Vier kwaliteiten van een ware vriend

Vier kwaliteiten van een ware vriend

Laatste update: 23 oktober, 2019

Vrienden vormen een sterke en eeuwige steunpilaar in het leven van mensen. Je kunt zelfs zeggen dat vrienden onze levensgezellen zijn. Het is welbekend dat vrienden veel meer voor ons doen dan ons helpen wanneer we hulp nodig hebben. Onderzoek bevestigt dat een groot en stevig maatschappelijk steunsysteem onze levensverwachting kan verhogen.

“Liefde bestaat uit een enkele ziel die twee lichamen bewoont.”

-Aristoteles-

Vaak is het echter zo dat twijfel een vriendschap overschaduwt. “Wat is het verschil tussen een ware vriend en slechts goed gezelschap?” “Welke emotionele kenmerken heeft deze vriend waardoor hij uniek is en hij in ons hart gezien kan worden als een beste vriend of een geestverwant?”

Volgens Robert Rowney, psychiater en directeur van de afdeling stemmingsstoornissen aan de Cleveland Kliniek, zijn er bepaalde gewoontes die ware vrienden onderscheiden van mensen die geen ware vrienden zijn.

Hoe kunnen we dus onderscheid maken tussen een ware vriendschap en een kennis of een metgezel?

Vier eigenschappen van ware vrienden

1. Ze moedigen ons aan om meer van onszelf te accepteren

Als mensen hebben we de neiging om erg kritisch naar onszelf te kijken, waardoor we dingen over onszelf kunnen denken die alles behalve opbouwend zijn. Rowney geeft aan dat een ware vriend ons zal aanmoedigen wanneer we te negatief over onszelf zijn en zegt dat “mensen zichzelf beter voelen wanneer ze omringd worden door mensen waar ze een hechte band mee hebben, die hun steun en aanmoediging bieden wanneer ze dit nodig hebben.”

Hechte vrienden zijn vrienden die het ons  laten weten wanneer ze het niet met ons eens zijn of wanneer ze vinden dat we te hard voor onszelf zijn.  “Ware vrienden kunnen op natuurlijke wijze helpen ons gevoel van eigenwaarde te verhogen en tegelijkertijd zullen wij onszelf ook beter voelen wanneer we een vriend aanmoedigen.”

Vriendengroep

2. Ze vertellen het ons wanneer we het mis hebben

Ware vrienden zijn zelfverzekerd genoeg om ons duidelijk te maken dat ze het beste met ons voor hebben en zullen het ons dan ook laten weten wanneer we werkelijk een fout begaan. Niemand van ons is perfect en onze vrienden zijn in staat om onze fouten in te zien en ze vervolgens met ons te delen, zodat we ervan kunnen leren. “Ze zijn in staat om aan te geven waar we goed in zijn, alsook wat we het minste doen en zijn bereid om ons in beide gevallen de steun te bieden die we nodig hebben.”

Ook met subtiliteit kun je iemand die bijzonder is in jouw leven en hierin een belangrijke rol speelt bedriegen. “Als het een nieuwe vriend is of iemand met wie je niet zo hecht bent, dan zal hij/zij niets durven zeggen wat jou misschien dwars kan zitten; een ware vriend daarentegen, iemand die jij werkelijk vertrouwt, weet precies hoe hij/zij jou kan vertellen wat je moet horen. Het is erg belangrijk om vrienden te hebben die duidelijk en direct zijn.”

Vriendinnen

3. Je kunt rekenen op hun hulp en steun

Een van de meest geweldige eigenschappen die een ware vriend maar al te graag met jou wil delen, is zijn/haar eeuwige bezorgdheid om en aandacht voor jou. “Een ware vriend is er om jouw behoeftes net zo sterk in overweging te nemen als zijn eigen behoeftes, bevestigt Rowney.

Als je dit wilt uittesten, kun je proberen te kijken of een vriend zijn telefoon gebruikt of juist op stil zet wanneer jullie samen zijn. Een studie die in 2012 werd uitgevoerd in Engeland ondersteunt het idee dat een mobiele telefoon ons kan afleiden wanneer we in het gezelschap zijn van iemand anders. Jouw beste vriend zal zijn mobiele telefoon niet boven jou plaatsen.

Verbondenheid

4. Ze luisteren naar je met hun hart

Voor de meeste mensen is het een oude gewoonte om het onderwerp altijd op zichzelf te betrekken wanneer ze met iemand in gesprek zijn. Je bent het vast wel met me eens dat gesprekken met je ware vriend geen monologen zijn.

Gesprek

Wanneer we in staat zijn om een open dialoog te voeren met iemand, hebben we meer kans om de relatie sterker te maken. Paul Sacco, doctor en universitair docent aan de faculteit voor sociaal werk aan de Universiteit van Maryland, bevestigt dat actief luisteren naar wat de andere persoon aan het vertellen is, de sleutel is tot een gebalanceerd gesprek tussen twee mensen.

HuffPost Healthy Living bevestigt deze stelling met het volgende: “Mensen die goed kunnen luisteren, erkennen de gevoelens van de andere persoon. Ze laten de ander zien dat wat hij zegt betekenis heeft en het waard is om naar te luisteren.”


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.