5 risico's van emotioneel afhankelijk zijn van je partner

5 risico's van emotioneel afhankelijk zijn van je partner

Laatste update: 22 augustus, 2016

Een van de meest zelfdestructieve emotionele trekken is emotionele afhankelijkheid, waarbij een persoon een verslaafdheid aan zijn of haar partner, vriend of familielid ontwikkelt.

“De wonden die je niet kunt zien, zijn de diepste.”

-William Shakespeare-

Als we emotioneel afhankelijk zijn, verliezen we ons zelfvertrouwen – de schat die ieder van ons uniek en speciaal maakt. Dus vandaag zal ik je vijf risico’s laten zien die ontstaan door emotionele afhankelijkheid van een van de meest belangrijke aspecten in ons leven: onze partner.

De identificatie en het begrijpen van ieder van deze risico’s zal je helpen je zelfvertrouwen te behouden, zodat je zelf de baas bent over je eigen leven, zonder dat je dat aan anderen over hoeft te laten. Hiermee voel je je sterker en beter en krijg je wat je verdient: je vrijheid.

Verlies van het zelfvertrouwen

Emotionele afhankelijkheid creëert het verlies van ons persoonlijke waardering, wat hetzelfde is als zelfdestructie. Mensen die lijden aan emotionele afhankelijkheid hebben over het algemeen ernstige problemen met hun zelfvertrouwen.

Als dit gebeurt in een relatie lopen we het risico dat we langzaam de persoon van wie we houden verliezen, omdat we ons niet bewust zijn van de situatie of omdat we niets doen om het beter te maken.

Het creëert verlies van identiteit

Een emotioneel afhankelijk persoon leeft waarschijnlijk een leven waarin zijn of haar  partner het middelpunt is. Al hun acties, wensen en gedrag zijn in overeenstemming met wat hij of zij wil. Deze situatie veroorzaakt dat we een verlengstuk worden van onze partner, waarbij we onze eigen identiteit, de persoonlijkheid die ons karakteriseert, verliezen en daardoor ontstaat totale afhankelijkheid.

Op deze manier lopen we het risico dat we lichamelijk en mentaal mishandeld worden. In dit geval is het een goed idee om professionele hulp te zoeken door middel van therapie, waardoor we de situatie de baas kunnen en de situatie in de toekomst kunnen voorkomen.

Afhankelijkheid

“Vergeet niet dat degene die niet van je houdt zoals je bent, je niet verdient.”

-Niki Lauda-

Lichamelijke en mentale mishandeling door een intieme partner

Op een bepaald moment kan de partner de emotionele afhankelijkheid ontdekken. Deze situatie kan ertoe leiden dat hij of zij een dominante rol aanneemt en makkelijk misbruik maakt van de situatie.

Dit is een archetype van koppels waarbij emotionele afhankelijkheid voorkomt. De persoon die niet lijdt aan emotionele afhankelijkheid voelt zich vrij, waardoor hij of zij kan voelen dat hij of zij recht heeft op de toepassing van druk, leugens, vijandigheid, minachting. Het kan zelfs lijden tot lichamelijke, materialistische of psychologische misbruik van de afhankelijke persoon.

Wat verergert deze situatie? De veiligheid van degene die het misbruik uitoefent waarin de afhankelijke persoon waarschijnlijk niet zal klagen en alles zonder twijfel zal steunen.

Isolatie en verlies van sociale vaardigheden

Als we constateren dat we ons in een dergelijke onaangename, energieverspillende situatie bevinden, zoals de emotionele afhankelijkheid van een partner, verteert ons dit van binnen. Ons niet vrij en krachteloos voelen, zal er beetje bij beetje toe leiden dat we ons isoleren van onze sociale omgeving en onze vrienden en familie.

Deze isolatie veroorzaakt geleidelijk aan ook het verlies en de non-ontwikkeling van persoonlijke sociale vaardigheden. Onszelf verwijderen van onze omgeving en realiteit zorgt ervoor dat we blind worden voor ons eigen leven en verhoogt onbewust de emotionele afhankelijkheid.

Plotselinge veranderingen in de gemoedstoestand

Emotionele afhankelijkheid is een psychologische  stoornis die zich op verschillende manieren kan manifesteren. De afhankelijke persoon lijdt aan “dysforische stemming”, wat betekent dat er veel plotselinge veranderingen in de gemoedstoestand voorkomen gedurende de dag.

Het lijden aan deze emotionele gemoedstoestand zal ertoe leiden dat een persoon depressie, stress en angst ervaart. Al deze dingen bevorderen een bepaald schuldgevoel, innerlijke leegte, veel jaloezie en vooral angstDeze symptomen worden alleen gekalmeerd als hun partner in de buurt is en het wordt veroorzaakt door diens afwezigheid.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.