Streef je naar een betere gezondheid? Probeer yoga!

Streef je naar een betere gezondheid? Probeer yoga!

Laatste update: 08 oktober, 2016

Yoga is een klassieke oefening die langzaam haar plaats in de maatschappij heeft verworven. Yoga cultiveert het lichaam, de geest en de ziel. Door middel van onder andere lichaamshoudingen, meditatie en ademhaling ontspant yoga je en zorgt het voor diepgaande veranderingen in je gezondheid. Het belang ervan is dusdanig dat het wordt gebruikt als preventieve en revaliderende geneeskunde. Dankzij deze oefening kunnen we welzijn en vrede bereiken, die samen met de juiste voeding ons tot een veel beter leven zullen leiden.

Zoals we hebben gezegd, cultiveert yoga de geest, maar ken je alle voordelen die het biedt? Vandaag zullen we praten over hoe yoga onze geest helpt, zelfs zonder dat we het ons realiseren.

“Yoga is de gouden sleutel die de deur naar vrede, rust en vreugde opent.”
-B.K.S. Iyengar-

Yoga vermindert stress

In de wereld van vandaag leiden haast, het in de gaten houden van de klok, punctualiteit, verplichtingen en overuren tot een stress die we niet kunnen voorkomen of op kunnen heffen. Dit is de reden dat yoga een uitstekende oefening is voor al die mensen die lijden aan constante stress in hun leven.

Maar dat is niet alles. Meer ernstige problemen, zoals depressie en angst, kunnen in ons leven op de loer liggen als we onze stress niet beheersen. Hoe helpt yoga?

Yogahouding

Yoga helpt ons met het verminderen van ons cortisolniveau, een hormoon dat wordt vrijgegeven in het lichaam wanneer het spanning opmerkt. Het is een zeer noodzakelijk hormoon, maar als het niveau verhoogt in situaties waarin we het niet nodig hebben, kan het veel negatieve bijwerkingen hebben. Yoga helpt het niveau van dit hormoon te verminderen en daarmee de stress te verminderen.

Yoga verbetert onze slaap en onze stemming

Net als wat we eerder hebben gezegd over cortisol, helpt serotonine het reguleren van onze slaap en stemming. Dankzij de eerder genoemde stress slapen we vaak minder en dat beïnvloedt onze stemming. Het is allemaal gerelateerd!

Het beoefenen van yoga verhoogt ons serotonineniveau, wat ons in staat stelt om beter uit te rusten. En als je beter slaapt, wordt je beter wakker. Hoe vermoeider je bent, hoe slechter je stemming zal zijn. Dus, begin meteen met het beoefenen van yoga.

Heb je weleens gehoord dat bij patiënten met depressie en angst lichaamsbeweging kan helpen? Dit komt omdat ons serotonineniveau op een natuurlijke manier stijgt met lichaamsoefening. Het is tijd om op te staan van die bank…

Yoga geeft je een langer leven

Voor iedereen die denkt dat het leven te kort is, hebben we vandaag goed nieuws. Yoga kan je leven langer laten duren, want het bevordert een gezonde levensstijl. Het beoefenen van yoga kan helpen het ouder worden en vroegtijdige sterfte te voorkomen. Ook kan het helpen degeneratieve ziekten te voorkomen.

Weet je hoe lang het duurt voor ons lichaam om de effecten van yoga te merken? Slechts 15 tot 20 minuten per dag is genoeg voor onze hersenen en onze neuronen om veranderingen te gaan produceren.

Deze veranderingen die plaatsvinden binnen onze hersenen en neuronen, binnenin ons hele wezen, helpen niet alleen om ons leven te verlengen, stress te verminderen en beter te slapen… ze helpen ons ook langer onze activiteiten vol te houden en ons beter te concentreren. Yoga verbetert de coördinatie, de concentratie, het geheugen en het leren. Dat is goed nieuws voor degenen onder jullie die studeren en die onder een hoge mate van stress staan.

Yoga verbetert relaties

Yoga helpt ons aanzienlijk in onze relaties. Naast het bereiken van welzijn, bereiken we door middel van houdingen en ademhaling flexibiliteit. Dit helpt bij het versterken van de spieren in ons bekken, wat ons een verbetering in onze seksuele relaties garandeert.

Yoga

Maar dat is niet alles. Het beoefenen van yoga kan helpen bij het oplossen van problemen als voortijdige zaadlozing en seksuele ontevredenheid. Omdat het helpt stress te verminderen, zullen ons libido en onze seksuele vitaliteit worden verhoogd. Als we een volledig en gezond seksleven hebben, zullen onze relaties daarvan profiteren.

Kende jij alle voordelen die yoga te bieden heeft? Wij hopen dat je welzijn in je leven kunt bereiken door slechts een paar minuten van je dag te wijden aan het beoefenen van yoga. Het is een efficiënte oefening die je leven in alle opzichten zal verbeteren.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.