Streef je doelen achterna en geef nooit op

Streef je doelen achterna en geef nooit op

Laatste update: 11 oktober, 2016

Je kunt soms het gevoel hebben dat al je inspanning volledig onopgemerkt blijft of dat hoe goed je ook je best doet, het toch niet zal lukken om je doelen te bereiken. Op dit soort dagen wil je het liefst gewoon alles los laten en jezelf aan iets anders wijden.

Misschien heb je vandaag wel zo’n dag of zo’n moment gehad! Laat jezelf echter niet uit het veld slaan door de verleiding om gewoon lekker op te geven. In dit soort gevallen kan het namelijk lijken alsof je doel veel te ver van je verwijderd is en het het dan ook niet waard is om dit doel na te streven. Dit is echter helemaal niet het geval; je moet vechten voor je hele levensproject. Neem geen genoegen met slechts een deel ervan.

De beste redenen om niet op te geven zijn:

1. Je kan altijd opnieuw beginnen

Natuurlijk heb je het pas nog geprobeerd, maar als je toen niet geslaagd bent, maak je dan geen zorgen. Dit hebben we allemaal weleens meegemaakt. Het is vooral belangrijk dat je jezelf niet laat verslaan door het verlangen om op te geven. Er is helemaal geen reden waarom je zo snel de handdoek in de ring zou moeten gooien. Zolang je leeft kun je altijd opnieuw beginnen en het nog een keer proberen. Het goede aan overnieuw beginnen is dat je al een idee hebt van de fouten die je moet vermijden, waardoor je een bepaalde voorsprong hebt.

2. Je doet meer ervaring op

We maken allemaal voortdurend fouten. Dit is natuurlijk, gezond en positief als je weet hoe je er het beste uit kunt halen. Probeer niet gefrustreerd te raken, maar in plaats daarvan juist op zoek te gaan naar de reden waarom het je niet gelukt is en probeer hier iets aan te doen. Een fout is een kans voor verandering.

3. Er zijn voorbeelden die jou kunnen inspireren

Er zijn genoeg mensen die tegenslagen hebben overwonnen en het hoofd effectief boven water wisten te houden. Drie van deze mensen zijn:

J.K. Rowling. Tijdens een treinreis van Manchester naar Londen kwam het idee voor het verhaal van Harry Potter in haar op. Het was vrij moeilijk om een uitgeverij te vinden die haar eerste boek wilde uitgeven. Toch gaf Rowling niet op, waardoor ze uiteindelijk terecht kwam bij een kleine uitgeverij die wel een kans wilde wagen met haar boek. Inmiddels weten we allemaal wel wat er na deze eerste editie gebeurde!

Sheryl Crow. In 2006, toen Sheryl Crow al een beroemde zangeres was, kreeg ze te horen dat ze kanker had. Ze vocht hiertegen en overwon haar ziekte. Ze gaf absoluut niet op. Ze bleef doorgaan met haar leven, adopteerde twee kinderen en slaagde erin haar leven weer op de rails te krijgen. Crow is zelfs zo goed op weg, dat je zou kunnen zeggen dat haar ziekte haar alleen maar sterker heeft gemaakt.

Madonna. Er valt weinig te vertellen over Madonna dat niet al lang algemene kennis is. Haar meest inspirerende eigenschappen zijn echter haar doorzettingsvermogen, haar zelfverzekerdheid en haar kracht om nooit op te geven. We weten allemaal dat er in de afgelopen jaren een hoop popprinsessen voorbij zijn gekomen, maar ondanks alles is Madonna altijd de enige ‘Queen of Pop’ gebleven.

4. Je kunt elke uitdaging overwinnen

Deze mensen lieten zich door niets uit het veld slaan en bleven doorgaan tot ze hun dromen hadden verwezenlijkt. Ze hebben elke vorm van tegenslag weten te overwinnen. En jij kunt dit ook. Deze mensen hebben ons slechts laten zien hoe het moet en ons het gevoel gegeven dat ook wij er toe in staat zijn. Ga op zoek naar voorbeelden die het meest toepasbaar zijn op jouw eigen situatie en richt je daarop. Zij hebben het pad voor ons vrijgemaakt en nu kunnen wij in hun voetsporen treden.

Je moet in jezelf geloven. In je kracht, je vermogen en dit laten zien. Heb vertrouwen in je eigen ideeën en ga vandaag nog over tot actie. Alle mislukkingen of ongelukjes die je in het verleden hebt meegemaakt doen er niet meer toe; jij bent sterker dan die dingen.

5. De steun van anderen (of het gebrek hieraan) kan jou motiveren

Als jouw familie en vrienden je steunen, dan is dit geweldig. Als dit echter niet het geval is, als je alleen maar mensen om je heen hebt die denken dat het je niet zal lukken, die jou altijd op je fouten wijzen en je proberen over te halen om je dromen op te geven, dan moet je dit gebruiken om jezelf te motiveren. Je moet dus vooral niet opgeven als je niet kunt rekenen op de steun van de mensen die jou na aan het hart gaan; je moet je doelen tegen alle verwachtingen in toch weten te bereiken.

Maak gebruik van de negatieve energie die deze mensen uitstralen en zoek naar een manier om deze energie om te zetten in iets positiefs. Hoe meer uitdagingen je op je pad tegenkomt, hoe sterker je zult zijn en hoe sterker je verlangen zal zijn om door te blijven vechten.

6. Je verdient het

Wat voor plan je ook voor jezelf hebt, je verdient het. Niets zal jou echter op magische wijze zomaar toe komen waaien. Je moet ervoor werken tot je het bereikt. Het is een beloning. Wanneer je je doel eindelijk bereikt, zul je je erg goed over jezelf voelen, alsof alles om je heen verandert. Het zal ervoor zorgen dat je een positieve verandering teweeg brengt in je omgeving, zelfs een positieve verandering in de wereld. Zelfs als je zelf denkt dat hetgeen jij doet helemaal geen belang heeft.

7. Je zult anderen inspireren

Je zal een bron van inspiratie zijn voor veel mensen die naar jou kijken en die misschien, net als jij, van plan waren om de handdoek in de ring te gooien, om alles op te geven. Ze zullen naar je kijken en hierdoor zelf gemotiveerd raken om de draad weer op te pakken en opnieuw te gaan vechten.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.