Hoe kun je manipulatie ontdekken en vermijden?

Hoe kun je manipulatie ontdekken en vermijden?

Laatste update: 09 oktober, 2016

Het eerste wat je moet doen om iemand efficiënt te manipuleren, is het doen zonder dat de ander het opmerkt.

Deze zin lijkt misschien een raadsel, maar het is de basis voor het succes van de mensen die anderen manipuleren. De meest voorkomende vorm van manipulatie gebeurt meestal binnen een romantische relatie of tussen familieleden, als een persoon het gedrag van een ander wil controleren. Manipulatie komt dus niet altijd van mensen die op zoek zijn naar een soort van persoonlijk gewin. Het komt ook van mensen die denken dat ze weten waar de voordelen van een andere persoon zouden kunnen liggen of van mensen die proberen om hun weg zo te definiëren dat deze naar een bepaalde richting leidt.

Het is niet gemakkelijk om een ervaren en bekwame manipulator te ontdekken. Zijn tactiek is zo subtiel, dat het erg ingewikkeld is om hem op te merken. Eigenlijk merken de mensen rondom de gemanipuleerde persoon het meestal voor de persoon zelf op. Die persoon kan hun werkelijkheid meestal niet geloven vanwege de pijn die het hem zou veroorzaken als het waar was.

Wanneer een nabij iemand manipuleert, is het bijna onmogelijk om te bevatten wat er gebeurt. In een relatie moeten beide mensen bijvoorbeeld beslissingen nemen en hun mening geven zonder de andere persoon zich slecht, beledigd of aangevallen te laten voelen.

Als een van hen de ander manipuleert, resulteert dat in een onbalans van de macht in de relatie. Een van de leden van de relatie zal dan de dominante rol en de andere de onderdanige rol aannemen. Dit geldt voor de dagelijkse taken zoals het omgaan met geld, exen, de kinderen, activiteiten, uitstapjes, werk enz. Dat wil zeggen dat het al onze activiteiten kan beïnvloeden.

Wil je weten of je partner (of een nabij iemand) je aan het manipuleren is? Let dan goed op deze waarschuwingssignalen. Misschien ben je zo het hol van de leeuw binnengelopen. En als je niet op tijd reageert, zul je zeer ernstige gevolgen ondervinden…

Je voelt je overal schuldig over

Dat is het gevoel dat de andere persoon over je heeft. Dat is het eerste symptoom. Het maakt niet uit wat je doet, zegt of denkt, je zult altijd wel iets verkeerd doen in zijn ogen. Hoewel je geen fout hebt gemaakt, zal hij altijd proberen om je je schuldig te laten voelen.

“Je laat me alleen achter om uit te gaan met je vrienden.” “Ik ben ziek en je gaat nog steeds naar je werk.” Een manipulator is een expert in het verdraaien van de feiten en in het ze altijd in zijn voordeel laten werken, om zo de andere persoon zich verantwoordelijk en schuldig te laten voelen.

Robot

Je absorbeert al zijn trauma’s

Wanneer we een relatie met iemand hebben, hebben we de neiging om onszelf in de ander zijn/haar schoenen te plaatsen wanneer die ons iets vertelt dat in zijn/haar jeugd of in het verleden gebeurd is. Echter is het probleem met manipulatoren dat ze van dit feit profiteren. Zo zijn ze bijvoorbeeld altijd op zoek naar een constante verzorging.

Hun eigen onzekerheden en zwakheden worden geprojecteerd op wie ze dan ook maar voor zich hebben.

“Ik wil niet dat je uitgaat, omdat het doet me denken aan toen mijn ex vreemd ging met mijn beste vriend.” “Je kunt maar beter niet gaan werken, zodat je baas je niet lastig valt zoals de mijne dat bij mij doet.” Op deze manier beperken ze je vrijheid en staan ze niet toe dat je beslissingen voor jezelf neemt.

Ze zeggen bang te zijn in de steek gelaten te worden

Ze kunnen ook claimen een trauma te hebben dat ze niet hebben kunnen genezen. “Ik ben bang dat je me verlaat.” “Ik kan niet zonder je leven.” “Ik kan niet ademhalen als je niet bij me bent.” En niets van dit alles wordt op een romantische manier gezegd.

Met deze tactiek slagen ze erin om hun partner al hun fouten te laten vergeven. Vergeet niet dat de grens tussen begrip en aandacht en emotionele manipulatie dun is. Sta niet toe dat andermans problemen op jouw schouders vallen en je vooruitgang tegenwerken.

Ze laten je twijfelen aan je eigen kunnen

Voordat je je partner had ontmoet, zou je hebben opgeschept over je prestaties. Je dacht dat je goed was in bepaalde activiteiten. Er waren veel dingen aan jou waar je van hield. Maar nu weet je niet zo zeker of je echt wel zo goed bent in boekhouden, in het geven van goede raad of het halen van goede cijfers. Houd er rekening mee dat deze twijfels zeker verband houden met acties of activiteiten waar andere mensen bij betrokken zijn (werk, vriendschappen, studies).

Het doel van de manipulator is dat je altijd bij hem bent en bij niemand anders. Maar het is ook mogelijk dat hij je niet toestaat om bepaalde dingen te doen, omdat het je hulpeloos houden hem in staat stelt om de macht te behouden. Dit betekent dat, omdat jij zogenaamd niet de vaardigheden hebt om bepaalde taken te doen, de andere persoon ze dan moet doen. Dit ondermijnt je autonomie en genereert afhankelijkheid. Het verzwakt de persoon in kwestie ook en zorgt ervoor dat hij meer kans heeft om door toekomstige manipulaties te lijden.

Aan de ene kant zijn de mensen die dit soort tactieken gebruiken meestal zeer bekwaam en subtiel. Maar aan de andere kant staan we toe, misschien zonder het te beseffen, dat deze dingen gebeuren.

Om een relatie te laten werken, moeten beide mensen op een lijn zitten en elkaar wederzijds ondersteunen. Als een van hen gemanipuleerd wordt, is diegene niet schuldig, maar is het noodzakelijk dat hij/zij van die weg afwijkt, zodat de dingen niet nog erger worden.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.