Vaardigheden om success te behalen op professioneel vlak

Vaardigheden om success te behalen op professioneel vlak

Laatste update: 22 juni, 2017

De weg naar succes wordt uitgestippeld door een mengelmoes van verschillende factoren; daar bestaat geen twijfel over. Deskundigen zeggen dat het niet onze professionele vaardigheden zijn die belangrijk zijn om dit doel te bereiken, maar juist de vaardigheden die ook wel ‘softskills’ worden genoemd.

Wanneer je bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek hebt, zijn het je ‘hardskills’ die ervoor hebben gezorgd dat je dit gesprek überhaupt hebt gekregen, maar hebben je ‘softskills’ de potentie om te bepalen of je ook daadwerkelijk wordt aangenomen.

Wat is het verschil tussen hardskills en softskills?

In relatie tot onze professionele omgeving, zijn je ‘hardskills’ alle vaardigheden die verbonden zijn aan de carrière of het werkveld en die je in staat stellen om succesvol te zijn op een bepaald vlak.

In het geval van de computerindustrie, bijvoorbeeld, zouden je hardskills wijzen op je kennis van programmeren en hoe je deze kennis moet toepassen. Op het gebied van schrijven, zouden deze skills wijzen op je kennis van taal en je vermogen om door middel van taal gevoelens en gedachten over te brengen.

Het kan zijn dat je je op dit moment afvraagt: waarom hebben dan niet al duizenden programmeurs en schrijvers de top bereikt en hebben juist minder getalenteerde mensen wel succes weten te behalen en erkenning weten te krijgen voor hun werk?

Het antwoord op deze vraag zit verborgen in hun ‘softskills’. Dat wil zeggen, de vaardigheden en eigenschappen die reiken van gewoontes op werkvlak tot sociale prestatie, alsook zelfkennis, leiderschap en emotionele beheersing.

Onze softskills zijn een aanvulling op onze hardskills, maar kunnen wel het verschil maken tussen het bereiken van het succes waar we al zo lang op wachten en naar streven, en het niet slagen hierin. Deze skills kunnen aanwezig zijn in iedereen, hoewel er nog altijd maar weinigen zijn die precies weten hoe ze er gebruik van kunnen maken.

Hoe je gebruik kunt maken van je softskills

Softskills zijn vaardigheden, eigenschappen en gewoonten die jou onderscheiden van anderen. Dat wil zeggen, de vaardigheden, eigenschappen en gewoonten die jou onderscheiden van gelijkgestemden, collega’s en concurrenten.

Je kunt gebruik maken van deze skills om een baan te bemachtigen, een salarisverhoging of zelfs een promotie te krijgen, om een conflict op te lossen, een project te ondernemen of om beter met anderen om te kunnen gaan.

Tegenwoordig willen een hoop grote bedrijven over de hele wereld niet alleen mensen aannemen die competente professionals zijn. Ze willen mensen aannemen die hun waarden, energie, toewijding en efficiëntie tonen.

Je kunt zo veel diploma’s, graden of certificaten hebben als je maar wilt, en toch nooit het succes behalen of de positie bemachtigen waar je zo erg naar verlangt. Waarom? Omdat je nog altijd moet werken aan en meer moet leren over je softskills.

Wat zijn de beste vaardigheden om succes te bevorderen

  1. Sociale vaardigheden: zoals we hierboven ook al aangaven, kan iemand zeer competent zijn op theoretisch vlak, maar wanneer hij deze kennis niet weet over te brengen op anderen, zal het altijd zeer moeilijk zijn om het erg ver te schoppen. Succesvolle professionals zijn mensen die weten wat een groep mensen kan motiveren, en die mensen daarnaast kunnen aanspreken op emotioneel vlak. Dat wil zeggen, ze dragen waarde bij, niet alleen kennis. Denk maar eens aan de beste leraar die je ooit hebt gehad. Was deze leraar zo goed vanwege de hoeveelheid informatie die hij overbracht, of vanwege de manier waarop hij deze informatie overbracht?
  2. Openstaan voor kritiek: natuurlijk vindt niemand het echt leuk om kritiek te ontvangen, vooral niet als we denken dat we ergens heel goed in zijn. Dit geldt vooral op het werk. Openstaan voor andere meningen en perspectieven is van essentieel belang om professioneel succes te behalen. Onthoud dat het beste advies uit de meest onverwachte hoek kan komen. Iemand die geen deskundige is op een bepaald gebied, en niet allerlei diploma’s en certificaten aan zijn muur heeft hangen, maar jou toch een fris en objectief perspectief kan bieden op de dingen die je doet. Schiet niet in de verdediging wanneer je bekritiseerd wordt, hiermee veroordeel je jezelf namelijk alleen maar tot mislukking. Leer te luisteren en kritiek zwijgzaam te ontvangen, en als het ook maar een beetje mogelijk is, van richting te veranderen.
  3. Productieve gewoonten: er zijn genoeg gewoonten die onze productiviteit kunnen bevorderen, zoals een routine bedenken of een agenda bijhouden. De meerderheid van de meest succesvolle mensen op professioneel vlak heeft zijn agenda vrijwel altijd bij de hand. Bovendien stellen ze wekkers in om zichzelf te herinneren aan vergaderingen, zijn ze altijd stipt op tijd en hebben ze een dagelijkse werkroutine waarin geen ruimte is voor afleidingen. Om te ontspannen, plezier te maken en andere persoonlijke bezigheden uit te voeren hebben we de uren buiten onze werktijd om. Natuurlijk is het belangrijk om niet te vergeten om voldoende te slapen, goed te eten en tot rust te komen, en je werkproblemen zodra je thuiskomt te laten voor wat ze zijn. Dit zijn allemaal voorbeelden van productieve gewoonten.
  4. Integriteit: allereerst is het belangrijk om eerlijk tegen jezelf te zijn en om op tijd toe te geven wanneer je een fout hebt gemaakt (dit staat niet gelijk aan je eigen graf graven of jezelf laten ontslaan). Veel bedrijven vinden dit soort waarden belangrijker dan bepaalde vaardigheden of vermogens. Ze hebben een voorkeur voor mensen die in staat zijn te accepteren wanneer ze het fout hebben en die dezelfde fout vervolgens niet nog eens maken, of mensen die moedig genoeg zijn om te zeggen ‘ik weet het niet’ of ‘ik begrijp het niet’. Ook nederigheid is een eigenschap die tegenwoordig door een hoop multinationals zeer gewaardeerd wordt. Om succesvol te kunnen zijn, moeten we dus eerlijk, objectief en verantwoordelijk zijn en moeten we vertrouwen hebben in het project.

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.