Wanneer de liefde is geblinddoekt door bedrog

Wanneer de liefde is geblinddoekt door bedrog

Laatste update: 22 november, 2016

Wanneer we het over emoties hebben, is het verstandigste om niet te hard te proberen om ze uit te leggen. We weten al dat we ze niet kunnen in hun geheel beheersen. Het enige dat we kunnen doen, is ze echt voelen, proberen ze te begrijpen en ze een vorm geven, zodat degene die kwetsend zouden kunnen zijn dat niet zijn. Het is niet altijd het beste om te proberen deze dingen die simpelweg in ons opborrelen uit te leggen. In plaats daarvan kunnen we ons best doen om te proberen ze te begrijpen.

We zijn allemaal bekend met dat gevoel van alles of niets: iets willen of het volledig verwerpen bijvoorbeeld. Dat gevoel waarin er geen middenweg is. Dus, als we dit gevoel verbinden met ergens van houden, kunnen we zeggen dat elke vorm van liefde om volledige toewijding tussen twee mensen vraagt. Echter, wat we soms vergeten is dat het ook een verplichting richting onszelf kan zijn. Vergeet jezelf nooit wanneer je van iemand anders houdt.

“En als het hart moe wordt van het liefhebben,
waar is het dan voor?”
-Mario Benedetti-

Blinddoek

Als je jezelf vergeet, kan je verliefd zijn, maar op een giftige manier. Vaak zorgt dit ervoor dat je uiteindelijk verliefd, maar tegelijkertijd geblinddoekt bent. Deze blinddoek van misleiding verhindert dat je de realiteit ziet. In plaats daarvan geloof je dat echt is wat in werkelijkheid alleen je verbeelding is. In een relatie zitten waarin dit gebeurt, betekent helemaal niet in een echte relatie zitten.

Niets rechtvaardigt dat soort liefde

Als je jezelf in een situatie zoals die we zojuist omschreven hebben bevindt, ofwel een romantische relatie of met een familielid of vriend, kan het moeilijk zijn om te veranderen. Het is makkelijk om onderdeel van die relatie uit te blijven maken, omdat de werkelijkheid en het moeten confronteren moeilijk kan lijken. Het kan ook zijn dat, op een onbewuste manier, je liever in dat bedrog leeft als in een soort parallelle werkelijkheid waarin je je niet gekwetst voelt.

Dit soort omstandigheden zijn echter nooit gezond. Vergeet niet dat je geen lafaard bent omdat je bang bent, maar je moet dapper zijn en je demonen een naam geven. Niets rechtvaardigt die liefde als er geen geluk is dat ermee samen gaat. Je moet jezelf ervan overtuigen niet toe te geven aan gevoelens van schuld of te bezwijken voor manipulatie, slachtofferschap of aanvallen op je gevoel van eigenwaarde.

Het is net zo belangrijk om te weten dat het niet eerlijk is van een andere persoon om je ruimte en je onafhankelijkheid over te nemen. Dat doen kan alleen maar wantrouwen, misleiding en zo veel onnodige houdingen, die niemand verdient mee te maken, smeden.

Je kan zijn wie je bent bij de persoon die van je houdt

Het belangrijkste is dat je emoties je laten weten hoe het op een bepaald moment met je gaat, maar ze moeten in overeenstemming zijn met wie je echt bent. Je wilt ongetwijfeld geen droevig persoon zijn, die het nooit naar zijn zin heeft. Je wilt zeker geen persoon zijn die alleen maar gelukkig lijkt aan de buitenkant, maar die echt droevig is aan de binnenkant. Je wilt een echt en eerlijk persoon zijn, je ware zelf zijn en dat met anderen delen.

“Als we onszelf openstellen, jij voor mij en ik voor jou, als we onszelf onderdompelen, jij in mij en ik in jou, als we vergeten, jij door mij en ik door jou. Alleen dan ben ik mij en ben jij jij.”
-Anoniem-

Boeket

Daarom moeten de relaties die je in je leven hebt en die belangrijk voor je zijn je toestaan om te zijn wie je echt bent. Ze moeten je helpen om jezelf te accepteren zoals je bent. In die relaties is wederzijdsheid belangrijk: dat elke persoon volledig en met evenveel passie van de ander houdt. In die relaties is het altijd belangrijk om de grenzen van elke persoon in gedachten te houden en niet de ruimte en het geluk van een van hen aan te vallen.

Vergeet niet dat om echt lief te hebben, je eerst trouw aan jezelf moet zijn en van jezelf moet houden vanuit een plaats van acceptatie.

Bedrieglijke liefde

Er zijn een aantal soorten liefde die bedrog, een luchtspiegeling zijn. Ze zijn nou niet bepaald echte, ware liefde. Ze laten ons niet onszelf zijn. In plaats van ons te helpen om te groeien, beperken deze soorten liefde ons. Hier zijn een paar beschrijvingen van hoe dit soort relaties zijn:

  • Liefde die ernaar streeft persoonlijke leegte te vullen: Niemand heeft de verplichting om “je op te vullen” of vice versa. Met andere woorden: je moet je eigen leven vullen. Je moet zelf leren om op een zelfstandige manier gelukkig te zijn, zonder afhankelijk te zijn van iemand anders. Dit is essentieel als je deel uitmaakt van een echte relatie. Liefde kan niet worden gezocht, het komt gewoon naar je toe. Als je hard werkt om te zoeken naar liefde, is dat omdat je het nodig hebt om een existentiële leegte op te vullen, die je eigenlijk zelf op zou moeten vullen.
  • Verdeelde relatie: De liefde, ongeacht de aard van de liefde, is altijd een kwestie waarin iedere betrokkene moet deelnemen. Op het moment dat een van de onderdelen het begeeft, doet de relatie dat ook. De liefde is niet iets dat gebeurt in kleine doses of slechts op bepaalde momenten. Wees altijd trouw aan dat gevoel.

“En één ding kan ik zweren: ik, die verliefd werd op je vleugels, zal ze nooit af willen knippen.”

-Carlos Miguel Cortes-

Bloemen
  • Onderlinge afhankelijkheid: Het is duidelijk dat ruimte en onafhankelijkheid absoluut noodzakelijk zijn in iedere vorm van relatie. Onderlinge afhankelijkheid produceert alleen maar giftige relaties die meestal geen positieve kant hebben. Houd niet van iemand omdat je denkt dat je zonder hem niets of niemand bent. Als hij je leven uitloopt, moet je er nog steeds voor jezelf zijn.
  • Geïdealiseerde liefde: Liefde die gebaseerd is op idealisering is ook geen echte liefde. Het is nodig om van de deugden die een persoon kan hebben te houden, maar ook om van zijn gebreken te houden. Het is belangrijk om te leren gelukkig in een relatie te zijn zonder te veel te proberen.
  • Vergelijkende relaties: Een relatie die voortdurend wordt vergeleken met andere relaties om het te rechtvaardigen, is een relatie op basis van bedrog, fouten en vorige levens.
  • Passief-agressieve communicatie: Liefde waarin de communicatie ontbreekt of die zich alleen maar met agressieve communicatie inlaat, kan niet worden beschouwd als echte liefde. In de liefde gaat het om het delen, om begrip, om willen begrijpen, luisteren en steunen, zelfs als er een meningsverschil is.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.