Moed is niet de afwezigheid van angst

Moed is niet de afwezigheid van angst

Laatste update: 13 november, 2016

Als je denkt dat iemand die moed toont iemand is die geen angst voelt, dan heb je het mis. Een moedig persoon is niet iemand die nergens bang voor is, maar eerder iemand die in staat is om zijn angsten te overwinnen.

Vergeet nooit dat angst een sterke kracht is die in veel aspecten van het leven een prominente rol speelt. Het is dan ook ontzettend belangrijk om altijd alert en bewust te zijn. Het leven biedt ons tenslotte voortdurend nieuwe kansen die angst en vrees kunnen voortbrengen. Het vereist moed om deze kansen aan te grijpen en om het onbekende en angstaanjagende te overwinnen.

De kracht van angst

Angst zelf is een angstaanjagende kracht. Het is een gevoel dat in staat is ons te intimideren. Het is een natuurlijke kracht die over ons heen kan stromen en ons kan doen verstijven. Het kan ons tot stilstand brengen wanneer we bang zijn voor wat mensen zullen zeggen, bang zijn voor wat het gevolg zal zijn of bang zijn voor de pijn van het verlies.

Angst

Ondanks de kracht van angst zijn er door de geschiedenis heen echter vele mensen geweest die in staat waren om hun meest intieme angsten te confronteren en de moed te tonen die nodig is om vooruit te komen. Er bestaan verhalen over hen die dergelijke moed toonden, ondanks dat ze veel te verliezen hadden, en die tijdens dit proces hun leven riskeerden.

De moed om je angsten te confronteren

Om de stormachtige wateren van de rivier van het leven te betreden, is het belangrijk dat we in staat zijn onze persoonlijke angsten te overwinnen. Maar er bestaat slechts één manier om dit te doen. We moeten moedig genoeg zijn om ze te confronteren en aan te pakken. Alleen een persoon die in staat is om zijn angsten recht in de ogen te kijken en boven ze leert te staan, zal een volledig gelukkig leven kennen.

We zouden nooit moeten denken dat er mensen bestaan die geen angst ervaren. Het is een natuurlijk gevoel dat inherent is aan de mens. We hebben het allemaal op een bepaald punt in ons leven ervaren. Een moedig persoon is niet iemand die geen angst kent, maar eerder iemand die zijn angst heeft overwonnen. 

Wanneer we daarom moedige mensen observeren, zelfs als ze riskant of gedurfd handelen, moeten we in gedachten houden dat het nog altijd gewoon maar mensen zijn die diep van binnen misschien wel angst voelen. Tegelijkertijd zijn het mensen die hun angsten overmeesteren en overwinnen en ondertussen in staat zijn om ze achter zich te laten.

Dagelijkse angsten

Tegenwoordig zijn er veel enge dingen die we moeten confronteren. Wie is er nu niet bang om zijn baan kwijt te raken? Wie is er niet bang dat er iets ergs gebeurt met een dierbare? Wie raakt er nu niet minstens een beetje in paniek over de mogelijke gevolgen wanneer het moment daar is dat we onze stem moeten verheffen?

Wolf

Er worden bij ons een reeks van angsten ingeprent door middel van subliminale, dagelijkse berichten. We zijn bang voor bepaalde soorten communicatie, zoals een verhit en gespannen gesprek in een bar of een toespraak die aanzet tot sterke emoties. Door deze dingen vergeten we onze moed en het feit dat we deze moeilijke situaties kunnen confronteren en overwinnen.

Alleen door het overwinnen van alle angst zullen we ons goed over onszelf kunnen voelen. Het is de enige manier waarop we de persoon kunnen worden die we altijd al wilden zijn, de persoon die we in onze kern zijn. Het is de enige manier waarop we een glimp van het ware geluk van het leven kunnen opvangen wanneer we oog in oog staan met dat wat ons stress en paniek bezorgt.

Ons onvermogen om dat wat onze ziel terroriseert en verlamt te overwinnen weerhoudt ons ervan om vrij door het leven te gaan. Als we niet moedig genoeg zijn om mislukking of tegenslag te overwinnen, kunnen we niet onze ware passie leven.

Laat moed niet achterwege. Draag je moed elke dag bij je. Vergeet niet dat je leven waardevol is. Jouw stem verdient het om gehoord te worden. Jouw moed is een groot deel van wie jij als persoon bent, dus kom je angsten elke dag moedig onder ogen. Houd je hoofd omhoog om je trots en kracht te demonstreren.

Gebruik alle moed die je bezit om je angsten te confronteren. Het enige dat enger is dan onze angsten, is de mogelijkheid dat we niet onszelf kunnen zijn. Alleen moed kan onze grootste angsten verslaan.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.