5 technieken om misbruik te vermijden

5 technieken om misbruik te vermijden

Laatste update: 27 december, 2016

Misbruik is iets dat aanwezig is in het dagelijks leven, in veel verschillende vormen. Het kan bestaan in de relatie met je partner, je ouders, een vriend of een collega. Het kan met een persoon zijn die niet in staat is om anderen met respect te behandelen; iedere persoon in je leven die niet in staat is om met je in contact te komen zonder je op een bepaalde manier te mishandelen.

Dit is iets dat kan worden vermeden, want niet iedereen zal je mishandelen. Degenen die misbruik beoefenen, kiezen meestal de “zwakste” en meest onzekere mensen als slachtoffer. Ze kiezen voor degenen die niet weten hoe ze moeten reageren op een situatie waar ze geen controle over hebben.

“Misbruik wordt omschreven met woorden als onderwerping, vernedering, macht, overheersing, angst, slavernij…”
-Juan Antonio Cobo Plana-

Wil je weten hoe je kunt antwoorden en reageren op een situatie van misbruik? Wil je een einde maken aan deze omstandigheden, maar ben je bang? Laat je schouders niet hangen en accepteer niets in je leven dat je niet wilt. Vandaag is de dag om te beginnen te ontsnappen aan situaties van misbruik.

1. Antwoord gepast

Opgesloten

Een passend antwoord kan helpen een situatie te vermijden waarin een persoon je blijft misbruiken. Maar hoe kan je dit doen? Het is niet makkelijk om altijd de nodige moed te hebben, maar het is essentieel om je uiterste best te doen in situaties waarin je kan reageren en weet hoe je kunt reageren.

Soms zijn er bepaalde manieren waarop je je gedrag kan veranderen om misbruik te vermijden, welke vorm het dan ook moge aannemen. Adequaat reageren kan een situatie verlichten. Hier zijn twee suggesties voor manieren om te reageren op een situatie van mishandeling:

 • De eerste is om te reageren met gesloten zinnen. Korte, duidelijke en beknopte verklaringen die gepaard gaan met een ferme toon en volle overtuiging, bijvoorbeeld:
  • Sorry, maar ik moet gaan om 17.00 uur.
  • Vandaag kan ik niet. Het spijt me zeer.
  • Op dit moment heb ik andere prioriteiten waar ik me op moet concentreren.
  • Dat is heel interessant; ik zal erover nadenken.
  • Ik wil graag nadenken over wat je zegt.

Soms kan het ruw lijken om op deze manier te spreken, maar om misbruik en mishandeling te vermijden is het noodzakelijk om je positie te veranderen van aardig en vriendelijk zijn naar ferm en assertief zijn.

 • De tweede manier is door te reageren als een kapotte plaat. Door steeds weer hetzelfde te herhalen en voortdurend dezelfde boodschap te geven, kan de ander zich bewust worden van je positie en perspectief. Op deze manier kan je dat wat je echt niet wilt in je leven herformuleren en opnieuw bevestigen.

2. Bescherm je gevoel voor humor

Niemand heeft het recht je van je glimlach te beroven. Raap jezelf, zelfs in de moeilijkste situaties, bij elkaar met een glimlach. Dit zal je helpen om het gevoel te overwinnen dat wat de ander zegt het enige is dat telt. Het is essentieel om jezelf het beste te kennen. Weet waar je goed in bent en erken ook de dingen die niet je sterke punten zijn. Ken zowel je zwakke punten als je sterke punten.

Als je zeker van jezelf bent, kan niemand je neerhalen. Ieder minachtend woord of minachtende verklaring die tegen je gezegd kan worden, kan worden gezegd en het betekent niets. Je weet zelf wie je bent; niemand anders kan dat bepalen! Glimlach naar het misbruik of de kwetsende woorden of daden die worden gedaan met als doel je te vernederen of je neer te halen. Jij kent de waarheid. Zij ook, maar toch proberen ze om je te kwetsen.

