor je de geest reinigt, waardoor je je weer alerter, actiever en productiever voelt, wat weer de mogelijkheid op geheugenproblemen afremt.
 • Zoals we al zeiden, helpen yogaposities de botten versterken en maken ze de spieren soepeler, wat zorgt voor een verbeterde lichamelijke mobiliteit, wat geweldig is voor dagelijkse activiteiten.
 • Het ontspannen van het zenuwstelsel heeft vele andere voordelige effecten, zoals het verlagen van de bloeddruk en hartslag, wat natuurlijk helpt om het hart te beschermen en versterken.
 • Het kan ook je seksleven verbeteren. Als je aan yoga doet, dan ben je aan het trainen, wordt je flexibeler en activeer je je geest, wat allemaal kan bijdragen aan de frequentie en kwaliteit van je seksuele relaties.
 • Het beoefenen van yoga heeft veel te maken met diep ademhalen, wat je longcapaciteit kan verbeteren.
 • Last but not least zorgt het ervoor dat er endorfinen vrijkomen, wat resulteert in een geweldig gevoel van welzijn en genot dat je gedurende de rest van de dag niet meer kwijtraakt.
Lotus

De voordelen van yoga

De voordelen van yoga zijn eigenlijk vrij duidelijk. Omdat onze lichamen goed geoliede machines zijn waarin alles met elkaar verbonden is, zorgt yoga voor een reeks voordelige reacties die de levenskwaliteit verbeteren van eenieder die zich eraan waagt.

Tevens bevordert yoga een geweldig besef van spirituele en persoonlijke balans. Niet alleen je lichaam zal je dus dankbaar zijn, maar je geest ook en je leven zal completer en gelukkiger aanvoelen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.