Om gelukkig te zijn, moet je geloven dat je het verdient

Om gelukkig te zijn, moet je geloven dat je het verdient

Laatste update: 12 april, 2017

Geluk is net zo toegankelijk als pijn, gewoon door te leven en je bewust te zijn van jouw zijn. Gelukkig zijn is toegankelijk voor iedereen. Dat moeten we voorop stellen als we het gevoel hebben dat we verdrinken in deze rampzalige gedachten. De enige ramp die we niet op kunnen lossen, is het niet in leven zijn.

Als dingen voor je mis blijven gaan, is het omdat je hebt toegegeven aan je ongemak, omdat je ervan bent overtuigd dat je dat verdient. Je vraagt je misschien af wat je hebt gedaan dat zo verschrikkelijk is dat je niet eens ernaar kunt streven je beter te voelen. Als je erover nadenkt, zal je je realiseren dat je al dat lijden niet hebt verdiend.

Waarom weigeren zo veel mensen de mogelijkheid om gelukkig te zijn? Het is belangrijk om te weten wat er achter dit emotionele masochisme zit, zodat we het kunnen opsporen en ons gedrag kunnen veranderen. Denk eraan dat om gelukkig te zijn, je moet geloven dat je het verdient.

Wat is geluk?

Geluk is afhankelijk van twee fundamentele factoren: hoe je naar jezelf kijkt en hoe je je ervaringen ziet tussen jezelf en de wereld. Uiteindelijk is geluk een houding.

Geluk is een gemoedstoestand die openstaat voor ervaring, maar de geest en hoe we over onszelf denken zorgt er bijna altijd voor dat we onszelf tekortdoen.

Bloemenveld

Misschien geloof je door je persoonlijke ervaringen of onze opvoeding dat je niet gelukkig kan zijn omdat je het niet verdient. Maar dat heb je mis. Er is niets in deze wereld dat een persoon de kans op geluk ontzegt.

Daarbij komt nog dat wanneer je jezelf in een moeilijke situatie bevindt, je er dan aan zou moeten denken dat andere mensen dezelfde soort situaties al hebben meegemaakt. Het verschil? Zij geloven dat al het lijden dat ze hebben meegemaakt hun wens om gelukkig te zijn valideert.

Welke mechanismen gebruiken we om geluk te weigeren?

Het is belangrijk om de zogenaamde doodsdrift die Freud heeft gedefinieerd en het fenomeen van aangeleerde weerloosheid zoals bevestigd door Martin Seligman, evenals reacties op angst zoals vernietiging en depersonalisatie, te herkennen. Hieronder zullen we reflecteren op de redenen waarom mensen zichzelf de kans ontzeggen om gelukkig te zijn:

  • Aangeleerde weerloosheid. Sommige mensen hebben een passieve rol aangenomen waarin ze pijn zien als hun taak om mee om te gaan en ze kunnen niets doen om het tegen te gaan. Aangeleerde weerloosheid ontstaat als een persoon het opgeeft en ervan overtuigd is dat hij/zij niets meer kan doen om de situatie te verbeteren.
  • Zelfvernietiging. Dit is wanneer er een psychologische afstand ontstaat tegenover de realiteit om een persoon heen. Dat wil zeggen, het is alsof hun omgeving en contacten vreemd voor hen zijn.
  • Depersonalisatie. Dit staat voor de afstand en psychologische vervreemding ten opzichte van jezelf. De persoon doet geen moeite om uit deze gemoedstoestand te geraken of om geluk te vinden, want hij/zij weet niet wat te doen in de situatie. Hij/zij is verloren, gebroken en losgekoppeld.
  • Doodsdrift. Het is erg moeilijk om bepaald gedrag te begrijpen, zoals anorexia, alsof er achter dit ernstige en gevaarlijk gedrag een soort macht schuilt. Buiten het fysieke gevaar dat deze eetgewoonten met zich meebrengen, hebben mensen die lijden aan deze ziekte het gevoel dat ze zeer sterk controle over zichzelf moeten houden of aan zelfbeschadiging moeten blijven doen, want het is de enige manier om zich goed te voelen. Dit is wat Jacques Lacan ‘plezier’ noemt en Sigmund Freud ‘doodsdrift’.

Wat vertellen deze fenomenen ons? Nou, dat wanneer iemand de bodem bereikt, zich schuldig voelt en niet over zijn verleden heen kan komen, hij/zij een soort van gemoedstoestand bereikt waarin hij/zij niet leeft, waarin hij/zij alleen aanwezig is en niets meer dan dat, en denkt dat hij/zij het niet waard is om gelukkig te zijn.

Als een persoon denkt dat hij/zij geen geluk verdient, isoleert hij/zij zichzelf en neemt hij/zij gedrag aan van zelfkastijding om fouten goed te maken. Hij/zij doet niets, omdat hij/zij ervan overtuigd is dat niets het waard is, en hij/zij beschouwt zichzelf niet langer als persoon.

Masker

Als je gelooft dat je het verdient om gelukkig te zijn, handel daar dan naar

Hoeveel dingen heb jij opgegeven of ben jij aan het opgeven door angst, gebrek aan zelfvertrouwen of het gevoel dat je je plek in de wereld niet kunt vinden? Er zijn ontelbare psychologische theorieën en technieken die je kunnen helpen met je sociale vaardigheden, met je negatieve patronen of om concrete acties te plannen. Er is ook medicatie, hoewel er nog niets is ontwikkeld tegen pijn in de ziel.

Het beste voor de ziel is dat jij je er weer mee verbindt, zodat je kan voelen dat hij gekwetst is, maar niet dood. Jouw geest wil zichzelf verjongen. Je weet al wat sommige mensen zeggen over jezelf verjongen of doodgaan en het lijkt alsof voor velen van hen dit best goed gaat.

Dus verzamel alle energie waarvan je niet denkt dat je het hebt en vul je leven met ervaringen. Dan zal je leven weer vol zijn met ervaringen en niet alleen maar dromen. Als je niet gelooft dat je het verdient, denk er dan aan hoe je leven zal zijn en hoe het leven van je geliefden zal zijn als je dit patroon niet doorbreekt.

Vergeet ook niet dat als je niet begint met het opbouwen van je zelfvertrouwen, niemand anders dit voor je zal doen. Alleen jij weet wat je nodig hebt en hoe je het kunt krijgen, zodat je gelukkig kunt zijn. De eerste optie is door jezelf te accepteren en in je eigen waarde te geloven.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.