“De beste manier om moeilijkheden te overwinnen is door ze aan te vallen met een prachtige glimlach.”
-Robert Baden-Powell-

3. Zeg wat je voelt

Deur

Waarom blijf je stil als je ernaar snakt om te zeggen wat je voelt? Waarom ben je bang? Angst voor het belachelijke, voor wat je zou kunnen weerleggen, zal misschien niet erger zijn dan niet kunnen zeggen wat je denkt. Je voelt je waarschijnlijk zelfs bang voor wat anderen kunnen doen om je pijn te doen of je twijfelt of je gelijk hebt. Leer om te zeggen wat je voelt. Leer om jezelf te uiten. Dit zal je sterker maken en zal je helpen situaties te vermijden waarin anderen je pijn doen.

Als de toon die iemand tegen je aanslaat je niet bevalt, vertel het hem! Als het je niet bevalt hoe iemand handelt, zeg het! Wat is er mis met voor jezelf opkomen? Leer om jezelf te uiten. Als anderen brutaal genoeg zijn om je ervoor aan te vallen, heb dan het vertrouwen om jezelf te verdedigen.

4. Vraag, leg je niet zomaar ergens bij neer

Als iemand die de neiging heeft om anderen te misbruiken iets tegen je zegt, is het makkelijk om te zwijgen. Door niets te zeggen, schikken we ons naar wat die persoon zegt, zelfs als we het er eigenlijk niet mee eens zijn. Op dit soort momenten werkt de stilte ons tegen.

Daarom moet je vandaag leren om wat anderen vertellen in twijfel te trekken. Laat die misbruikende persoon over zijn argument uitweiden. Je zult al snel beseffen dat hij niet in staat zal zijn om dit te doen. Hij zal reageren met antwoorden als “Gewoon, omdat…” of “Omdat ik het zeg”. Maar ondanks dat moet je dit argument forceren, zodat hij zich kan realiseren dat wat hij zegt nergens op slaat!

Door dit te doen zul je jezelf niet vernederen, noch zal je die persoon je laten veroveren. Je zal jezelf op hetzelfde niveau als die persoon plaatsen en hem toestaan iets te verklaren wat hij niet kan verklaren. Op dit punt zal je weten dat de andere persoon geen gelijk heeft en dat hij je niet kan kwetsen.

5. Ontwapen je misbruiker

Wolf

Wil je weten hoe je de persoon die je mishandelt kan ontwapenen? Het is makkelijk. Je hoeft alleen maar te weten hoe je de andere persoon kan blokkeren, zodat hij niet weet hoe hij moet reageren. We hebben een van deze dingen al eerder besproken, maar er zijn er nog veel meer:

 • Nodig deze persoon uit om na te denken over wat hij zegt en laat hem zien dat hij geen gelijk heeft.
 • Gebruik korte en vastberaden woorden en zinnen die voorkomen dat je in zijn spel wordt getrokken.
 • Spreek rustig en op een lage toon. Als de andere persoon schreeuwt, schreeuw dan niet terug. Laat kalmte zien!
 • Verveel hem, praat met hem totdat hij niet meer wil praten.
 • Reageer met vragen als “Ja, dus?”

Wat gebeurt er als je dit doet? Idealiter zal deze persoon je met rust laten. Als hij zegt: “Waarom draag je dat, je ziet er verschrikkelijk uit!”, en je reageert met “Ja, dus?” zal die persoon al gauw geen redenen meer over hebben om je af te branden.

Wees vrij van misbruik! Het maakt niet uit wat anderen zeggen of hoe ze het zeggen. Het maakt niet uit hoe anderen je definiëren. Je weet wie je bent en je moet jezelf verdedigen.

Een misbruiker is een onzekere persoon die gelooft dat hij zich veilig kan voelen door anderen te vernederen. Sta het niet toe. Het is aan jou of die persoon je mishandelt, of de relatie nu romantisch, familiaal of werk- of schoolgerelateerd is of niet.

–Afbeeldingen met dank aan Angela Carte en Gustav Klimt–


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.