Liquid Work: wat is dat?

Liquid Work, of vloeibaar werk is een soort werk dat de samenleving binnendringt, gekenmerkt door zijn flexibiliteit en de duidelijke digitalisering van zijn omgeving. Hoe is het van toepassing? Wij vertellen je er alles over!
Liquid Work: wat is dat?

Laatste update: 27 juni, 2024

Liquid Work is het onmiskenbare bewijs dat de wereld van werk verandert, samen met de digitale sector en nieuwe technologieën. Het is een concept dat de invloed van technologische vooruitgang op de werkplek weerspiegelt, wat leidt tot de implementatie van nieuwe procedures.

Liquid Work is een “nieuwe” trend die naar voren kwam tijdens de COVID 19-pandemie en wordt gekenmerkt door een aantal kenmerken. De meest relevante zijn flexibele werktijden, mobiliteit en digitalisering.

Maar wat zijn de voor- en nadelen en is het geschikt voor iedereen? Lees verder om de antwoorden op deze en andere vragen te vinden!

Liquid Work: oorsprong en mechanica

Liquid Work is een nieuwe manier om arbeidsrelaties te benaderen die breekt met de gebruikelijke patronen van het industriële tijdperk, d.w.z. het neemt afstand van de traditionele of “levenslange” manier, die verwijst naar onder andere vaste roosters, aanwezigheid, stabiliteit, hiërarchie en exclusieve relatie tussen werknemer en werkgever.

Dit zijn concepten die sterk werden beïnvloed in het bedrijfsleven, vooral met de komst van de COVID 19-pandemie, volgens een ECLAC-publicatie (Spaanse link).

Deze gebeurtenis leidde tot de opkomst van telewerken , een modaliteit die in sommige bedrijven al werd gebruikt en die de essentie is van Liquid Work.

Opkomst van Liquid Work

Deze dynamiek ontstond door verschillende omstandigheden en katalysatoren. Aan de ene kant de pandemie, samen met de digitalisering van werk en nieuwe technologieën, die steeds meer aanwezig en onmisbaar zijn in ons leven.

Deze factoren hebben bijgedragen aan de opkomst van een andere manier om arbeidsrelaties te begrijpen. Daarnaast zijn veel mensen steeds meer geïnteresseerd in het leveren van diensten aan bedrijven die aspecten als mobiliteit en gezinsleven vergemakkelijken.

Hoe ziet de vloeibare werknemer eruit?

De vloeibare werknemer is een werknemer die in staat is om zich snel, snel en gemakkelijk aan te passen aan zijn of haar werksituatie. Ze werken overal vandaan en maken vooral gebruik van de digitale en technologische hulpmiddelen die ze tot hun beschikking hebben om in te spelen op een veeleisende en voortdurend veranderende wereld.

De wetenschap van vandaag is de technologie van morgen.

~ Edward Teller ~

Kenmerken van de vloeibare werknemer

Hieronder staan enkele kenmerken van de betreffende werkmethode:

 • Flexibele uren.
 • Minder belang van baanstabiliteit.
 • Ondersteuning voor ondernemerschap en zelfstandigen.
 • Relevantie van het individuele talent van elke werknemer.
 • Afschaffing van hiërarchieën of hun verminderde gewicht.
 • Echte waarde die elke werknemer aan het bedrijf toevoegt dankzij zijn opleiding en vaardigheden, vooral op het gebied van digitale en nieuwe technologie.

Naast deze kenmerken kunnen we het hebben over drie fundamentele pijlers die Liquid Work ondersteunen:

 • Mobiliteit. Het vereist geen specifieke fysieke ruimte om te werken, waardoor velen hun werk op afstand ontwikkelen.
 • Flexibiliteit. Dit heeft te maken met de behoefte van mensen om afgerekend te worden op hun resultaten en niet op het feit dat ze op een fysieke plek zijn en zich aan vaste tijdschema’s houden.
 • Digitalisering. Dit heeft te maken met de vele technologische ontwikkelingen die zijn geïntegreerd in de werkomgeving, waardoor zowel bedrijven als werknemers verschillende voordelen behalen.

