In mijn sociale kring is eerlijkheid een must

In mijn sociale kring is eerlijkheid een must

Laatste update: 31 maart, 2017

Misschien heb je relaties die je te lang hebt laten doorgaan alleen maar omdat dit makkelijker was. Maar weet dat hij die niet geeft op een dag zelfs de meest geduldige vriend zal vermoeien en dat hij die weinig geeft en het op een slechte manier geeft alleen maar zal zorgen voor spanning.

Selectief zijn in je keuze is intelligent zijn

Soms zal het begrenzen van ons geduld ervoor zorgen dat we alleen tolerant zijn ten opzichte van dingen die dit verdienen. En gelukkig maar, want dagen-, maanden- of jarenlang opgescheept zitten met leugenaars, arrogante mensen en mensen die duidelijk niet het beste met ons voor hebben, klinkt tenslotte ook niet bepaald geweldig, of wel?

We zullen altijd mensen tegenkomen die ons onderuit halen. Dit kan onze baas zijn of iemand in onze familie. Als het om dit soort relaties gaat, dan kan het ingewikkeld zijn om de banden te verbreken. Maar daar hebben we het nu niet over. We hebben het over de mensen die je wel degelijk uit je leven kunt bannen, de mensen die jouw leven ongemakkelijk maken en die eigenlijk nooit iets voor je over hebben. Je laat de relaties doorgaan om de schijn op te houden, uit angst of vanwege een gebrek aan zelfrespect.

Relaties

Een gepland beeld voor onze relaties

Naarmate we groeien, ontwikkelen of veranderen, maken de meeste van ons aanpassingen in onze sociale relaties, vooral de hechte relaties. Vaak houden we er tijdens onze pubertijd en vroege volwassenheid van om veel verschilende relaties te hebben, maar verkiezen we naarmate we volwassen worden kwaliteit boven kwantiteit, eerlijkheid beschouwen we dan ook als een onmisbaar ingrediënt voor onze relaties. We hebben niet zo veel tijd meer als toen we jong waren en de tijd die we wel hebben willen we doorbrengen met mensen die ons verrijken.

Als we om ons heen kijken, dan lijkt het wel alsof de maatschappij ons vertelt dat we een persoonlijk merk moeten creëren, dat dit merk zo aantrekkelijk mogelijk moet worden gemaakt voor anderen. We moeten een vlekkeloos profiel maken van ons leven, zowel ons werk- als privéleven. We moeten onszelf verkopen alsof we een concurrerend product zijn, ook al is dit misschien niet authentiek.

‘Contact’ via het internet en sociale netwerken plaatst ons in een ingewikkelde situatie. Het lijkt alsof het ons dwingt te blijven omgaan met mensen met wie we al lange tijd niets meer gemeen hebben. Dit alles bemoedigt een schaamteloze hypocrisie in ons leven die ons tijd laat besteden aan mensen aan wie we het liefst niet eens één seconde zouden besteden.

We blijven het dan ook zeggen: probeer om niet te vervallen in dit valse idealisme en dwing jezelf simpelweg zo veel mogelijk om alles dat niets aan je leven toevoegt te vermijden.

Samen

Waar streef je naar? Zoek ernaar zonder schuldgevoel

Veel mensen hebben een theatrale, narcistische tendens en neigen ernaar zichzelf te omringen met relaties die hen roem, populariteit of belangrijke contacten opleveren. In deze zin zijn de relaties niet echt meer natuurlijk te noemen, maar dienen ze eerder als een medium, zo kunstmatig als technologie, om andere doeleinden te verwezenlijken.

Aan de andere kant is voor de meesten van ons het tot stand brengen van relaties een doel op zichzelf. Relaties kunnen onze korte tocht op deze aarde wat aangenamer maken, maar meer dan dat doen ze niet. Als je daarom op zoek bent naar oprechte relaties, als dat werkelijk is wat je voor jezelf wilt, neem dan niet genoegen met minder.

Misschien ben ook jij op een bepaald moment opgehouden een goede vriend te zijn. Misschien heb je het geduld van die ander opgemaakt, heb je hem verveeld met je gesprekken of was je aanwezigheid simpelweg niet meer aangenaam voor hem. Ondanks dit alles ben je gebleven, lukte het je om het te tolereren. Twijfel dan ook niet aan je inspanningen om jezelf te omringen met eerlijkheid en eenvoud in je relaties, ook al kennen deze soms moeilijke momenten.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.