Een rustig leven kan een gelukkig leven zijn

Een rustig leven kan een gelukkig leven zijn

Laatste update: 29 maart, 2017

Onze cultuur lijkt ontzettend gericht te zijn op passie en dromen. Als je bijvoorbeeld eens kijkt naar de meest populaire tv-programma’s, dan zul je zien dat dit de programma’s zijn waarin mensen streven naar de mogelijkheid om hun dromen waar te maken.

Het idee dat we succesvol moeten zijn, nummer één moeten zijn, het beter moeten doen dan een ander, moeten bereiken wat niemand ooit eerder heeft bereikt of een droom moeten waarmaken is ontzettend wijdverspreid en lijkt bijna een verplichting. Niemand heeft het ooit over de prijs die hier vaak voor moet worden betaald, laat staan over het feit dat we ook ander soort doelen kunnen hebben. Een rustig leven nastreven is tenslotte ook een optie.

Het voortdurende verlangen van het ego om speciaal te zijn

Een gave en een talent hebben is niet altijd een zegen; het maakt je niet per definitie gelukkig. In de tegenwoordige maatschappij lijkt het zo te zijn dat als je iets goed kunt, je dit wel moet benutten, dat je het beschikbaar moet stellen voor degenen die er gebruik van willen maken en dat je er je geld mee moet verdienen.

Rust

Hetzelfde gebeurt bij mensen met een groot intellectueel vermogen. Hoe intelligenter iemand is, hoe meer hij zal worden aangespoord om ‘een goede baan te krijgen’ of voor die moeilijkere studie te kiezen. Het lijkt misschien te gek voor woorden, maar hun opties worden beperkt door het heersende idee dat ze hun talent om te leren niet mogen ‘verspillen’. Gelukkig zijn kan zo iets worden dat zonde is van het talent.

Misschien zullen we op een dag onze kinderen leren dat het antwoord op de vraag ‘Wat wil je later worden?’ om geen enkele reden hetzelfde hoeft te zijn als het antwoord op de vraag ‘Wat voor baan wil je later hebben?’

Niet alles bereiken wat je wenst kan een zegen zijn

Het is makkelijk om te dromen van een gelukkig en prachtig leven, vol persoonlijke en professionele erkenning, grote luxe die je je kunt veroorloven dankzij je geweldige baan en een overvloed aan mogelijkheden om een droomleven te hebben, een leven zoals we zien op tv. Het is zelfs zo dat we vaak geloven dat dit is hoe het hoort te zijn.

Maar krijgen wat we willen of wat van ons verwacht wordt is vaak zo’n obsessie voor ons, dat we een hele hoop dingen vergeten die er ook nog gewoon toe doen. In onze zoektocht naar succes leggen we ontzettend veel druk op onszelf, onze persoonlijke relaties zullen worden aangetast door de verwezenlijking van onze doelen en we zijn geneigd om onze emotionele en zelfs onze spirituele kant te verwaarlozen.

Ontspannen en Gestrest

Je kunt vast wel voorbeelden bedenken van mensen die de top bereikt hebben, die erin geslaagd zijn om ontzettend veel te overwinnen, die deskundigen zijn op hun gebied, maar die hun fysieke kracht en hun gezonde verstand tot het uiterste gedreven hebben, om het maar niet eens te hebben over hun gezondheid. Mensen die voortdurend onder grote druk staan en die, om de een of andere reden, geen enkele andere optie hebben dan zo te blijven doorgaan, ondanks alles… mensen die geen kans hebben om te veranderen.

Je kunt vast ook wel voorbeelden bedenken van mensen die, om welke reden dan ook, gestopt zijn met het najagen van hun dromen om hun levensstijl te veranderen en die door deze verandering ontzettend veel gewonnen hebben of mensen die simpelweg wel moesten stoppen met wat ze aan het doen waren. Dit zijn de mensen waar het volgende citaat naar verwijst.

De sleutel hier is om flexibel te zijn, om je aan te passen en om je voordeel te doen met mislukking, zodat je kunt groeien als persoon; om in jezelf te kijken en niet alleen voorbij jezelf. Wat wil jij van het leven: wil je zijn of wil je hebben? Accepteren dat je in het leven moet roeien met de riemen die je hebt, kan ervoor zorgen dat je een geweldige tocht zult maken.

Het doel van het leven is streven naar geluk

Is gelukkig zijn werkelijk een haalbaar doel in onze omgeving? Diep van binnen weten we allemaal dat het moeilijk is, althans door de voorwaarden die ons door de maatschappij van tegenwoordig worden opgelegd en door onze algemene neiging om het leven moeilijker te maken dan het is. Minder zwaar aan bepaalde dingen tillen kan ons een geweldige kans bieden om dat geluk te vinden waar we zo naar verlangen.

Pad

Ieder van ons moet voor zichzelf ontdekken op welke manier hij zijn levensweg wil afleggen, zonder zich schuldig te voelen om bepaalde afslagen te nemen en zonder ooit de wegen die anderen wensen te volgen te veroordelen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.