Knuffelen is als het inademen van de essentie van een persoon

Knuffelen is als het inademen van de essentie van een persoon

Laatste update: 23 september, 2016

“Als ik wist dat dit de laatste keer was dat ik je door die deur zou zien vertrekken, zou ik je omhelzen en kussen en dan zou ik je terug roepen om je nog een keer te omhelzen en te kussen.”
-Gabriel García Márquez-

Knuffelen is een eenvoudig, dagelijks gebaar, maar we vergeten vaak dat het helpt om ons dichter tot mensen te brengen en onze pijn te genezen.

Woorden zijn belangrijk, natuurlijk. Het gezegde dat daden meer waard zijn dan woorden is niet altijd waar. Soms is praten over je problemen een betere manier om ze op te lossen. Maar woorden bijstaan met de handeling van knuffelen is de beste remedie.

We weten al dat knuffels:

  • De productie van cortisol verminderen (een menselijk stresshormoon)
  • De bloeddruk reguleren
  • De communicatie tussen mensen verbeteren
  • Ons gevoel van eigenwaarde verbeteren
  • Ons een gevoel van veiligheid en bescherming geven, als gevolg van de productie van oxytocine (waarvan de voornaamste functie is om het individu zich goed en zorgzaam te laten voelen)
  • De receptoren in onze huid activeren
Knuffel onder Paraplu

Kunnen knuffels ons weghouden van de dokter, zoals vitamines dat doen?

Volgens een onderzoek van de Carnegie Mellon University, geleid door Sheldon Cohen (hoogleraar psychologie aan de Dietrich College van Geesteswetenschappen en Sociale Wetenschappen), is dit idee niet ver van de werkelijkheid. Cohen en zijn team besloten om knuffels als een voorbeeld van sociale steun te bestuderen, omdat knuffels meestal een indicator zijn van een intiemere en nauwere relatie met iemand.

“We weten dat mensen die een conflict ervaren met anderen minder in staat zijn om te vechten tegen het verkoudheidsvirus. We weten ook dat mensen die beweren sociale steun te hebben, gedeeltelijk beschermd zijn tegen de effecten van stress op hun psychische gesteldheid, zoals depressie en angst.”

Zij ontdekten ook dat mensen die vaker knuffels ontvingen beter beschermd waren tegen verkoudheid of minder ernstige symptomen vertoonden na hen aan het virus bloot te stellen.

“Dit suggereert dat geknuffeld worden door een vertrouwenspersoon kan fungeren als een effectieve manier om steun uit te drukken en wanneer toegenomen in frequentie als een effectieve manier om de schadelijke effecten van stress te verminderen,” aldus Cohen.

In ieder geval hoeven we niet ver te gaan, noch hebben we meer gegevens nodig, om te bevestigen dat knuffels echt een van de beste remedies zijn.

Free hugs” is ontstaan als het controversiële real-life verhaal van Juan Mann, een man wiens enige missie was om een vreemdeling te omhelzen om zijn of haar dag op te vrolijken. De effecten van de campagne gingen viral en het fenomeen verspreidde zich.

“Wat me motiveerde was dat ik merkte dat we leven in een tijdperk van sociale scheiding, met een gebrek aan fysiek menselijk contact.”

Denk nu aan jezelf, je omgeving, je mensen, je knuffels. Denk aan een moment waarop een gespannen situatie werd gekalmeerd of gewoon een moment waarop je je vermaakt hebt. Voeg knuffels toe aan de goede dagen, gebruik ze om iemand anders gelukkig te maken of om jezelf beter te voelen na een ruzie, om te verbinden met het fundamentele menselijke instinct.

Een knuffel helpt ons om dichter tot mensen te komen, om hun essentie in te ademen en om te bewijzen dat we uit hetzelfde hout zijn gesneden.

Het is merkwaardig om na te denken over de laatste keer dat we zomaar iemand geknuffeld hebben, niet uit gewoonte of verplichting. In feite, als je dit artikel uit hebt, kan je je dichter naar de persoon die naast je zit verplaatsen en hem of haar een lange knuffel geven, één die tijd stil laat staan. Eentje die minstens acht seconden duurt. Een grote, stevige knuffel.

Zoals Jackselins Arteaga zei: “Een knuffel is een groots ding. Het is de perfecte manier om de liefde die we voelen te tonen, wanneer we het juiste woord niet kunnen vinden.”

Hoe veel problemen in de wereld zouden kunnen worden opgelost, als we allemaal meer knuffels gaven?


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.