6 vragen om het geluk te ontdekken

6 vragen om het geluk te ontdekken

Laatste update: 03 augustus, 2016

Als je een journalist zou zijn en je de kans had om jezelf te interviewen over geluk, wat zou je jezelf dan vragen? Weet je zeker dat je alle antwoorden zou hebben? En als iemand je zou zeggen dat je gelukkiger zou kunnen zijn als je een simpele vragenlijst zou invullen? Zou je dit geloven?

Als we aan bepaalde parameters en voorwaarden zouden moeten voldoen om geluk te kunnen vinden, dan zouden we nooit gelukkig zijn. Natuurlijk niet, want als we onze emoties op iemand of iets zouden baseren dat buiten onszelf ligt, dan maken we onszelf hiervan afhankelijk. 

“Geluk vlucht van hen die het zoeken. Het kan alleen van binnenuit komen.”

-Mahatma Gandhi-

Er zal nooit sprake zijn van een volledig ideale situatie die ons van oor tot oor doet glimlachen. Zoals de geweldige Freddie Mercury ooit zei in het lied ‘The Show Must Go On’: “My make-up may be flaking, but my smile still stays on.” (Mijn make-up mag dan afschilferen, maar mijn glimlach blijft.)

Echt gelukkige mensen zijn niet degenen die het meeste geld hebben of de minste problemen.

Denk aan mensen zoals Gandhi of Moeder Teresa. Zij waren gelukkig, niet vanwege materiële zaken, maar vanwege hun liefde en mededogen voor anderen. Dit betekent niet dat je een heilige hoeft te worden, maar wel dat je zou kunnen proberen om minder afhankelijk te worden van externe factoren als het gaat om je eigen geluk. 

Bootje

De volgende vragen zullen je helpen om geluk te vinden, ongeacht waar je je bevindt:

  1. Moet ik dankbaar zijn? Dankbaarheid is iets dat we tot onze beschikking hebben en dat ons kan helpen gelukkiger te zijn. Als alles van een leien dakje gaat, dan is het makkelijker om dankjewel te zeggen. De uitdaging doet zich voor wanneer niet alles goed gaat. Er is altijd wel iets om dankbaar voor te zijn. Als je een lijst maakt, dan zul je je dit realiseren.
  2. Wat zal mij gelukkiger maken? Het is moeilijk om een antwoord op deze vraag te vinden. Waarom? Omdat mensen snel geneigd zijn om te denken aan de dingen die ze ongelukkiger maken, in plaats van juist te denken aan wat ze gelukkiger maakt. Richt je op dingen die je tevreden stellen en die je liefde voor het leven versterken. Dit is waar het echte geluk te vinden is!
  3. Hoe heb ik vooruitgang geboekt? Wanneer we ons richten op onze mislukkingen of op doelen die we nog altijd niet bereikt hebben, dan is het makkelijk om ongemotiveerd te raken en de handdoek in de ring te gooien. Laat dit niet gebeuren! Kijk alleen naar het verleden om er de lessen uit te halen die je nodig hebt om te leren en om te erkennen wat je tot nu toe bereikt hebt.
  4. Wie houdt er van mij? We kunnen honderden vrienden hebben op social media, goed met onze collega’s omgaan of hartelijke groetjes krijgen van onze buren, maar de mensen die echt van ons houden zijn op één hand te tellen (of als je geluk hebt op twee handen). De liefde van anderen geeft ons veel genoegdoening. Wanneer je je alleen voelt of verdrietig bent, kun je aan deze mensen denken. Ze zullen jouw kracht zijn en ze zullen je helpen om verder te gaan.
  5. Wie kan ik helpen? Geluk kan als het water van de zee of het zand van het strand door onze vingers glippen omdat we zo gericht zijn op ‘ikke, ikke, ikke’. En anderen dan? Verdienen ook zij het niet om gelukkig te zijn? We hebben het hier niet over puur altruïsme of het volledig opgeven van al je bezittingen, maar gewoon over het helpen van de mensen om je heen. Eén eenvoudig gebaar kan iemands dag al helemaal goed maken. Dit zal je doen verenigen met je ware essentie. Je zult ontzettend gelukkig zijn op de dag dat je iemand anders gelukkig maakt.
  6. Hoe kan ik helpen om de wereld te verbeteren? Je hebt duizenden opties tot je beschikking, maar het is niet de bedoeling dat je zomaar iets kiest of dat je het alleen maar doet omdat je het wel een leuk idee vindt. Het gaat erom dat de bijdrage die je levert echt iets is waar je achter staat, waar je gepassioneerd over bent, iets dat je leven betekenis geeft en je helpt om geluk te vinden. Misschien zul je het vinden door walvissen te redden, door het kappen van bossen te voorkomen, door meer te recyclen, door een straathond te voeren of door medicijnen te doneren aan kinderen.
Blijdschap

Vergeet tenslotte niet dat geluk niet voortkomt uit het hebben van alles wat we willen, maar uit het weten hoe we kunnen waarderen wat we hebben.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.