Huil als je het nodig hebt

Huil als je het nodig hebt

Laatste update: 27 augustus, 2016

In tegenstelling tot wat je misschien denkt, zijn mensen niet de enige wezens die huilen. Alle zoogdieren zijn in staat om hun pijn, eenzaamheid en verdriet op een bepaalde manier te laten zien. Het grootste verschil is dat ons geleerd is dat er goede en slechte momenten zijn om te huilen.

Meisjes wordt geleerd dat het goed is om te huilen omdat het een manier van zelf-expressie is, maar op latere leeftijd wordt het gezien als overgevoeligheid. Mannen wordt geleerd dat ze niet moeten huilen, want dit is een teken van zwakte. En zo groeien we op, sommigen met meer vrijheid en anderen meer onderdrukt. De waarheid is dat we allemaal moeten huilen als we het nodig hebben.

“Ja, huil. Maar huil terwijl je staat, aan het werk bent. Het is beter om zaden te zaaien dan te huilen over wat je kwijt bent.”

-Alejandro Casona-

Verken je gevoelens tot in de details

Huil en je zal gevoelens en emoties ontdekken die je bent vergeten. Is het al wel eens gebeurd dat je over iets begon te huilen en dat het overging in huilen om iets heel anders? Dit gebeurt omdat je jezelf niet de kans geeft je emoties te uiten als ze zich ontwikkelen.

“Huilen betekent niet dat je zwak bent. Al sinds je geboorte is het een bewijs dat je leeft.”

-Charlotte Brontë-

Verdriet

Door je woede en pijn te laten ophopen zonder ze onder ogen te zien, worden ze een soort van vergif. Sommige mensen houden deze emoties liever zo ver mogelijk bij zich vandaan. Dit is een vergissing, want hoe dieper je graaft, des te beter kan je jezelf leren kennen en dus ook vrijer worden. Wees niet bang om deze diepste angsten en verlangens te ontdekken. Alleen door op deze momenten te huilen, kun je jezelf echt vrij voelen.

Huil om je ziel schoon te wassen

Net als een lekkere douche je lichaam schoon wast, zo doen tranen dat met de ziel. Na het huilen voel je je bevrijd en je hebt meer energie en motivatie om vooruit te gaan, ondanks hoe slecht alles lijkt. We verzamelen zoveel dingen die we niet los durven laten, omdat we denken dat dit ingewikkelder en pijnlijker is voor ons of voor anderen. Het probleem is dat al dat verdriet, die frustratie, die angst en die woede je ook zal schaden.

“Soms kunnen we niet kiezen tussen tranen of lachen, maar alleen tussen de tranen en tussen al die tranen moet je dan de mooiste kiezen.”

– Maurice Maeterlink-

Je hebt dan ook de tijd gehad om te zien wat het is dat je zo kwetst. De volgende stap is het creëren van een strategie om vooruit te gaan en je onopgeloste problemen op te lossen. Stop niet – huil zoveel je nodig hebt en blijf vooruit gaan. Er zijn tenslotte ook tranen van geluk.

Tranen genezen het lichaam

Soms vergeten we dat onze lichaam en geest met elkaar verbonden zij, en we behandelen ze als twee gescheiden dingen. Dit is een grote fout, want als de geest ziek is, is het lichaam dat ook.

Tranen

Hierdoor is het niet ongewoon dat we mensen zien die aan depressie lijden of die een eenzaam bestaan hebben en die tegelijkertijd ook veel lichamelijke problemen hebben. Een ander voorbeeld is stress, waardoor rugklachten kunnen ontstaan. Zorg goed voor je lichaam en huil zoveel je wilt als je dat nodig hebt. Je lichaam is veel slimmer dan je misschien denkt en het zal je altijd laten merken wat het nodig heeft.

“De tranen stromen over mijn wangen, uit mijn ogen die niet knipperen. Wat doet mij zo huilen? Van tijd tot tijd. Er is hier niets bedroevends. Misschien zijn het vloeibare hersenen. Geluk in het verleden is in ieder geval weg uit mijn geheugen, in de veronderstelling dat het er ooit was. ”

-Samuel Beckett-

Huilen doet je herinneren dat je een mens bent

Huil niet alleen vanwege je gezondheid, maar doe het ook om in contact te komen met je meest menselijke kant. We groeien op met het idee dat huilen een zwakte is of een teken van verslagenheid. Misschien is dit waar in sommige gevallen, maar het is ook een manier van het in contact komen met je meest kwetsbare, menselijke kant.

“Vaak zijn tranen de laatste glimlach van de liefde.”

-Stendhal-

Geef jezelf een kans om te huilen in het bijzijn van anderen, zelfs als je denkt dat het raar en vervelend voor hen zal zijn. Tranen kunnen je helpen je gevoelens beter uit te drukken en ze zijn toegestaan als ze echt zijn. Wat je moet vermijden is het gebruik van je tranen als een vorm van chantage. Schaam je niet voor je behoefte om te huilen. Er is geen echte reden om het te vermijden. Vergeet het idee dat huilen slecht is!

–Afbeelding afkomstig van Christiaan Lieverse–


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.