Omring jezelf met interessante mensen

Omring jezelf met interessante mensen

Laatste update: 27 augustus, 2016

Er wordt vaak gezegd dat interessante mensen zeldzaam zijn, net als diamanten die zo puur zijn dat ze je verblinden als je er maar even naar kijkt. We hoeven het niet zo te overdrijven. We zijn er zeker van dat jij ook op een paar handlangers kan rekenen tijdens je avonturen. Vrienden voor die onvergetelijke momenten en loyale architecten van positieve emoties. Het soort dat je van binnen laat groeien en van buiten laat lachen.

In het leven kom je talentvolle mensen tegen en ook mensen met bescheiden harten en nieuwsgierige geesten. Dat gezegd hebbende, tussen interessant zijn en zelfzuchtig zijn ligt nog een oceaan van stormen en woeste zeeën.

Hoe vaak heb je al wel niet te maken gehad met mensen die alleen in zichzelf waren geïnteresseerd? Het is belangrijk om de emoties die zij in ons losmaken te leren beheersen, om grenzen vast te stellen, om dingen duidelijk te maken, om in rust te leven en te weten wanneer je “genoeg” moet zeggen.

De interessante mensen die me leren een beter mens te zijn

Vriendinnen

Het leven zou een constante uitwisseling van gevoelens, kennis en ervaringen moeten zijn, waar we allemaal winst uit halen, waarin we allemaal samen komen en waardoor niemand eenzaam zou zijn. Maar het is niet altijd zo.

Interessante mensen verblinden ons met hun originaliteit, met hun authentieke, boeiende persoonlijkheid. Ze interesseren ons, omdat ze weten hoe ze het ontstaan van een adequate uitwisseling van gevoelens en emoties moeten verwelkomen, respecteren en toestaan.

Met interessante mensen is er een onmiddellijke connectie zonder dat we precies weten waarom. Ze komen in ons leven en we voelen de band al bijna meteen, of die nu gebaseerd is op ideeën, passies of hobby’s. Onze werelden komen samen en we winnen beiden. In bredere termen kunnen we ze op de volgende manieren definiëren:

  • Interessante mensen voegen hun puzzelstukjes toe aan de puzzel van onze waarden en passies.
  • Ze verruimen onze geest, ze geven ons grotere kennis, ze brengen onze overtuigingen in perspectief en ze verrijken ons.
  • De uitwisseling is niet eenzijdig; de voordelen zijn wederzijds. Wij voegen ook iets toe aan hun leven. We bieden, ontvangen en ontwikkelen een continu leerproces door onze ervaringen, degene die de vriendschap of relatie nog sterker maken.

Het is niet makkelijk om een of meerdere personen te vinden die onze gedachten, passies en interesses zo perfect personifiëren. In plaats van deze dingen te personifiëren, dagen interessante mensen ons vaak uit, geven ze ons nieuwe inzichten en daaropvolgend laten ze ons groeien.

Ieder van ons heeft die magie nodig die ons van tijd tot tijd van binnen aanraakt en die ervoor zorgt dat we van het pad afwijken om nieuwe dingen te leren. Het zijn stimulerende persoonlijkheden, maar we delen ook een aantal van dezelfde waarden met hen. In die combinatie vinden we de subtiele balans die onze relatie zo positief maakt.

Vriendschap

Hoe ga je om met zelfzuchtige mensen

Iedere dag leven we tussen de zelfzuchtige mensen en natuurlijk is het niet altijd makkelijk of willen we een einde maken aan die relatie. Misschien zijn het onze ouders die altijd wel een beetje egoïstisch zijn of is het die collega die je altijd probeert te manipuleren…

We kunnen de zelfzuchtige mensen niet ontwijken. We moeten ze confronteren, onze grenzen duidelijk maken en ons persoonlijke territorium verdedigen, want iedere zelfzuchtig persoon is eigenlijk gewoon egocentrisch. Hierdoor zullen ze altijd verlangen dat mensen zich naar hun normen en waarden gedragen en naar hun pijpen dansen.

Iedereen die gewend is om altijd naar zijn eigen voordelen te kijken in welke relatie dan ook, loopt het risico helemaal alleen over te blijven. En hoewel het waar is dat vanwege redenen als innerlijke balans en gezondheid we onszelf moeten omringen met interessante mensen in plaats van mensen die alleen aan zichzelf denken, is het vaak lastig om eraan te ontsnappen. Wat kunnen we doen? Hoe moeten we met ze omgaan?

  • Geef niet toe aan de kleine daden of je zal je blijven moeten overgeven.
  • Zeg nooit “ja” tegen iets dat je eigenlijk niet wilt doen, hoe klein en onbelangrijk het ook is. Door “nee” te zeggen, voelt de ander zich waarschijnlijk beledigd, maar we moeten meteen duidelijk maken waar onze grenzen liggen.
  • Het komt veel voor dat zelfzuchtige mensen je emotioneel proberen te chanteren. “Als jij dit niet doet, houd je niet van me.” Laat dit niet toe – emotionele chantage is een soort van mishandeling en dit moet de ander zich realiseren. “Als je echt van me hield, zou je dit niet van me vragen.”
  • Wees bewust van ieder woord en iedere daad. Zelfzuchtige mensen zijn erg subtiel, daarom moet je ervoor zorgen dat je niet onbewust toch toegeeft aan hun wil, doordat ze hun egoïsme maskeren, soms letterlijk verpakt als een cadeautje.
Meisje tussen Bloemen

Denk eraan dat het beste in het leven niet dingen zijn, maar momenten. Degene die je deelt met mensen die je verrijken, interessante mensen die geen inbreuk maken op je emoties of je wezen, maar die je verrijken zodat je groeit en hoger kunt vliegen.

–Afbeeldingen eigendom van Jiwoon Pak, Yimin Yoon–


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.