Hoe vind je motivatie?

Hoe vind je motivatie?

Laatste update: 19 maart, 2017

Als je alleen maar ontmoedigd voelt en weinig motivatie hebt, kan alles er zwart uitzien. Het licht dat je eens zag is nu uitgegaan en het ziet er niet naar uit dat het binnen korte tijd weer aan gaat. Maar als er iets is dat je in gedachten moet houden als je je ontmoedigd voelt, is het dat er altijd de zon altijd achter de wolken schijnt.

Motivatie is wat ons tot het maken van beslissingen drijft, ons vooruitgang laat maken en in beweging doet blijven. Als je geen motivatie hebt, blijf je dingen steeds maar weer voor je uitschuiven. Na verloop van tijd zul je projecten opgeven als je geen oplossingen vindt en dat zal een knauw zijn voor je zelfvertrouwen, waarna je je ook schuldig kunt gaan voelen.

Een gebrek aan motivatie kan ontstaan uit ontmoediging door verschillende levensomstandigheden, zoals het niet kunnen vinden van een baan. Je denkt dat je het beste maar de handdoek in de ring kan gooien. Op deze momenten van crisis, als het lijkt alsof alles donker en grijs is, zijn er altijd manieren om eruit te komen, maar het is noodzakelijk om door te blijven gaan en een manier te vinden om jezelf te motiveren als motivatie niet iets is dat natuurlijk komt.

“Het ideaal is in jezelf en de belemmering is ook in jezelf.”

-Thomas Carlyle-

Denk aan waarom je bent begonnen

Als je de motivatie om een taak uit te voeren niet kan vinden, denk dan eerst na over waarom je het wilde doen. De redenen waarom je iets wil doen zal je drijvende kracht zijn en zal je helpen om je doel te bereiken. Een sterke reden zal genoeg zijn om al je emotionele moed te verzamelen en te doen wat je moet doen.

Als je geen motivatie voelt of je denkt dat je niet de kracht hebt om je doel te bereiken, komt dit omdat de reden hierachter niet goed genoeg is. Met andere woorden, het interesseert je niet echt.

Demotivatie

Een voorbeeld om dit punt duidelijk te maken, is mensen die willen stoppen met roken. Als ze in staat zijn om te stoppen, is dat meestal omdat ze hier een goede reden voor hebben, bijvoorbeeld omdat ze ernstige gezondheidsproblemen krijgen als ze blijven roken. Als ze niet stoppen met roken, is het omdat ze er niet van overtuigd zijn dat het echt moet.

Als je denkt aan je doelen, moet je je afvragen of ze sterk genoeg zijn om alle emotionele investeringen die ze eisen te weerstaan. Als de motivatie uitblijft, denk dan aan waarom je iets wilt doen en houd dit in gedachten terwijl je probeert je doel te bereiken. Dit gevoel van doelstelling zal je intrinsieke motivatie verhogen.

Zelfs als de droom groot is, begin beetje bij beetje

Je moet altijd grote dromen hebben, zodat je je geïnspireerd voelt om ze te bereiken, maar als je de weg inslaat naar het halen van je doel, moet je dat beetje bij beetje doen om jezelf te versterken bij iedere volgende stap.

Bijvoorbeeld als je een eigen bedrijf hebt en je klanten moet bellen, maar je dit niet wilt doen omdat je slecht nieuws hebt. Begin met een meer realistische houding en bel er slechts een paar. Het is belangrijk dat je een sterke katapult bouwt die je vooruit kan duwen als er problemen op je pad komen. Beetje bij beetje, zonder dat je het je realiseert, zal je motivatie steeds sterker worden.

“We zijn allemaal mislukkingen – tenminste de beste van ons zijn dat.”

-J.M. Barrie-

Vooruit Gaan

Vergeet niet om voor jezelf te zorgen

Als je je voelt alsof je niet de wilskracht hebt om door te gaan, of dat de dingen niet gaan zoals je wilde, moet je volharding, moed en trots vinden ergens binnenin jezelf. Er is geen reden om de slachtofferrol op te zoeken of om te denken dat alles verkeerd zal gaan. Er is geen ruimte voor dat soort gedachten als je je beter wilt voelen en jezelf wilt motiveren om je doelen te bereiken. Vergeet de volgende belangrijke punten niet:

  • Visualiseer je succesVisualisatie is een krachtig middel, want als je het je voor kunt stellen, ben je een stap dichter bij het bereiken ervan. Je geest ziet het verschil niet tussen wat echt is en wat niet echt is. Je geest ziet je doel en zich voorstellen hoe je het bereiken kunt.
  • Ontwikkel een goed steunsysteem. Vermijd negatieve mensen en omring jezelf met mensen die je helpen gemotiveerd te voelen. Maar wees niet volledig afhankelijk van anderen om motivatie te voelen. Besteed een paar minuten per dag om positief te denken.
  • Denk eraan dat het niet om het doel gaat, maar om de reis ernaartoe. Als je geniet van wat je doet, zal je altijd in staat zijn om motivatie te vinden.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.