Ik probeer de mooie herinneringen te onthouden

Ik probeer de mooie herinneringen te onthouden

Laatste update: 23 juli, 2016

Als mensen hebben we vaak de neiging om het slechte beter te onthouden dan het goede. Vast blijven houden aan negatieve herinneringen is een dodelijke valkuil voor onze gevoelens en emoties. De sporen van deze herinneringen vestigen zichzelf steeds dieper en dieper in onze geest en brengen ons uit balans.

Het is niet dat ik mijn geheugen verloren ben. Het is dat ik alleen onthoud wat ik wil onthouden, Dit noemen ze selectief geheugen en het is gunstig om hierover te bezitten.

Onze wrok en zelfs ons verlangen naar wraak zijn veelal ongetwijfeld gebaseerd op iets dat gerechtvaardigd kan worden. De waarheid is echter dat we onszelf alleen maar nog meer pijn doen door deze gevoelens te koesteren.

Slechte herinneringen wekken een complexe instabiliteit op die diep gevestigd raakt in ons onderbewustzijn. Dit gebeurt omdat er iets in ons stukgaat wanneer we bedrogen of gekwetst worden, waardoor we niet in staat zijn om hier op een gepaste manier op te reageren of mee om te gaan.

Met andere woorden: doordat we niet in staat zijn of niet de kans krijgen om uit te drukken wat we willen, worden we gedwongen om er veel te veel over na te denken. We gooien de situatie in onze gedachten helemaal op zijn kop en ontwikkelen ideeën en negatieve gevoelens ten opzichte van de persoon die ons gekwetst heeft. Dit eist zijn tol en zorgt ervoor dat we deze persoon gaan zien als een ‘vijand’.

Na verloop van tijd kunnen deze gevoelens steeds intenser worden en een breed scala aan problemen voor ons creëren, zowel psychologische als lichamelijke problemen. Dit komt doordat we onszelf hierdoor vastbinden aan die schadelijke persoon of situatie en de herinneringen op onze rug overal mee naartoe zeulen.

Er bestaat geen twijfel over dat we onszelf, wanneer we negatieve herinneringen en gevoelens met ons meedragen, beroven van de kans om gelukkig te zijn.

Hart Herinneringen

Het is beter om de goede herinneringen te bewaren

Het blijven voeden van onze wrok is hetzelfde als het leiden van een bitter leven en het verliezen van onze ware identiteit. In elk geval is het, zoals we al hebben kunnen zien, een traag en pijnlijk proces om onszelf te bevrijden van deze gewoonte.

Hoe onaangenaam een situatie ook mag zijn, we kunnen van alles dat we meemaken wel iets leren. Er kan altijd iets positiefs in worden gevonden en uit voortkomen. Dit betekent niet dat het niet normaal is om te huilen of om boos te zijn wanneer ons iets negatiefs overkomt, maar juist het tegenovergestelde. Het betekent dat deze ervaring voor ons zal dienen als een vorm van vrijheid of bevrijding.

Het is echter wel belangrijk om die negatieve gevoelens niet te onderhouden. Wanneer we de invloed die deze gevoelens op ons hebben niet in beschouwing nemen en deze gevoelens een plek in onze geest geven, creëren we een vicieuze cirkel waar we maar moeilijk uit kunnen ontsnappen.

Om die reden kan het misschien normaal zijn om te zeggen dat we geen moeite willen doen om onze wonden goed schoon te maken. Ideaal gezien zorgen we ervoor dat ons selectieve geheugen zo efficiënt mogelijk is en stellen we onszelf in staat om, boven al het andere, juist de lessen die elke ervaring ons geboden heeft te onthouden.

Huilen

Hoe we onszelf los kunnen maken van het slechte en het goede kunnen onthouden

Onze emotionele gemoedstoestand is grotendeels afhankelijk van de manier waarop we ons leven indelen. Dit in overweging nemende, kunnen we het beste leren om het zwarte gat van onze negatieve gevoelens te sturen en te vergrendelen.

Het idee hierachter is om het goede, het mooie en het positieve meer prioriteit te geven. Om dit te kunnen doen, moeten we een paar emotionele aspecten uitbreiden:

  • Als je de mogelijkheid hebt, praat dan met de persoon die jou pijn heeft gedaan. Als dit niet mogelijk is, schrijf hem/haar dan een brief of probeer in gedachten een gesprek met hem/haar te voeren. Vertel deze persoon wat je denkt en hoe je je voelt. Maak je lichaam en geest vrij van deze opgekropte gevoelens. Dit kan een geweldige genezende werking op ons hebben.
  • Het is onvermijdelijk om in het leven bedrogen en gekwetst te worden. We moeten accepteren dat deze dingen ons soms nu eenmaal kunnen overkomen wanneer we besluiten om deel te nemen aan een relatie of verwachtingen ontwikkelen. Daarom is het belangrijk om, wanneer er iets negatiefs gebeurt, in staat te zijn om onze emoties en gevoelens op een goede, efficiënte en effectieve manier uit te drukken.
  • Beoordeel anderen niet en probeer niet te denken dat jij beter bent dan die andere persoon. We maken allemaal weleens fouten en vaak is het zo dat we niet genoeg aandacht geven wanneer het tijd is om waardering te tonen voor de dingen die anderen doen. Wees ruimdenkend en probeer alle mogelijkheden te overwegen. Sluit jezelf nooit af.
  • Accepteer dat mensen veranderen. Het belangrijke is niet dat iemand jou gekwetst heeft, maar dat we als mensen allemaal in staat zijn te veranderen. Maak jezelf los van het beeld dat je over die persoon gevormd had en accepteer dat hij of zij misschien wel veranderd is op manieren waar jij je niet bewust van bent.
  • Laat het negatieve los en laat de dingen stromen. Deze stap is vrij ingewikkeld, omdat het inhoudt dat je moet accepteren dat het leven niet altijd eerlijk is. Ongeacht het gegeven dat het goed is om te leren, is het niet altijd makkelijk om een positieve les te halen uit een negatieve ervaring. Zodra we hebben kunnen accepteren dat we in het leven moeten leren, kunnen we het beste de negatieve kant van deze ervaring loslaten.

Het is van essentieel belang om de goede herinneringen die we met anderen hebben opgebouwd te onthouden. Dit is even belangrijk voor de mensen die op dit moment deel uitmaken van ons leven als de mensen die in het verleden deel uitmaakten van ons leven. We moeten leren hoe we onze gevoelens op elk moment op orde kunnen brengen en kunnen sturen.

Wanneer we deze kennis duidelijk voor ogen hebben, zullen we de deugd ontwikkelen van een selectief geheugen: we kunnen het negatieve laten varen en alleen het positieve onthouden.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.