Boeddhistische leringen voor een beter leven

Boeddhistische leringen voor een beter leven

Laatste update: 04 september, 2016

Ooit kwam er een moment, erg ver van ons vandaan, waarop we niet meer nieuwsgierig en vol bewondering naar boven keken en in plaats daarvan juist begonnen te zoeken naar andere dingen.

Dit gebeurde toen we de geest begonnen te onderschatten, verwaarlozen en vergeten en zijn plaats door iets anders in lieten nemen. Zodoende begonnen we te dwalen, voortdurend op zoek naar genot en veiligheid, voortdurend op de vlucht voor de angst, pijn en het ongemak die ons ervan weerhouden onszelf vredig te voelen.

Het woord boeddha komt van het woord budh, dat ontwaken betekent. Boeddha betekent dus ‘de ontwaakte’. Een boeddha is iemand die overal van ontwaakt is, alsof hij wakker wordt uit de meest diepe slaap en ontdekt heeft dat hij niet meer lijdt, dat al het lijden slechts een nare droom was. We kunnen allemaal ontsnappen uit deze nachtmerrie, erin slagen om ‘alleen maar goed te doen, ervoor te zorgen dat we anderen geen kwaad doen en het hart te zuiveren’.

Volgens het boeddhisme bestaat het pad dat ons ertoe leidt ‘weer in contact te komen met onze geest’ uit drie fasen: luisteren of lezen, reflecteren op wat er gelezen is en deze kennis in de praktijk brengen. Hier kunnen we uit opmaken dat de boeddhistische filosofie erg handig kan zijn. Als het niet werkt, kun je het opgeven. Als het daarentegen wel gunstig is, dan is het het waard om deze filosofie te ontwikkelen.

Met als doel om deze filosofie aan je te introduceren, delen we in dit artikel negen van de vele sutra´s of boeddhistische leringen die er bestaan en die ons uitnodigen om op ons leven te reflecteren. Het zijn geen quotes die je moet onthouden, maar lessen die samen de gehele boeddhistische leer vormen en die we kunnen toepassen op onze eigen dagelijkse gewoontes.

Sutra 1: Hij kijkt, hij is helder

“De dwaas slaapt alsof hij al dood is, maar de meester is wakker en hij leeft voor altijd. Hij kijkt. Hij is helder.”

-Boeddha-

Alles kan in ons hart worden gevonden, maar we moeten leren te observeren. Door dit te doen wordt onze geest helder, worden we gevoeliger en beter geconcentreerd. Wees wijs en observeer; praat niet, probeer simpelweg te observeren en leren.

Sutra 2: Alleen liefde verdrijft haat

“In deze wereld heeft haat nog nooit haat weten te verdrijven. Alleen liefde verdrijft haat. Dit is de wet, eeuwenoud en onuitputtelijk.”

-Boeddha-

Licht verdrijft duisternis en duisternis is haat. Hoe kunnen we dit licht bereiken? Door te ontspannen en onze geest leeg te maken. Scheid jezelf af van de invloeden die jou alleen maar vullen met haat en negatieve gevoelens. Probeer stilte te verkrijgen en het licht zal in je ontwaken en haat zal onbelangrijk voor je zijn.

Sutra 3: Hoe kun je ruziemaken?

“Ook jij zal heengaan. Hoe kun je met deze kennis nog ruziemaken?”

-Boeddha-

Het leven is kort. Wanneer je ruziemaakt is dit een nutteloze verspilling. Het is veel beter om je tijd en energie te gebruiken om geluk te bereiken. Maak dus geen ruzie over lichamelijke dingen terwijl je hart juist verheven is. We zijn stof en tot stof zullen wij wederkeren. Wat heeft het dan nog voor nut om ruzie te maken? Wat levert het ons op om onze energie te verspillen?

Sutra 4: Voorbij oordeel

“Een geest die voorbij oordeel is kijkt en begrijpt.”

-Boeddha-

Sta jezelf niet toe om te overwegen wat goed is en wat slecht. Wanneer je dit namelijk gaat analyseren, zul je verdeeld raken. Kies een houding van bewuste oplettendheid. Probeer beide opties simpelweg te observeren, zonder te kiezen.

Meditatie

Sutra 5: Leef moeizaam

“Het is fijn om moeizaam te leven en jezelf de baas te worden.”

-Boeddha-

Zou je de top van de Mount Everest willen bereiken in een helikopter? Dit kan dan wel een stuk eenvoudiger zijn, maar het is lang niet zo bevredigend. Het is werkelijk verrijkend om onze hart en ziel ergens in te stoppen. We moeten leven, niet toekijken op het leven. Dit kun je alleen bereiken door je eigen leven te leiden en niet dat van anderen.

Sutra 6: Overwinnen

“Met zachtaardigheid overwinnen we woede. Met vrijgevigheid overwinnen we kwaadaardigheid. Met waarheid overwinnen we waanzin.”

-Boeddha-

Zet het negatieve om in iets positiefs. De wereld bereidt je voor op het negatieve en duwt je in de richting van de paden van onderdrukking. Een intelligent persoon is niet iemand die de maatschappij dient. De maatschappij heeft namelijk gehoorzame mensen nodig, niet intelligente mensen. Leef je leven op intelligente wijze.

Sutra 7: Ontwaak voor altijd

“Alle dingen verschijnen en verdwijnen, maar hij die ontwaakt, zal voor altijd wakker zijn.”

-Boeddha-

Er zijn twee manieren om je leven te leiden: door te vallen of door te groeien. Vallen is makkelijk, omdat de zwaartekracht je hier een handje bij helpt, alsook de maatschappij en de massa. Om te vallen hoef je jezelf alleen maar in te laten pakken en gehoorzaam te zijn.

Groeien is echter ingewikkeld. Om te groeien moet je ongehoorzaam zijn; moet je je ego overwinnen, jezelf overwinnen en evolueren. We hebben allemaal het vermogen om een staat van bewustzijn te bereiken, echter maar weinig van ons gaan hier naar op zoek en vinden het. Als je aan dit pad begint en jezelf leert kennen en je eigen leven leidt, zal je voor altijd leven.

Sutra 8: Woorden

“Let op je woorden.”

-Boeddha-

De geest zit vol woorden, veelal onnodige woorden. Probeer gewend te raken om alleen te denken aan de nodige dingen en om zo min mogelijk te praten. Wees concreet en telegrafisch. Bedenk van te voren of hetgeen je wilt zeggen wel zin heeft. Vergeet nooit dat woorden macht hebben en dat macht zich tegen je kan keren.

Sutra 9: Gedachten

“Let op je gedachten.”

-Boeddha-

Gedachten zitten in je geest, ze zijn chaotisch en het is belangrijk om ze te verzamelen. Ze komen en gaan op zinloze wijze. Je verzint dingen of interpreteert ze en je gedachten kiezen hun eigen weg. Jouw gedachten zijn jouw beul. Denk alleen wanneer je dit wilt. Leer om jezelf te verbinden en los te koppelen.

Er zijn door de geschiedenis heen duizenden boeddha’s geweest, duizenden ontwaakte mensen die ons het pad toonden waarmee zij dankbaarheid en wijsheid hebben bereikt.

Daarom kunnen we allemaal vervulling bereiken door deze leefregels op te volgen; het enige dat we hoeven te doen is ons ego vernietigen, niet meer gehoorzaam zijn en ons eigen leven leiden, terwijl we het pad bewandelen van liefde en vriendelijkheid.

–Afbeeldingen met dank aan Sutichak Yachiangkham en Mila Supinskaya–


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.