Soms is lachen een serieuze zaak

Soms is lachen een serieuze zaak

Laatste update: 26 september, 2016

Denk er eens over na hoe vaak per dag iets of iemand je laat lachen. Denk er nu aan hoe lang het geleden is dat je echt hebt gelachen vanuit het diepst van je ziel, een lach die je niet kon inhouden.

Kinderen lachen gemiddeld 400 keer per dag. Een volwassene lacht 15 tot 20 keer per dag.

Wanneer zijn we gestopt met lachen? Wat is er gebeurd met ons vermogen om te lachen?

“Om gezaghebbende figuren te irriteren, besteden kinderen een aanzienlijke hoeveelheid energie aan ‘de clown uithangen’. Ze willen de ernst van onze grote bezorgdheid niet waarderen, terwijl we vergeten dat als we een beetje meer als kinderen zouden zijn, onze bezorgdheid misschien niet zo groot zou zijn.”

-Conrad Hyers-

Volwassenheid wordt vaak geassocieerd met serieusheid. Lachen wordt gezien als een van de tekenen van de kindertijdwaardoor we onbewust het lachen zien als kinderachtig gedrag en we mentale patronen creëren om het te vermijden.

Lachend Kind

Op deze manier zien we volwassenheid ook hetzelfde als serieusheid en verliezen we ons gevoel voor humor, lachen en ons vermogen om verrast te worden.

De angst van het niet serieus of onprofessioneel zijn zorgt ervoor dat we ons lachen verbergen. Dit zou niet verder van de waarheid kunnen zijn; het is één ding om alles als een grap te zien, maar het is iets anders om geen gevoel voor humor te hebben.

Paradoxaal is lachen de taal van de intelligente mensenUiteindelijk is humor inherent transgressief. Met humor kunnen we de vorm doorbreken die de dogmatische maatschappij heeft vastgesteld. Het geeft ons een ander perspectief of manier van naar dingen kijken. En als we een ander oogpunt hebben, kunnen we de kleine dingen waarderen.

Lachen kan ook helpen om wat afstand te nemen van jezelf en om jezelf niet te serieus te nemen. Lachen bagatelliseert de situatie, waardoor we leren om dingen vanuit een ander oogpunt te bekijken.

Stel je een schilderij voor. Als we er te dichtbij zijn, kunnen we het niet als geheel zien. We zien alleen maar een klein gedeelte. Hetzelfde gebeurt met problemen. Door te lachen kunnen we ‘het hele beeld’ zien vanuit alle perspectieven.

Redt je gevoel voor humor! Wees oprecht! Een oprecht gevoel voor humor is je grootste kans om je emoties de baas te worden. Lach om alle sippe gezichten en verwaande mensen. Lach om je eigen domheid, je onzekerheden, je jaloezie. Weg met treurige gezichten. Weg met het drama, ontbering en medelijden.

Lach om je gekluns, je fouten. Lachen is bevrijdend en verlichtend. Het geeft je vleugels. Lach op een manier die aanstekelijk is: je verlicht stress en negativiteit. Glimlach naar iedereen. En nog meer naar de mensen die naar je kijken met een serieus gezicht. Kijk of het aanstekelijk is.

Lachen

Ga op zoek naar een intelligent persoon met wie je kunt lachen. De beste relaties zijn gebouwd met een gevoel voor humor. Lachen heeft ons een gevoel van rechtstreeksheid en nabijheid tot de andere persoon en er is niets leukers dan lachen met een vriend om iets dat alleen jullie tweeën begrijpen, zelfs als anderen kunnen denken dat jullie gek zijn geworden.

Waardeer degenen die je aan het lachen maken. En het is nog beter als je hysterisch lacht, omdat het beter voor je is dan een rustgevend medicijn of antidepressiva.

Om het leven te doorstaan, hebben we een gevoel voor humor nodig. Denk eraan dat lachen soms een serieuze zaak is!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.