Soms moeten we loslaten om geluk te vinden

Soms moeten we loslaten om geluk te vinden

Laatste update: 31 januari, 2017

Hoe kunnen we de dingen die ons verzwaren loslaten? Stel je voor dat je een wandeling maakt met een rugzak vol met spullen. Het zorgt ervoor dat je rug pijn begint te doen, je stopt met lopen en je kijkt in de rugzak om te zien wat er eigenlijk in zit. Je realiseert je dat er verschillende dingen inzitten die je eigenlijk niet meer nodig hebt en je gooit ze er meteen uit. Hoe voel je je nu? Veel lichter! Je kunt nu nog een heel stuk lopen zonder dat je moe wordt en dus kun je ver komen.

Nou, hetzelfde gebeurt met je gevoelens en houdingen, die je verzamelt met de jaren. Op het moment dat je leert afstand te doen van alles dat je niet nodig hebt, zul je beginnen met door het leven te gaan op een andere manier, gelukkiger en vrijer. Wil je een aantal dingen die je niet meer nodig hebt loslaten? Begin zo snel mogelijk! Je kunt je niet voorstellen hoe geweldig het is om door het leven te gaan zonder bagage.

Het loslaten van houdingen die een obstakel zijn voor je groei

Onder de dingen die je moet proberen los te laten, zijn al die dingen die je niet helpen bij het begrijpen van anderen of om een betere persoon te zijn. Al die houdingen die je beperken en ervoor zorgen dat je niet vooruit komt in je groei met anderen en jezelf.

Op de eerste plaats, stop ermee om altijd gelijk te willen hebben. Begin met iets moeilijks! Misschien is de gedachte om iets fout te doen iets dat je niet uit kunt staan en dit geeft je veel problemen met de mensen om wie je geeft. Als je ego groter is dan je wens om goed met je partner op te kunnen schieten, of je ouders of vrienden, denk hier dan goed over na en stop ermee!

Loslaten

Iets anders dat goed zou zijn om te elimineren is het gevoel dat je alles onder controle moet hebben, vooral dat wat er om je heen gebeurt. Laat anderen gewoon met rust. Het is niet nodig dat je probeert een schuldige aan te wijzen als die er helemaal niet is… of voor iets waar jij zelf de verantwoordelijkheid moet nemen. Het is makkelijk om iemand anders aan te wijzen, maar veel moeilijker om toe te geven dat het jouw schuld is. Tegengesteld tot wat we vaak denken, betekent dit niet dat je laf bent. Het is dapperheid.

Laat de wens om steeds weer indruk te maken op anderen ook los. Je kunt niet verwachten iets te zijn dat je niet echt bent, alleen maar om ervoor te zorgen dat anderen jou leuk vinden. Het proberen om anderen om je heen te behagen zorgt er alleen maar voor dat je een aantal slechte vrienden opdoet die je in de steek zullen laten zodra je hen nodig hebt. Hetzelfde verhaal geldt voor je partner, je werk en andere zaken. Vanaf het moment dat je je masker afzet en de waarheid uitspreekt, zullen alleen de mensen overblijven die het verdienen om er te zijn.

Laat de gedachten die je verzwaren los

Tot nu toe hebben we het gehad over de houdingen tegenover anderen die je los moet laten, maar natuurlijk is er ook veel werk te doen als het gaat om onszelf. De dingen die ons het meest verzwaren tijdens ons leven zijn onze negatieve en destructieve gedachten.

Door die manier van denken vermijd je triomf, vooruitgang en leren. Geloof niet 100% van al je gedachten, vooral de pessimistische dingen en de dingen die je kwetsen. Vergeet niet dat de hersenen gebruikt kunnen worden voor zowel goed als kwaad… en dat is van jou afhankelijk.

Op datzelfde moment zou je de overtuiging dat je waardeloos en nergens goed voor bent ook los moeten laten. Niets is zo onmogelijk om te bereiken als je denkt. Niets en niemand (niet eens jijzelf) kan je geluk tegenhouden en je stoppen je dromen te realiseren. Spreid je vleugels en vlieg! Doe de dingen die ervoor zorgen dat je een betere persoon wordt en nog dichter bij je dromen zal komen. Denk eraan dat je je grootste vijand kunt worden als je geen vertrouwen hebt in je eigen vaardigheden.

Verzet tegen veranderingen is iets anders dat je uit je zware rugzak moet halen. Op die manier zul je je pad kunnen vervolgen terwijl je een stuk lichter bent. Veranderingen zijn goed, zelfs als je dat niet meteen ziet. Kom uit je comfortzone, neem geen genoegen met het minimale… Je verdient het maximale. Verzet je niet tegen dat wat anders is. Geeft het een kans en er zullen veel deuren voor je open gaan.

Ballonnen

Het loslaten van angst, voorwendsels en het verleden

Deze drie gedachten of gevoelens zijn heel zwaar en hebben geen nut. Angst is de gedachte dat er iets slechts met je zal gebeuren en daarom wil je niet vooruit bewegen. Als je bang bent, is er meer kans dat je zult falen. Zoals Franklin Roosevelt zei: “Het enige waar we bang voor moeten zijn, is de angst zelf.” Dit zal je begrenzen en het voorkomt dat je vooruit gaat.

Voorwendsels zijn niets anders dan een schild dat voorkomt dat je accepteert wat er om je heen gebeurt. Dit kan gebeuren door een gebrek aan motivatie, te veel zorgen om je toekomst, geen vertrouwen in je eigen vaardigheden en meer. Vaak hebben we dit soort excuses zelf bedacht en zijn ze niet waar. Sta niet toe dat je stil blijft staan “omdat het regent”, “omdat ik niet weet hoe ik het moet doen”, of “omdat ik toch wel zal falen.”.

En als laatste, het verleden, dat ons meestal het meest verzwaart. We denken niet vaak aan die mooie momenten uit het verleden, maar wel aan de slechte momenten die zoveel indruk op ons hebben gemaakt. Het verleden moet worden genegeerd, want als je je er te veel op richt, kijk je niet naar het heden en al helemaal niet naar morgen. 

Tenslotte wil ik een mooi citaat van Lao Tzu met je delen: “Alles komt vanzelf door het natuurlijk te laten stromen. De wereld is van hen die kunnen loslaten. Als je het probeert, wint uiteindelijk iedereen.”


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.