11 effectieve technieken om te voorkomen dat je op je werk gekleineerd wordt

Assertief problemen onder ogen zien en goede relaties op het werk opbouwen zijn manieren om te voorkomen dat je ‘vertrapt’ wordt. Als je wilt weten wat je nog meer kunt doen, lees dan verder!
11 effectieve technieken om te voorkomen dat je op je werk gekleineerd wordt
José Padilla

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog José Padilla.

Laatste update: 23 maart, 2024

Een van de moeilijkste ervaringen om te verwerken op het werk is gekleineerd worden door collega’s. Deze onaangename behandeling wordt gekarakteriseerd als vernederend en kleinerend.

Deze onachtzame behandeling wordt gekarakteriseerd als vernederend en kan de gezondheid en prestaties van een werknemer beïnvloeden. Maar wat betekent het om “over je heen te laten lopen” op het werk en hoe kun je het voorkomen?

In dit artikel leggen we uit wat het betekent om slachtoffer te zijn van dit fenomeen. Ook  gaan we in op wat de gevolgen zijn en geven we een aantal tips om je te helpen om te gaan met deze omgeving.

Wat het betekent om gekleineerd te worden op het werk

Over je heen laten lopen door collega’s is de handeling waarbij iemand met minachting en respectloos wordt behandeld. Als je hier slachtoffer van bent geweest, heb je vast wel gemerkt dat je niet gewaardeerd wordt op het werk. Je kunt ook taken toegewezen krijgen die irrelevant zijn of waarvoor je niet gekwalificeerd bent, minachtend behandeld worden, vernederd of beledigd worden.

Al deze houdingen en gedragingen beïnvloeden je werkprestaties en hebben een negatief effect op je emotionele welzijn. Je gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen kunnen afnemen. Je motivatie daalt, terwijl je gevoel van hulpeloosheid toeneemt.

Een ander direct gevolg van onderschat worden is dat het je loskoppelt van je werkomgeving en je isoleert. Daarom is het belangrijk om actie te ondernemen om de situatie weer onder controle te krijgen.

Strategieën om te voorkomen dat je op je werk gekleineerd wordt

Preventie is altijd de beste manier om te voorkomen dat je op je werk gekleineerd wordt. Daarom is het cruciaal dat je deze strategieën gaat toepassen, zelfs als je nog niet onderschat bent.

1. Toon kracht vanaf het begin

Een sterke indruk maken is essentieel zodat je collega’s je niet proberen neer te zetten. Als je weet hoe je ervoor kunt zorgen dat anderen je respecteren, kom je professioneler, zelfverzekerder en competenter over. Je wordt gewaardeerd als een teamlid dat gerespecteerd en gewaardeerd moet worden en waar rekening mee gehouden moet worden.

Om te voorkomen dat je op je werk gekleineerd wordt, presenteer je jezelf als een zelfverzekerd persoon. Gebruik je non-verbale communicatie om dit te bereiken. Sta en loop rechtop, maak oogcontact, gebruik een stevige, duidelijke en zelfverzekerde toon. Kom met nieuwe, creatieve ideeën die inspelen op het probleem dat je probeert op te lossen.

2. Stel grenzen

Een van de beste manieren om te voorkomen dat je op je werk gekleineerd wordt, is door al in een vroeg stadium grenzen te stellen. Als je van tevoren duidelijk maakt wat je niet tolereert, weten mensen hoe ver ze met je moeten gaan en hoe ze je moeten behandelen. Grenzen helpen voorkomen dat je voortdurend het slachtoffer bent van ongepast gedrag en gebrek aan respect.

Denk na over je waarden en maak een lijst van gedragingen of behandelingen die je niet tolereert. Als de gelegenheid zich voordoet, communiceer dan je grens met assertiviteit op het werk, standvastigheid en respect, en maak duidelijk welke consequenties je in de toekomst zult verbinden aan herhaling van de overtreding.

3. Koester positieve relaties

Gezonde relaties hebben met goede collega’s vermindert de kans dat je “over je heen laat lopen,” omdat ze als een “beschermend schild” fungeren om je te steunen. Niemand zal je pesten als de meerderheid achter je staat en je aardig vindt. En als je het slachtoffer bent van kleinering, zal de groep collega’s een goede emotionele steun voor je zijn.

Neem ook deel aan activiteiten voor werkintegratie en toon interesse in je collega’s zonder te opdringerig te zijn. Wees vriendelijk en behulpzaam, maar ga niet over je grenzen heen en laat ze geen misbruik maken van je vriendelijkheid. Bied je hulp aan als je ziet dat je collega’s het moeilijk hebben. Wees een actieve luisteraar, empathisch, voorzichtig en respectvol.

4. Toon je waarde

Bevorder een professioneel en competent imago. Lever bijdragen met een grote impact, zodat je collega’s je respecteren en je zien als een waardevol lid van het team. Respect verdienen op het werk door je bijdragen en successen is de sleutel om niet “over je heen te laten lopen”. Laat zien wat je waard bent, maar devalueer anderen niet.

Om te bewijzen wat je waard bent, hoef je dat niet bij elke vergadering aan te kondigen of te herhalen. Het idee is dat je jezelf kunt bewijzen met daden, niet met woorden. Laat je resultaten voor zichzelf spreken.

Probeer je successen niet rond te strooien op kantoor, want dat kan je collega’s van streek maken. Ze zullen je zien als een uitslover en dat zal je niet helpen om een goede relatie met hen te hebben.

