De knuffels die ons weer heel maken

De knuffels die ons weer heel maken

Laatste update: 01 januari, 2017

Op een dag zal iemand je zo stevig knuffelen dat al jouw gebroken stukjes weer in elkaar zullen worden gelegd, je zult worden verlost van al je verdriet, je pijn zal verdwijnen en je weer zult lachen.

Een knuffel is een liefkozing, een gedicht geschreven op de huid dat ons geruststelt en onze emotionele banden versterkt door onze angsten weg te jagen. Knuffels vullen ons met kracht door het gevoel van chaos af te weren.

Er zijn knuffels die zoveel kracht bevatten dat ze in plaats van ons te breken, ons weer heel maken. Dit komt doordat we, poëtisch gezegd, emotioneel zijn afgestemd. Het is zelfs zo dat als we onszelf een knuffel geven, we onszelf helpen werken aan onze empathie en derhalve onze emotionele intelligentie.

Knuffel

Je hebt mensen en je hebt MENSEN (ja, met hoofdletters)

We zullen het er allemaal over eens zijn dat er mensen zijn en dat er MENSEN zijn. Degenen die wij het beste begrijpen, zijn de mensen in onze directe omgeving, de mensen aan wie we gehecht zijn en die onze emoties, gedachten en overtuigingen delen.

Er zijn vele redenen waarom we de mensen die onze meningen, ervaringen en overtuigingen delen waarderen en één hiervan is die affiniteit die ons zulke positieve gevoelens geeft. Het is zelfs zo dat wanneer iemand ons leuk vindt, wij deze persoon zelf meestal ook leuk vinden (niet in seksuele termen uiteraard). Dit is vooral zo omdat we ons onder dergelijke omstandigheden op een natuurlijkere en meer ontspannen wijze kunnen gedragen, waardoor we meer zullen lachen en de uitwisselingen vriendelijker en plezieriger zijn.

En dit wordt een virtueuze cirkel: hoe geliefder we ons voelen, hoe meer we houden van degenen die van ons houden. En de kenmerken van dit type liefhebben omvatten knuffels, liefkozingen en kusjes.

Omhelzing

Mijn MENSEN zijn degenen die mij omarmden in goede en in slechte tijden

Deze speciale mensen over wie we het hebben zijn vaak dezelfde mensen die naast ons stonden in goede en in slechte tijden. Vooral in onze slechtste tijden, toen we ons het slechtst over onszelf voelden, stonden ze aan onze zijde om ons een knuffel te geven.

Dit betekent dat hoe neerslachtiger we ons voelen, hoe belangrijker knuffels voor ons zijn en hoe meer we de genegenheid van degenen die ons hun waardering en onvoorwaardelijke liefde tonen nodig hebben.

Kortom, hoe meer we gebroken zijn, hoe meer we ons bewust zijn van wat we willen van de mensen die van ons houden en die een deeltje van zichzelf reserveren om ons te steunen en ons alle liefde te tonen die we verdienen.

Knuffelend Stel

Wat onze rozen speciaal maakt, is de tijd die we met ze door brengen

“Het was de tijd die je met jouw roos doorbracht die haar speciaal maakte,” schreef Saint Exupéry in De kleine prins. En dit is een van de belangrijkste pijlers van onze relaties.

Of we nu veel of weinig overeenkomsten hebben, het gevoel dat iets speciaals en unieks ons verenigt is werkelijk opwindend. Onze MENSEN zijn degenen die ons laten denken en voelen dat ze van ons houden om wie we zijn, niet om onze meningen of hun interesses.

Dit is het meest belonend en geweldig en wat het meest geruststellend is tijdens die momenten waarop ons geloof in onszelf aan diggelen ligt, omdat we ons hierdoor herinneren dat hoewel we in een ontelbaar aantal stukjes gebroken zijn, we complete mensen zijn en onvervangbaar zijn voor degenen die ons omarmen.

Aan jou lieve lezer: Als je interesse hebt om meer te leren over waardering, liefde en gevoeligheid in onze relaties, dan raad ik aan dat je hoofdstuk acht van het boek The Social Animal  door Elliot Aronson leest. Deze tekst over sociale psychologie zal een waar genot zijn voor de nieuwsgierigen onder ons.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.