Werk heeft, naast andere voordelen, het verkorten van de dagen en het verlengen van het leven.

~ Denis Diderot ~

Voordelen van deze manier van werken

Er zijn verschillende elementen die positief geassocieerd worden met deze manier van werken, waarvan de volgende eruit springen:

 • Het neemt afstand van starre tijdschema’s.
 • Het benadrukt het belang van resultaten en doelstellingen en niet zozeer de geïnvesteerde uren.
 • Op bedrijfsniveau stelt het het bedrijf in staat om verschillende delen van de wereld te bereiken via de werknemers die het inhuurt.
 • Het is gebaseerd op een horizontale hiërarchische structuur, waarin bazen als leiders werken en al hun werknemers gelijk waarderen.
 • Het maakt werken vanaf elke plek en op afstand mogelijk, wat reiskosten vermindert, tijd bespaart en de balans tussen werk en privé vergemakkelijkt.
 • Werknemers kiezen vrijer op basis van hun talent en waarde. Dit omdat stabiliteit in hetzelfde bedrijf niet zo belangrijk is, maar wel constante verandering en voortdurende verbetering.

Nadelen van Liquid Work

Werken vanuit huis als je kinderen thuis hebt

Zoals met alles heeft ook de modaliteit nadelen. In die zin moet gezegd worden dat het geen taak is die voor iedereen “geschikt” is of die altijd als een aantrekkelijke optie wordt beschouwd. Dit is vaak het geval vanwege de volgende aspecten:

 • Het is niet toepasbaar voor alle soorten werk, vooral niet voor traditioneel of meer ambachtelijk werk.
 • Het houdt in dat je voortdurend technologische hulpmiddelen moet kennen en gebruiken. Dit is een situatie die gevolgen heeft voor degenen die ze niet beheersen.
 • Sommige mensen zijn geïnteresseerd in een zekere stabiliteit van hun baan en in wettelijke voordelen. Die worden bij werk op afstand soms over het hoofd gezien.
 • Er is een sterke focus op technologie. Die dwingt bedrijven om regelmatig bij te werken om niet achter te blijven op het gebied van digitalisering. Dit opent een geheel nieuwe invalshoek als het gaat om veiligheid op het werk in deze technologische context. Dit komt naar voren in een publicatie (Spaanse link) van de Archives of Occupational Risk Prevention .

Blijf op de hoogte van deze werkdynamiek

Zoals je ziet is Liquid Work een concept dat voortkomt uit een voortdurend veranderende arbeidsmarkt. Hierin speelt technologie een uiterst belangrijke rol. Het is een modaliteit die terrein wint en waarin bedrijven en individuen winst maken.

Hoewel het per persoon en per beroep verschilt, heeft deze modaliteit de voorkeur gekregen in de wereld van werk. Daarom is het belangrijk om de belangrijkste kenmerken ervan te kennen. Als je dat niet doet, kan dat leiden tot gemiste kansen omdat je je niet bewust bent van nieuwe werkgelegenheidstrends.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


 • Weller, J. (2020). La pandemia del COVID-19 y su efecto en las tendencias de los mercados laborales. Naciones Unidas. https://repositorio.cepal.org/handle/11362/45759
 • Zapata Rotundo, G. J., & Canet Giner, M. T. (2012). Tipos de trabajo y la formación de la especialización de tareas en la organización. Revista de Ciencias Sociales, 18(1), 58-73. https://redalyc.org/pdf/280/28022785005.pdf
 • García González, Guillermo. (2018). Trabajo líquido y prevencion de riesgos laborales: la necesaria reformulación de la seguridad y salud laboral en la sociedad de la información. Archivos de Prevención de Riesgos Laborales21(1), 5-6. Epub 21 de septiembre de 2020. https://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1578-25492018000100005

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.