Zonder grenzen te stellen hoor je geen 'bedankt' of 'sorry'

Zonder grenzen te stellen hoor je geen 'bedankt' of 'sorry'

Laatste update: 26 september, 2017

Stel geen grenzen aan je lijden. Rek het zover uit dat het zich over de hele snelweg uitstrekt, zodat het uiteindelijk weer op jou af zal komen. Wees voorzichtig, het zal een zeer sterk boemerang effect hebben! Het komt terug om je te smoren, om je de schuld op te leggen, om je te immobiliseren. Stel geen grenzen aan de mensen om je heen. Wees een goede vrouw, een modelwerknemer.

Rek je geduld tot het uiterste uit, want we hebben altijd geleerd dat offers verbonden zijn aan deugden, hoewel dat impliceert dat we ons leven en onze verlangens moeten negeren. Je kunt hiervoor kiezen. Stel geen limieten, maar weet dat je hier geen ‘bedankt’ of ‘sorry’ voor zal krijgen. Mensen raken eraan gewend om je in een bepaalde rol te zien. Zij geloven niet dat je respect verdient voor alles wat je doet, voor de betekenis achter je persoonlijke strijd.

Het directe gevolg van het gedogen van de dingen die je kwetsen, woorden die beladen zijn met slechte bedoelingen, geweld, misbruik en verwaarlozing, is niets anders dan het worden van de perfecte prooi voor allerlei roofdieren.

De prijs die je betaalt door geen grenzen te stellen

Niemand geeft je de schuld als je hebt geleden onder een bepaald soort misbruik. Maar sommige mensen hebben zo veel meegemaakt, en denken daardoor dat ze gewoon boksballen zijn.

Je kunt dat in ieder geval denken, als je de kracht zelf niet kan vinden om vooruit te komen. Je kunt altijd je laatste adem uitstoten en je woede verborgen houden tussen de verlangens van je zuchten. Ook kun je je laatste inspanning leveren om iemand anders te helpen zijn doelen te bereiken.

Niemand beschuldigt je ervan deze staat van emotionele armoede te hebben bereikt, van het gevoel dat elk sprankje magie en creativiteit in jezelf door je omstandigheden is verzwakt. Maar als je nog steeds genoeg leven in je hebt om op te merken dat je je op dit moment binnen die staat bevindt, is het mogelijk dat je nog een stap terug kunt doen en bepaalde situaties kunt stoppen.

Je hebt misschien nog steeds de tijd om de banden met bepaalde relaties niet te verbreken en ze vanaf de wortel uit te roeien. Je zou jezelf kunnen vinden op die prachtige plek op de weg waar je weet dat niemand je komt redden. Toch weet je ook dat het niet nodig is om gered te worden. Je hebt nog steeds de tijd om een ​​’supersnelle genezing’ toe te passen op de omgeving om je heen. Een sociale ontgifting, rijk aan vitaminen en vrij van menselijke oxiderende toevoegingen.

Het belang van het stellen van grenzen

Er is geen tekort aan psychopaten in deze wereld. Helaas zijn ze soms ontzettend moeilijk te ontdekken. Andere keren hebben deze mensen gewoon donkere schaduwen en een aantal perverse eigenschappen. Onrechtvaardig genoeg worden mensen met een sterk karakter vaak slechter behandeld dan psychopaten.

De prijs die je betaalt voor het niet weten hoe je grenzen moet stellen is dus zeer hoog. Deze kosten stijgen nog meer wanneer we weigeren de realiteit onder ogen te komen. Wanneer we niet weten hoe we de overtredingen moeten detecteren en/of op tijd moeten confronteren. De geur van je angst voor verlatenheid, voor de kritiek of stigma’s, wordt de beste bondgenoot van degenen die niet aarzelen om van je zwakheid hun pantser te maken om de klappen van het leven op te vangen.

Er zijn zoveel soorten mensen, zoveel complexiteit binnen menselijke relaties. Het zou onmogelijk zijn om te begrijpen waarom sommigen op een bepaalde manier te werk gaan en anderen niet. Als alles vast zou zitten aan een script of een goddelijk plan, wat zou dan de zin van alles zijn?

Sommige relatiepatronen lijken zich echter steeds maar weer te herhalen. Wij observeren ze, bestrijden ze en lijden eronder. Deze worden gekenmerkt door een communicatiesysteem waarin sommige mensen geen stem hebben. Relatiepatronen waarin iemand geen grenzen stelt, ook al betekent dit dat hij ongelukkig zal zijn.

Relaties waarin een persoon zijn of haar recht om eerst aan zichzelf te denken heeft opgegeven. De prijs van het niet stellen van grenzen aan eisen, het op zoek gaan naar ongevraagde meningen en slechte manieren, is dat je nooit het geringste gebaar van beleefdheid ontvangt.

Verwacht nooit een ‘sorry’ of een ‘dankjewel’ van iemand die de grenzen van emotioneel misbruik lang geleden al heeft overschreden. Deze woorden van beleefdheid en dankbaarheid zullen aan iemand anders worden toegekend. Iemand die, misschien zonder iets te doen, al de ‘laatste partij’ van al zijn lof heeft verdiend.

Het is misschien een goed moment om je huid te laten genezen. Zet jezelf op de eerste plaats als je je plannen overweegt en maak jezelf de eerste persoon op de lijst van mensen die jou gelukkig kunnen maken. Je kunt nog steeds veel verrassingen verzorgen. Weet hoe je grenzen aan je tolerantie stelt. Keer de wereld je andere wang toe en leg een metalen staaf op je grenzen, evenals op je beperkingen. Verwacht geen ‘bedankt’ of ‘sorry’ van iemand die je op je knieën heeft laten vallen zodat hij overeind kon blijven staan. Deze mensen verdienen het niet.