Ware liefde wordt beloond met liefde

Ware liefde wordt beloond met liefde

Laatste update: 04 augustus, 2017

Ieder van ons verdient het om een liefde te ervaren die ons er elke dag weer toe beweegt om beter te zijn, die gebaseerd is op eerlijkheid en vrij is van schijn. Het soort gevoel dat jouw angsten verlicht en jou vanbinnen voedt. Het soort dat ons onze ware zelf laat zijn, ons gelukkig maakt, en nooit met opzet schade aanricht.

We verdienen het allemaal om onszelf te vinden in het hart van een ander en het gevoel te hebben alsof we met diegene kunnen praten zonder te hoeven doen alsof, zonder te hoeven vechten om hem bij ons te houden. We verdienen het allemaal om de liefde te voelen stromen en te ervaren hoe onze rede en emoties op één lijn komen te staan.

Vind de liefde van je leven elke dag opnieuw in dezelfde persoon

Als het in staat gesteld wordt om te groeien, dan is liefde het meest vervullende en bevredigende gevoel dat er bestaat, in elk van haar vormen. Daarom zou de liefde die gegeven wordt nooit bitter mogen zijn als de liefde die ontvangen wordt oprecht en open is.

Liefde is zowel toewijding als vrijheid. Het moedigt je aan om steeds weer opnieuw te kiezen voor dezelfde persoon om je leven mee te delen. Het is begripvolle samenwerking in een relatie, waarmee jij je voordeel doet om een eigen afgezonderde wereld te creëren waarin je je veilig kunt voelen.

Het is het besef dat de mooiste dingen in het leven drie keer zo duur zijn, en het is jouw vermogen om dit besef naarmate de jaren voorbijgaan niet te verliezen. Het is het vernieuwen van emoties, het is het in elkaar leggen van een puzzel waarin de gemeenschappelijkheden passen in de onenigheden, het is het risico van in het onbekende springen, wetend dat je misschien zult vallen.

De liefde kent niets behalve tederheid, respect, en wederzijdse affectie. Het is passie, impuls, idealisering, betekenis, en leven. Dus waarom accepteren wij een liefde die wreed geworden is? Waarom blijven we het ‘liefde’ noemen als er niets meer van over is?

Liefde

“Als er een moment komt waarop het leven jou mishandelt, denk dan terug aan mij, en weet dat je nooit moe kunt worden van wachten op iemand die er nooit moe van zal worden om naar jou te kijken.”

-Luís García Montero, Dedicatoria-

Als het schade aanricht, dan is het geen liefde

De simpele doch ingewikkelde ervaring van verliefd zijn zorgt er soms voor dat mensen situaties accepteren die in werkelijkheid onacceptabel zijn. Een liefde die jou verplicht om te lijden in de hoop op dat sprookjeseinde is geen echte liefde. De liefde doet soms pijn, maar ze doet nooit opzettelijk kwaad.

Wanneer twee mensen van elkaar houden, dan is het enige doel dat bestaat het gelukkig zien van die ander, zelfs als diegene om de een of andere reden besluit om weg te gaan. Het is geen wederzijdse liefde als het giftig is. Het is niet gezond als je jezelf moet ontkennen om het te kunnen behouden.

“Je kunt niet op dezelfde plek blijven als je er niet kunt groeien, zelfs al vind je het er leuk.”

-M. Sierra-

Als er sprake is van jaloezie, onwetendheid, en geestelijke en/of lichamelijke mishandeling, dan kan het geen liefde worden genoemd, omdat ware liefde wordt beloond met liefde en genegenheid.

Je moet eerst jezelf liefhebben

De maatschappij doet ons geloven dat mensen van elkaar houden om zich compleet te kunnen voelen en niet eenzaam te hoeven zijn. Het is het idee van het vinden van je ‘wederhelft’ om jezelf compleet te maken en gelukkig te kunnen zijn. Deze opvatting is echter niet alleen verkeerd, maar soms zelfs gevaarlijk.

Liefde

Niets voor niets verdedigden enkele van de grootste geesten in de geschiedenis het idee dat het onmogelijk is om van een ander te houden als je niet eerst van jezelf houdt. Dit betekent niet alleen dat we niet op zoek zouden moeten gaan naar een ander om ons compleet te maken, maar dat we zelf al compleet moeten zijn voordat we onze liefde werkelijk met een ander kunnen delen.

“Wanneer je begrijpt dat liefde niet gelijk staat aan vinden wat bij jou ontbreekt, maar aan het vinden van iemand die jou begrijpt, die jou laat voelen, zoek dan naar die blik…waarin je voor altijd kunt verblijven.”

-Sergio Sa-

Als je een eerlijke relatie wilt waarin beide partijen elkaar de mogelijkheid kunnen bieden om elkaar te leren kennen, leer dan eerst jezelf kennen. Weet precies waar je naar op zoek bent, wat jouw angsten en verlangens zijn, hoe je persoonlijk kunt groeien, en in hoeverre die ander bereid zou moeten zijn om zijn weg op die van jou te laten uitkomen. Met andere woorden, om echt van iemand te kunnen houden, moet je eerst van jezelf houden en tot zowel het eerste, als het laatste, werkelijk in staat zijn.

Geen trek in oppervlakkige relaties? – vermijd dan deze dwalingen


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.