Risico's en kansen: je vleugels uitslaan

Risico's en kansen: je vleugels uitslaan

Laatste update: 25 juli, 2016

Laat je dromen niet verstoren door de angsten van anderen, zelfs niet die van je eigen familie. Doe je dit wel, dan zal dit jou en je relaties schaden. Luister naar advies, maar zie het alleen als een richtlijn en niet als een oplegging. Want zoals het oude gezegde luidt: hij die rozen wil plukken, moet ook de doornen niet ontzien.

Je moet ernaar streven om hoog te vliegen en je realiseren dat het nooit zo zal zijn dat alle omstandigheden in je leven ideaal zullen zijn; er zal altijd wel meer dan één ‘maar’ zijn. Niettemin is het een onderdeel van het leven om volhardend te zijn en om de doelen die je uiteindelijk wil bereiken duidelijk voor ogen te hebben.

Maharat was inmiddels 22 jaar oud en droomde ervan om te reizen en verre landen te ontdekken. Zijn moeder, die hem wilde beschermen, probeerde zijn verlangens te onderdrukken met elk argument en elke vorm van manipulatie die ze maar kon bedenken en ze slaagde erin om zijn behoefte om weg te gaan te verlammen. De jongeman was continu gefrustreerd, want hij hield van zijn moeder, maar voelde zich beteugeld door haar oordeel en gewoonten. Op een dag, overweldigd door twijfels en zorgen, besloot hij een berg te beklimmen om te reflecteren op de beperkingen die zijn familie hem oplegde en die hem martelden. Daar op de berg begon hij zich moe te voelen, dus hij deed zijn ogen dicht en een vreemde scene begin zich af te spelen in zijn hoofd:

Een vogel vergelijkbaar met een hen, die overduidelijk niet kon vliegen, zat op een ei, een ei dat een andere vogel toebehoorde, maar dat ze vond in haar nest.

Het ei kwam uit en na een tijdje vroeg het kuiken zijn moeder: ‘Wanneer zal ik vliegen?’ Ze antwoordde: ‘Waarom wil je vliegen? Zie je niet hoe goed we hier leven? Trouwens, als je wegvliegt, dan zal ik niet voor je kunnen zorgen en overal loert onbekend gevaar.’

Toen Maharat wakker werd, was hij verbijsterd, maar vreemd genoeg ook opgelucht. Terwijl hij de berg weer afliep, hoorde hij de muziek van een luit en de woorden van een vrolijk lied die luidden:

‘Als je wilt leven als de adelaar, begeef je dan niet onder de mussen.’

-Flight of the Eagles-

Vogel

Het is voor niemand een geheim dat het leven niet makkelijk is en dat er veel momenten zijn waarop we beslissingen moeten maken die risico’s en opofferingen omvatten. Ofwel om individueel geluk te bereiken ofwel omwille van een doel.

Het probleem is dat het leven ons nooit zal laten weten wanneer de juiste tijd of het juiste moment daar is. Vaak presenteren de beste kansen zich op de meest onverwachte momenten. Het is van vitaal belang om deze kansen te herkennen en ze volledig te benutten. Je weet namelijk nooit of en wanneer ze zich ooit nog eens zullen voordoen. De kans die je vandaag gemist hebt, kan zonder twijfel de volgende dag de grootste spijt veroorzaken.

Hoewel het belangrijk is om te luisteren naar het advies van anderen, is het uiteindelijk jouw verantwoordelijkheid om je eigen keuzes te maken.

Niemand komt vooruit in het leven zonder risico’s te nemen. Bijna altijd moet er iets worden verloren, zodat er iets anders gewonnen kan worden. Het beste om te doen in deze situaties is om de opofferingen en momenten van twijfel te zien als een investering, niet als een verlies. Gebruik je gezonde verstand om de variabelen in je leven te vergelijken en te overdenken en doe hetzelfde voor je geluk.

De slogan: bij het nemen van risico’s is gezond verstand en voorzichtigheid altijd geboden, gaat niet over alles in één keer verliezen, noch over alles in één keer winnen. Het gaat eenvoudigweg over groeien, als persoon en als mens, beetje bij beetje, dag na dag.
Dingen loslaten is moeilijk, maar nodig. Als je succesvol wilt zijn in je leven, onthoud dan de boodschap van ‘Flight of the Eagles’ en ondervind steun van de mensen die hetzelfde pad als jij bewandelen. We houden nooit op te leren en niemand kan alles weten.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.