We groeien door het nemen van risico's

We groeien door het nemen van risico's

Laatste update: 15 februari, 2017

Het nemen van risico’s is iets dat soms nodig is om onze doelen te bereiken en verandert ons langzaam in iemand die dicht bij ons ideaalbeeld komt. Maar wordt je niet bang van het woord “risico”? We zijn het niet gewend om risico’s te nemen. We vermijden ze en beschermen onszelf ertegen.

Het is volkomen normaal. Als het lukt, zoeken we altijd naar de makkelijkste en veiligste manier om te bereiken wat we willen, maar misschien is dit een teken van zwakte. Alles makkelijk willen is niet goed. Het resultaat zal minder bevredigend zijn.

“Iemand die niet moedig genoeg is om risico’s te nemen, zal niets bereiken in het leven.”

-Muhammad Ali-

De angst om fouten te maken

Dit is iets dat moeilijk is te overwinnen, want het lijkt erop dat we ons nog steeds vasthouden aan het idee dat fouten maken iets is waar we ons voor zouden moeten schamen, iets waar we altijd voor zouden moeten vluchten. Maar het maken van fouten is essentieel om te leren, te weten waar het fout gaat zodat we het kunnen corrigeren en verder te kunnen gaan op het pad naar ons doel. Ben jij bang? Natuurlijk, maar alle angsten moeten overwonnen worden.

Vliegtuigjes

We kunnen niet doorgaan met dit valse idee dat fouten ons zwak of incapabel maken of ervoor zorgen dat het onmogelijk wordt om te bereiken wat we willen. Er is niets dat verder weg is van de waarheid. Fouten zorgen ervoor dat we alles kunnen bereiken wat we willen, zelfs als we niet denken dat dat ooit zal lukken.

“Bevrijd jezelf van de verplichting om perfect te zijn. Je hebt het recht om fouten te maken, zoveel als nodig is, om de lessen van het leven te leren.”

-Hachedesilencio–

Neem risico’s en je zal fouten maken! Maar dit zal ervoor zorgen dat je kunt zien waar je je moet verbeteren, zodat je kunt corrigeren en kunt groeien. Hoe heb je leren lopen? Je bent vast wel honderd keer gevallen. Hoe heb je leren lezen? Je hebt waarschijnlijk ontelbare fouten gemaakt. Er niets dat makkelijk is en zonder risico’s vindt je nooit de juiste antwoorden.

Fouten maken is prima

Stel je voor dat je een groot risico neemt om een bedrijf te beginnen of te studeren wat je altijd al hebt willen studeren. Er zijn dingen die moeilijk zijn om uit te voeren omdat het een opoffering is, maar betekent het nemen van een risico dat alles goed zal aflopen?

Het nemen van risico’s zal niet altijd een positief afloop kennen, maar toch is het gevoel dat je het hebt geprobeerd bevredigend en zo weet je ook welke weg er niet zal werken. Zelfs als het mis gaat, zelfs als je op een kruispunt terecht komt, maak je dan geen zorgen. Je hebt de juiste keuze gemaakt.

Deur

Denk eraan dat je niet kunt weten waar je grenzen liggen zonder het nemen van risico’s. Niemand wordt geboren wetend waar hij/zij goed in is, wat hij/zij fout doet, wat zijn/haar zwakheden zijn… Niemand weet het, maar je leert het door fouten te maken en risico’s te nemen.

“Vliegen is een kunst, of eigenlijk een truc. De truc is om op de grond te vallen en fouten te maken.”

-Douglas Adams-

Zelfs als je een risico neemt en het gaat fout, wees dan niet geïntimideerd en ga gewoon door met het nemen van risico’s. Denk eraan hoe spannend het kan zijn om een risico te nemen. Wat als het fout gaat? Het geeft niet. Ga door en probeer iets anders. Het leven zit er vol mee en jij bent de enige die jouw grenzen aan kan geven.

En als het fout gaat?

Dat is ook een van de vele mogelijkheden. Stel je voor hoeveel risico’s die mensen nemen goed uitpakken. Zou je kunnen leven met al die onzekerheidHet nemen van risico’s zal ervoor zorgen dat je mogelijkheden kunt uitsluiten die anders maar in je hoofd zouden blijven hangen als een verloren kans.

Soms zijn we ons er niet van bewust dat we soms moeten verliezen om te winnen. We leven met de angst om onze dromen onder ogen te zien, omdat we niet in onszelf geloven. Heb je iets te verliezen? Neem risico’s en leer om je doelen te zien als iets dat je kunt bereiken als je het wilt.

Dromen

Niets komt vanzelf. Denk eraan dat je voor alles moet vechten. Het probleem ontstaat door de angst, waardoor we uiteindelijk spijt krijgen van alles wat we niet hebben gedaan, maar wat we zo graag wilden. Dit wil je natuurlijk niet.

“We moeten risico’s nemen, bepaalde wegen volgen en andere vermijden. Niemand is in staat om zonder angst te kiezen.”

-Paulo Coelho-

Blijf denken aan je doelen

In jouw gedachten zou er maar één ding duidelijk moeten zijn: jouw doelDan moet je risico’s nemen als dit nodig is. Als het fout gaat, heeft het zo moeten zijn. Denk eraan dat het ook goed kan uitpakken, maar dat is iets dat je niet weet als je het niet probeert.

Begin vandaag nog met het nemen van risico’s voor wat je echt wilt bereiken, zonder ergens bang voor te zijn, zonder bang te zijn voor jezelf en de fouten die je kunt maken. Het leven zit er vol mee, maar zo kun je groeien en leren. Maak fouten, neem risico’s, leef…


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.