Wanneer je een relatie moet beëindigen

Wanneer je een relatie moet beëindigen

Laatste update: 19 maart, 2017

Het beëindigen van een relatie is een beslissing die je je altijd zult kunnen herinneren. Of het nu de juiste beslissing was of niet, je zal het nooit vergeten. Je kunt steun en begrip vinden bij anderen, maar uiteindelijk is het jouw beslissing, jouw leven en moet je luisteren naar je intuïtie.

Voordat je iets anders doet, denk eraan hoe de relatie zou zijn als het nog een jaar of vijf jaar door zou gaan en misschien krijg je van dit perspectief een idee van wat je zou moeten doen, waarbij je je goed zou voelen en waarbij je je slecht zou voelen. Wees realistisch en lieg niet tegen jezelf, want dat zal jou en de ander alleen maar kwetsen.

“In onmogelijke liefde is hoop het eerste dat je verliest.”

-Walter Riso-

Om te weten of het tijd is om je relatie te beëindigen, moet je jezelf vragen stellen, zonder iemand de schuld te geven. Denk eraan, er zijn altijd twee partijen bij betrokken. Probeer te ontdekken wat er is gebeurd en hoe je kunt leren van deze ervaring met geduld en wijsheid.

Vraag jezelf af wat je moet doen voordat je de relatie beëindigt

Veel van de vragen die je jezelf moet stellen zijn pijnlijk, want de werkelijkheid is pijnlijk, maar het is ook noodzakelijk als je wilt groeien en begrijpen wie je bent en wat je wilt van de relatie. Iemand verlaten doet pijn, maar in een relatie blijven steken die niet meer werkt, doet nog meer pijn.

Nadenken

Psycholoog Walter Riso zegt dat er drie elementen zijn van een gezonde relatie: eros (seksueel verlangen), philia (vriendschap) en agape (tederheid). Als een van deze aspecten ontbreekt, zal het niet compleet zijn en hier dus onder lijden.

Is dit de relatie die je wilt?

Als je goed nadenkt of de relatie die je hebt de relatie is die je wilt, zal je een duidelijker perspectief hebben. Zoals we al eerder hebben gezegd, is het belangrijk om realistisch te zijn. Maak geen excuses voor situaties of houdingen die je niet op prijs stelt.

Als je iets anders uit de relatie wilt, of een geheel ander soort relatie, kan het zijn dat je gewoon niet met de juiste persoon samen bent. Denk goed na over wat je echt wilt, niet over wat anderen denken dat het beste voor je is.

Wat win je en wat verlies je in de relatie? Wat win je en verlies je als je het uitmaakt?

Mensen blijven vaak volhouden in een relatie die eigenlijk al dood is, zonder zich te realiseren hoe bevrijdend het is om het uit te maken met de persoon die je niet meer gelukkig maakt of bij wie je je niet meer prettig voelt.

Zoals Walter Riso zei: waarom verneder je jezelf zo? Vernedering in welke vorm dan ook – bedelen, beloven, je hoofd buigen of het overdreven prijzen van de andere persoon – heeft een boemerangeffect, want na verloop van tijd zal het alleen maar meer ellende veroorzaken.

“Als iemand niet van je houdt, bedel dan niet en ga niet op je knieën. Liefde bedelt niet, eist niet; het gebeurt gewoon. En als het niet gebeurt, neem dan afstand met waardigheid en richt je op iets anders. ”

-Walter Riso-

Afstand Nemen

Het is raadzaam om de relatie en mogelijke breuk te analyseren aan de hand van wat je zou verliezen en wat je zou krijgen uit elke optie, maar bovenal is het belangrijk om te zien hoe je je voelt, wat je hart en intuïtie je vertellen. Je kunt niet negeren hoe je je diep van binnen voelt.

Heeft het probleem een oplossing?

Of je duidelijk weet waarom je een relatie wilt verbreken of niet, het is belangrijk om te kijken of het mogelijk is om het conflict met je partner op te lossen of niet en of het zoeken naar een oplossing het waard is.

Als bijvoorbeeld het probleem is dat jullie erg verschillend zijn en veel ruzie maken, is misschien de oplossing dat je leert om op een meer volwassen manier ruzie te maken en je emoties leert beheersen. Maar als je partner je heeft bedrogen, moet je je goed bewust zijn van of je in staat bent om het te vergeten en te vergeven, want als dat niet zo is, is er misschien geen goede reden om bij elkaar te blijven.

“Verlies nooit je waarde voor iemand die niet beseft wat hij of zij heeft, als je weet wat je verdient.”

-Paulo Coelho-

Als je jezelf al deze vragen stelt en besluit te breken met je partner, zal het waarschijnlijk een tijdje moeilijk zijn, maar alle pijn verdwijnt en gaat over als de dagen komen en gaan. Iedereen heeft tijd nodig om te wennen, maar er zal een moment komen dat je beseft dat je de juiste beslissing hebt genomen, dapper en weloverwogen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.