5. Professioneel groeien

Door je vaardigheden en kennis te verbeteren, kun je groeien en je positie binnen het team of het bedrijf verbeteren. Voorbereiding zal je meer geloofwaardigheid geven bij je collega’s, vooral als je hebt laten zien dat je een belangrijk lid bent.

Identificeer de gebieden waar je je moet verbeteren. Zoek vervolgens een cursus, workshop of seminar waarmee je die gebieden kunt aanpakken die meer aandacht nodig hebben. Maak tijd vrij voor training en probeer wat je leert toe te passen op de projecten waar je aan werkt.

6. Versterk je gevoel van eigenwaarde

Het hebben van een goed gevoel van eigenwaarde op het werk zal je helpen om beter om te gaan met kritiek, conflicten en meningsverschillen op het werk.

Hierdoor zul je de uitdagingen en obstakels die je op je carrièrepad tegenkomt het hoofd kunnen bieden. Op deze manier zullen degenen die je proberen neer te halen tegen een muur oplopen, waardoor ze je niet meer naar beneden kunnen halen.

Om je gevoel van eigenwaarde te vergroten en te voorkomen dat je op je werk gekleineerd wordt, moet je je sterke punten en kwaliteiten erkennen. Denk na over je successen en capaciteiten. Doe aan lichaamsbeweging en activiteiten waardoor je je goed voelt.

Wat te doen als je al slecht wordt behandeld op het werk?

Baas met megafoon schreeuwt tegen werknemer die niet kan voorkomen dat hij op zijn werk wordt getrapt

Soms, zelfs als we ons best doen om kleinering te voorkomen, hebben we het niet in de hand. Als je slachtoffer bent van vernedering, pas dan deze technieken toe om respect te krijgen op het werk en beter met de situatie om te gaan. Combineer ze zelfs met de tips hierboven.

1. Confronteer het probleem

Confronteer vernedering door je collega’s. Door dit op een assertieve manier te doen, d.w.z. respectvol en stevig te communiceren, kun je laten zien dat je je bewust bent van wat er gebeurt en dat je serieuze stappen kunt nemen om het op te lossen.

Kies ook het juiste moment om uit te drukken wat je hebt gevoeld en stel een alternatief voor het beledigende gedrag voor. Als bijvoorbeeld tijdens een werkoverleg niemand naar je voorstellen luisterde, kun je zeggen: “Ik voelde me tijdens de vorige vergadering gekleineerd omdat mijn mening werd genegeerd. Ik wil graag dat er in toekomstige vergaderingen rekening met me wordt gehouden.”

2. Zoek steun bij je collega’s

Praten met je naaste omgeving kan je helpen om te ventileren, perspectief te krijgen en te ontdekken of je de enige bent over wie is heengelopen. Als andere collega’s slachtoffer zijn geworden van dezelfde dader, kun je met hen praten om een groepsbijeenkomst met je leidinggevenden te regelen en het incident te melden.

Zoek contact met je bondgenoten, vraag hen om raad en luister naar hun mening over de kwestie. Het doel van met hen praten is om je verder te helpen. Plan een bijeenkomst met vertrouwde collega’s, tijdens de lunch of na het werk.

3. Registreer incidenten

Het helpt om systematisch bij te houden wanneer je vernederd bent. Deze documentatie dient als bewijs en stelt je in staat om te weten hoe vaak je het slachtoffer bent van kleinering.

Noteer de data, de plaats waar je werd aangevallen en een gedetailleerde beschrijving van de gebeurtenis. Schrijf ook op wie erbij betrokken was en tot wie je je hebt gewend voor hulp. Noteer ook eventuele getuigen die aanwezig waren.

4. Ga met je zaak naar de afdeling Personeelszaken

Als je vaak genoeg gekleineerd wordt en de situatie escaleert in hevigheid, dan moet je met professionals van Personeelszaken gaan praten. Hen erbij betrekken is essentieel in deze gevallen. Zij kunnen je oplossingen bieden en het probleem kunnen oplossen. Vooral als je niet het enige slachtoffer bent.

Vraag om een gesprek met de afdelingshoofden. Presenteer je zaak objectief. Hier zal het document waarin je elk incident hebt opgetekend het meest van pas komen. Vraag om advies over hoe om te gaan met je situatie en hoe te handelen volgens het bedrijfsbeleid.

5. Zoek professionele hulp

Een andere optie om om te gaan met de vernedering van “over je heen laten lopen” is om naar een psycholoog te gaan. Professionals in de geestelijke gezondheidszorg zijn opgeleid om je te helpen bij het verwerken van emoties. Ze kunnen ook je probleemoplossende vaardigheden versterken, grenzen stellen en beter met je situatie omgaan.

Je rustig voelen op het werk is belangrijk voor je welzijn

Omgaan met de ervaring van ondergewaardeerd worden op het werk. Dit voorkomen, vereist veel assertiviteit, proactiviteit en weten hoe je grenzen moet stellen. Het houdt ook in dat je hulp moet zoeken bij anderen: vrienden, psychotherapeuten en Personeelszaken.

Je rustig en gewaardeerd voelen in de werkomgeving is noodzakelijk voor werknemers om zich prettig te voelen en ervoor te zorgen dat hun welzijn en geestelijke gezondheid niet verslechteren. Een respectvol klimaat komt de werknemers en het bedrijf als geheel ten goede.

Daarom is het zo belangrijk om in te grijpen in situaties van pesterijen (Engelse link) en kleineren. Deze zaken kunnen een negatieve invloed hebben op je lichamelijke en geestelijke gezondheid.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.