Jaloezie is niet liefde

Jaloezie is niet liefde

Laatste update: 07 januari, 2017

Jaloezie wordt veroorzaakt door onzekerheid, bezitsdrang en angsten die ons verwijderen van de liefde, onze relaties vervuilen en onze vrijheid vernietigen. Dit is waarom het niet synoniem kan zijn met liefde. Integendeel: de liefde vereist dat we onszelf van jaloezie losmaken.

Het lijkt alsof jaloezie een zekere angst voor verlies aangeeft, alsof het ons wil wijzen op iets belangrijks. Het gevoel dient om ons te informeren dat we de genegenheid en de aandacht van een geliefde dreigen te verliezen aan een ander.

Hoe ontstaat jaloezie?

Ruzie

In eerste instantie dient jaloezie om aan te geven dat er iets is in onze relatie met iemand anders dat moet worden opgelost, zoals openstaande kwesties die we hebben verwaarloosd en die ons een onzeker en wantrouwend gevoel geven. Het zou slechts een waarschuwing kunnen zijn die weer verdwijnt zodra de kwestie is opgelost, maar het kan ook problematisch en pathologisch worden.

Het idee dat jaloezie synoniem is met liefde is een wijdverspreide misvatting. Jaloers zijn betekent niet dat we meer van diegene houden; het activeert simpelweg onze angsten, die vaak gerelateerd zijn aan emotionele onzekerheid. Naarmate mensen, relaties en liefde volwassen worden, neemt de jaloezie af.

Gezonde en adaptieve jaloezie

Jaloezie kan op volwassen manier worden aangepakt en net zoals bij alle emoties en gevoelens kunnen we van jaloezie profiteren op een manier die bijdraagt aan het herstel en het versterken van de relatie, zodat je samen vooruit kunt komen en je moeilijkheden kunnen overwinnen. Dit type jaloezie wordt niet ingebeeld, het wordt getriggerd wanneer we ervaren dat de ander werkelijk afstand van ons neemt.

Wanneer we het gevoel hebben dat de persoon van wie we houden ons verwaarloost en zijn aandacht op anderen vestigt, worden we vanzelf jaloers. Het alarm is geactiveerd, wat dient om ons te mobiliseren en onze angsten aan het licht te brengen.

Laten we heel even terugkeren naar onze kindertijd. Wat gebeurt er normaal gesproken wanneer er in een gezin twee kinderen zijn waarvan er slechts één aandacht krijgt van de volwassenen? Wanneer een enig kind zich realiseert dat hij niet langer het enige kind is? Dit is hoe het allemaal begint, met de intentie om onze overleving zeker te stellen.

Jaloezie is gezond wanneer we aandacht besteden aan dit alarm en het proberen te gebruiken om volwassen te worden. Ons bewust zijn van onze angsten – waar alleen wij verantwoordelijk voor zijn – en in staat zijn deze in woorden om te zetten, kan ons helpen om jaloezie op intelligente wijze te integreren in de situatie of context die het gevoel uitlokte.

Problematische en pathologische jaloezie

Dit type jaloeze is meer gerelateerd aan een gebrek aan zelfvertrouwen, waarbij je je onzeker voelt in een situatie, of dit nu echt is of ingebeeld. Het wordt een probleem wanneer je begint te interpreteren en te veronderstellen, wat onvermijdelijk leidt tot misverstanden, omdat je voortdurend bezig bent met het versterken van de staat waarin je je bevindt.

Je bent er niet op uit om de situatie op te lossen of om volwassener te worden door je bewust te worden van je angsten. Pathologische jaloezie houdt je gevangen in angst en zorgt ervoor dat je reactie niet in verhouding is met de actie die jij interpreteert als een gebrek aan aandacht.

Jaloezie

Jaloerse mensen die anderen jaloers maken

Veel mensen proberen om hun partners jaloers te maken als manier om hun liefde te meten. Deze mensen zijn er sterk van overtuigd dat dit gevoel hen zal verenigen en dat er zonder jaloezie ook geen liefde is. Dit is echter niets meer dan het rechtvaardigen van de kenmerken van kinderachtige liefde.

Door middel van manipulatie kan de behoefte aan aandacht en voortdurende uitingen van genegenheid tot een dergelijke situatie leiden. Ze proberen om de ander ongerust te maken, om hem of haar het gevoel te geven alsof de relatie op elk moment voorbij kan zijn als hij/zij niet voortdurend aandacht aan hen besteedt.

Als we in staat zijn om de functie van jaloezie te begrijpen, wat het doet, wat het ons vertelt en hoe we het kunnen oplossen, zullen we begrijpen waarom het gebeurt. En belangrijker nog, we zullen weten hoe we ervan kunnen profiteren. We zullen het kunnen controleren en we zullen niet meer in haar vernietigende greep terechtkomen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.