Wat je Facebook-berichten over je zeggen

Wat je Facebook-berichten over je zeggen

Laatste update: 29 juli, 2016

Waarom plaatsen sommige mensen leuke persoonlijke anekdotes op Facebook, terwijl anderen hun liefde aan hun partner verklaren of politieke opinies uitdrukken of de details geven van het etentje van de vorige avond?

Sinds het begin van Facebook in 2004 zijn deze statusupdates een van de meest gebruikte functies. Statusupdates geven de gebruiker de mogelijkheid om zijn gedachten, gevoelens en activiteiten te delen met vrienden, die dan de mogelijkheid hebben om het bericht leuk te vinden (of te “liken”), te delen of er een reactie op te geven. Maar ik ga ervan uit dat je dit al weet, dus laten we doorgaan naar het interessante gedeelte.

Ondanks de centrale rol van de statusupdates bij het gebruik van Facebook, zijn er maar weinig onderzoeken geweest naar de patronen in de onderwerpen waar mensen berichten over plaatsen. Een onderzoek heeft wel een stap in die richting gedaan, door de persoonlijkheidskenmerken te bestuderen die geassocieerd worden met de regelmaat van de berichten over deze vier onderwerpen:

  1. Sociale activiteiten en dagelijks leven
  2. Intellectuele activiteiten
  3. Prestaties, dieet en sport
  4. Belangrijke relaties

De studie onderzocht ook of deze correlaties werden gemedieerd door een aantal van de motieven voor het gebruik van Facebook, zoals: de behoefte aan validatie (op zoek naar aandacht en acceptatie), zelfexpressie (uiten van persoonlijke meningen, verhalen en klachten), communicatie (correspondentie en verbinding) en het delen van niet-persoonlijke informatie (bijvoorbeeld actuele gebeurtenissen).

Een ander doel van de studie was om te onderzoeken of mensen die vaker berichten plaatsen over bepaalde thema’s een groter aantal likes en reacties krijgen op hun berichten.

Degenen die veel likes en reacties krijgen, genieten van de voordelen van het voelen van sociale inclusie, terwijl degenen die dat niet krijgen een lager gevoel van verbondenheid en zelfvertrouwen hebben.

Narcistische berichten

Mensen die de gewoonte hebben berichten op Facebook te plaatsen over hun dieet, sport en prestaties hebben meer kans narcistisch te zijn, volgens een onderzoek. Aan de andere kant kan het laten zien van je prestaties zorgen voor meer aandacht van je virtuele “vrienden”.

Voor gebruikers van Facebook lijkt het erop dat narcistische expositie het waard is, want ze krijgen meer likes en reacties op hun berichten. Maar de resultaten van het onderzoek suggereren dat hoewel onze Facebook-vrienden wel vriendelijke steun bieden, ze dit soort egocentrisme stiekem niet altijd waarderen.

Meer verbanden tussen persoonlijkheid en Facebook-gebruik

Het onderzoek heeft ook meer verbanden ontdekt tussen persoonlijkheid en Facebook gebruik:

  • Mensen die vaak berichten over hun romantische partner plaatsen, hebben vaker de neiging weinig zelfvertrouwen te hebben.
  • Mensen die zelfbewust zijn en die kinderen hebben, plaatsen veel berichten over hun kinderen.
  • Mensen die extrovert zijn, posten vaker over hun sociale activiteiten en dagelijkse leven.
  • Mensen die rusteloos zijn en zichzelf graag openstellen om te communiceren, plaatsen vaker berichten over intellectuele onderwerpen.

Ik zal dit artikel eindigen met twee interessante punten. Allereerst: reclame is in toenemende mate niet alleen gericht op de pagina’s die we bezoeken, maar ook op de inhoud die we plaatsen op sociale netwerken. Wat we delen op sociale media biedt veel inzicht voor bedrijven als ze proberen om potentiële klanten te bereiken.

Ten tweede: een andere studie suggereert dat we in de toekomst, wanneer iemand overlijdt, in staat zullen zijn om nog steeds met hen te communiceren op een bepaalde manier, dankzij de informatie die ze al eerder hebben gedeeld. Dankzij bepaalde algoritmen wordt aangenomen dat deze informatie kan worden gebruikt om een geautomatiseerd profiel te creëren dat communiceert op een gelijkaardige wijze als de overledene. Kun je het je voorstellen? Wat vind je van die mogelijkheid?


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.