Van positief taalgebruik word je gelukkig

Van positief taalgebruik word je gelukkig

Laatste update: 01 augustus, 2017

Als je zou moeten kiezen tussen een citaat van Jorge Luis Borges dat luidt, ‘schoonheid is dat geweldige mysterie dat noch psychologie noch retorica kan ontcijferen’ of een citaat van Jean Cocteau dat luidt, ‘spiegels zouden twee keer na moeten denken voordat ze sommige beelden weerspiegelen’, welke zou je dan kiezen? Waarschijnlijk het citaat van Borges, of niet? Nou, die voorliefde voor positief taalgebruik heeft eigenlijk een zeer significante psychologische basis.

Hieronder zullen we kijken naar een studie die werd uitgevoerd door Luis Castellanos, die stelt dat positief taalgebruik een zeer efficiënt hulpmiddel is om gelukkig en productiever te worden. Wat deskundigen echter ook zeggen, het zou toch altijd verrijkender moeten zijn om over schoonheid en vriendelijkheid te praten dan om je bezig te houden met onderwerpen als immoraliteit of corruptie… of misschien niet?

De voordelen van positief taalgebruik

Zoals we hierboven ook al aangaven, zullen we ons voornamelijk richten op een studie die werd uitgevoerd door deskundige op het gebied van cognitieve neurowetenschap Luis Castellanos in samenwerking met zijn onderzoeksteam. Het doel van de studie was om meer te weten te komen over de voordelen van positief taalgebruik om gelukkiger en voldaner te worden.

Deze studie is gebaseerd op de interpretatie van gegevens die verkregen werden door te kijken naar hoe een groep mensen reageerde op positieve woorden in vergelijking met hun reactie op neutrale of negatieve woorden. Om de geldigheid van de studie vast te stellen werd er tijdens het proces gebruik gemaakt van encefalogrammen.

Positief Taalgebruik

Het resultaat was meer dan bevredigend. Volgens Castellanos, neemt het reactievermogen van de hersenen toe wanneer ze positieve woorden opvangen. Zelfs dusdanig dat dit soort taalgebruik ervoor kan zorgen dat iemand attenter is, creatiever, en dat hij een groter uithoudingsvermogen heeft in relatie tot allerlei verschillende taken, zowel routineuze als buitengewone.

Als je dus iemand bent die aan sport doet, die stress zo veel mogelijk vermijdt, die gezond eet, en voldoende probeert uit te rusten om zijn positieve houding te kunnen behouden, dan kun je vanaf nu ook deze nieuwe techniek aan je repertoire toevoegen. Van positief taalgebruik zul je gelukkiger worden.

Denkwijze en positief taalgebruik

Castellanos is ervan overtuigd dat positief taalgebruik zelfs in staat is om iemands manier van denken te veranderen. Om dit te kunnen bewijzen, heeft hij samengewerkt met mensen met verschillende persoonlijkheden, zoals atleten in de rang van Sergio Rodríguez of Nani Roma of zelfs beroemde chefs als Mario Sandoval.

Voor iedereen met wie Castellanos gewerkt heeft, was het zeer productief om positief taalgebruik op te nemen in hun persoonlijke en professionele leven, aangezien het aanzienlijke veranderingen teweegbracht in de gedachtegang van de mensen die zich voor deze methode openstelden.

Positief Taalgebruik

Aan de hand van het succes van zijn technieken, besloot Castellanos om zijn werk te publiceren in een boek dat The Science of Positive Language (De wetenschap van positief taalgebruik) werd genoemd. Dit boek is een verzameling van al zijn studies en successen en biedt advies en oefeningen om deze mentaliteit en de voordelen die eraan verbonden zitten zelf te beoefenen.

“We kunnen dit allemaal samenvatten door te zeggen dat wanneer jij zorgt voor je taalgebruik, je taalgebruik zal zorgen voor jou.”

-Luis Castellanos-

Hoe je positief taalgebruik kunt toepassen

Als je graag positief taalgebruik zou toepassen in je eigen leven, dan stelt Castellanos verschillende oefeningen voor om dit voor elkaar te krijgen. Een van deze oefeningen is het leren herkennen van negativiteit. Om dit te kunnen doen is het noodzakelijk om je bewust te zijn van elk woord dat uit je mond komt.

Door onze gesprekken op te schrijven of op te nemen, kunnen we ons bewust worden van hoe vaak we eigenlijk ‘nee’ zeggen, alsook van hoe vaak we gebruik maken van positieve of negatieve bijvoeglijk naamwoorden etc. Aan de hand hiervan kunnen we een evaluatie maken van ons eigen taalgebruik en kunnen we ons taalgebruik zelfs laten evalueren door een vriend of deskundige.

Nog een handige oefening die Castellanos voorstelt, houdt in dat je voorzichtiger bent met de manier waarop je praat. Zodra we onze manier van praten hebben geanalyseerd, is het verstandig om voortdurend progressieve veranderingen toe te blijven passen die ervoor zorgen dat in elke zin die we in elkaar zetten de negativiteit afneemt en de positiviteit toeneemt.

Positief Taalgebruik

We hebben negatief taalgebruik nodig, maar we zouden altijd meer moeten neigen naar positiviteit, om een grotere vitaliteit in onszelf te kunnen vinden. Laten we gebruik maken van dit geweldige hulpmiddel dat in ons voordeel werkt.

“We willen dat het verhaal van ons leven een goed verhaal is.”

-Daniel Kanheman-

Als je wilt dat jouw levensverhaal beter wordt, onthoud dan dat positief taalgebruik een hulpmiddel kan zijn dat een enorm potentieel heeft voor jezelf en de mensen om je heen. Je kunt je houding, je plezier, en je optimale ontwikkeling verbeteren. De wetenschap heeft het bewezen, nu is het alleen nog aan jou om het in de praktijk te brengen. Veel succes.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.