Het is tijd om gelukkig te zijn

Het is tijd om gelukkig te zijn

Laatste update: 12 juni, 2017

Elk moment is een goed moment om te besluiten dat we gelukkiger willen zijn en hier hebben we helemaal geen goede reden voor nodig, ‘gewoon daarom’ is reden genoeg. Sterker nog, er is geen moment zo geschikt als het heden om de touwtjes in handen te nemen en te beginnen de doelen na te streven die we voor ogen hebben, want er is maar één manier om de sterren te bereiken en dat is door je op ze te richten. 

‘Nu’ is gelukkig zijn synoniem met ‘de mogelijkheid op geluk’, puur en alleen omdat we het willen zijn, met onszelf en met anderen. Dit lijkt zo overduidelijk en toch zijn er meer en meer verdrietige gezichten in deze wereld waarin we paradoxaal genoeg in staat zouden moeten zijn om gelukkiger te zijn.

Het is nooit te laat om gelukkig te zijn

Over het algemeen wisselen de goede dingen en de minder goede dingen elkaar af in het leven, we kunnen dan ook niet altijd gelukkig zijn. Als gelukkig zijn echter de motivatie achter onze handelingen is, dan zal dit geluk ook op de donkere momenten blijven schijnen: het geluk bestaat uit kleine druppels die we elke dag kunnen laten stralen.

Deze druppeltjes van geluk kunnen in de meest onverwachte situaties gevonden worden, op de meest onverwachte plekken, in dingen waarvan gedacht wordt dat ze ontzettend onbelangrijk zijn: een detail, een knuffel, een maaltijd, een herinnering… iedereen heeft zijn eigen kleine verzameling van geluksmomentjes.

Gelukkig Zijn

Dit is precies de reden waarom het nooit te laat is om gelukkig te zijn of sterker nog, om te beseffen dat het geluk zich op elk moment voordoet. Daarbij komt dat het bereiken van geluk niet zozeer afhankelijk is van onze inspanningen om het te vinden, maar veel meer van onze houding die ons in staat stelt het geluk te herkennen. Gelukkig zijn is spontaan, maar de mogelijkheid op geluk zou altijd aanwezig moeten zijn.

“Op elk gegeven moment is de mogelijkheid op geluk aanwezig; we hoeven er alleen maar voor te kiezen om gelukkig te zijn.”

-Steve Maraboli-

Ik wil gelukkig zijn, ik kan het en ik verdien het

Gelukkig zijn kost geen geld, het is helemaal gratis. Sterker nog, het is een van de meest geweldige geschenken die we kunnen krijgen, aangezien het zich onaangekondigd voordoet en ervoor zorgt dat we meer waarde hechten aan de dingen die we hebben.

Iedereen heeft het vermogen om liefde en geluk te ontvangen. Soms zijn we ons hier alleen niet van bewust. Misschien willen we dan ook wel gelukkig zijn, maar weten we niet hoe we dit moeten bereiken, vooral niet wanneer we ons op een dieptepunt lijken te bevinden.

“Geluk wordt niet voortgebracht door geweldige buitenkansen, die zich maar zelden voordoen, maar door de nog geweldigere kleine voordelen die zich elke dag voordoen.”

-Benjamin Franklin-

Als we in staat zijn om te begrijpen dat lijden optioneel is, zullen we een geschiktere houding aan kunnen nemen. Geluk komt in de vorm van algemeen welzijn.
Gelukkig Zijn

Elke dag menselijker, elke dag gelukkiger

Leed, zoals mislukking en tegenslag, helpt ons om ons menselijker te voelen; als oneindige wezens zegt gelukkig zijn ons tenslotte niets als we het tegenovergestelde ervan niet kennen. Gelukkig zijn houdt ook in dat we droevige momenten ervaren, omdat we om te groeien als mensen evenwicht nodig hebben.

“Het opperste geluk in het leven is ervan overtuigd zijn dat we geliefd worden om wie we zijn, of eerder, ondanks wat we zijn.”

-Víctor Hugo-

Geluk vinden is te vergelijken met het aanschouwen van een veld vol hoge bomen en nog altijd in staat zijn een zonnestraal te bespeuren. Zeg tegen jezelf ‘het is mijn beurt om gelukkig te zijn’ en geloof dit ook, want er is maar één kleine zonnestraal nodig om het donkere bos te verlichten.

Om gelukkig te zijn moet je geloven dat je het verdient

Geluk is net zo toegankelijk als pijn, gewoon door te leven en je bewust te zijn van jouw zijn. Gelukkig zijn is toegankelijk voor iedereen ... Meer »

Afbeeldingen met dank aan Susan Batori


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.