Je minderwaardigheidscomplex overwinnen

Je minderwaardigheidscomplex overwinnen

Laatste update: 16 november, 2016

We hebben allemaal de neiging om ons te voelen alsof we minder waard zijn dan anderen. De media en de marketing om ons heen zorgen ervoor dat we ons minder mooi, slim en leuk vinden. Als je je door deze emoties en alles wat dit genereert laat beïnvloeden, zul je een verdrietig leven leiden. Om dit te vermijden, moet je je zelfvertrouwen versterken.

Ik weet dat dit makkelijker is gezegd dan gedaan. Het is meer dan gewoon je bed uitstappen en zeggen dat vanaf nu niets je meer zal raken. Je kunt die keuze maken, maar helaas werkt het leven niet altijd zo. Maak je zelfvertrouwen sterker door de stappen hieronder te volgen en je zal zien hoe het minderwaardigheidscomplex langzaam je leven zal verlaten.

Geef toe dat je een minderwaardigheidscomplex hebt

Ik weet dat het ingewikkeld is om te erkennen dat je een slachtoffer bent van een minderwaardigheidscomplex. Maar toegeven dat je met dit probleem worstelt, versterkt je zelfvertrouwen meteen. Natuurlijk moet je er wel aan blijven werken, maar het is een belangrijke stap.

Probeer om te achterhalen wanneer dit minderwaardigheidscomplex begonnen is. De reden erachter zal het makkelijker maken om een strategie te creëren om datgene aan te vallen dat ervoor zorgt dat je je minderwaardig voelt.

Onzekerheid

Ik weet zeker dat het moeilijk en pijnlijk zal zijn, maar het zal je de sleutel geven om het best mogelijke pad uit te kiezen. Wees niet bang van wat je tegen zal komen. Het is erger om te leven zonder het te accepteren en van jezelf te houden zoals je bent.

Identificeer de symptomen van een minderwaardigheidscomplex

Als je op een situatie stuit waarbij je minderwaardigheidscomplex naar boven komt, merk je zeker een aantal specifieke symptomen, zoals misselijkheid, trillen, zweten of nervositeit.

Versterk je zelfvertrouwen door deze gevoelens te identificeren en jezelf de tijd te geven om ze te analyseren: Waar gaat dit over? Waar doet je dit aan denken? Wat kun je doen om jezelf staande te houden? Vlucht niet voor deze gevoelens. Ze zijn juist goed, want ze laten je weten dat er iets mis is, en ze leiden je naar een het pad dat je zelfvertrouwen versterkt.

Stop met het voeden van je complex

Versterk je zelfvertrouwen door geen aandacht meer te besteden aan de dingen die het complex aanwakkeren. De meeste complexen komen voort uit dingen aan onszelf waarover we ons niet goed voelen. Maar ik zal je een geheim vertellen: vaak zien andere mensen die dingen helemaal niet.

Probeer de situatie van buitenaf te zien en je zal zien dat dit waar is. Breng tijd door met iemand met wie je een goede relatie hebt en vraag ze of ze ook een complex hebben. Je zal ontdekken dat datgene dat zij zo vervelend vinden aan zichzelf, iets is wat jou niet eens was opgevallen. En datzelfde geldt voor jou.

Wat je nu moet doen, is minder waarde hechten aan die dingen die jij niet leuk vindt aan jezelf. Stel je voor dat ze er niet zijn en ga door met je leven. Het lijkt misschien moeilijk, maar blijf volhouden, want het wordt steeds makkelijker.

Richt je op iets positiefs

Hoe meer tijd je besteed aan het denken aan wat je niet leuk vindt en de dingen waardoor je je minderwaardig voelt, hoe minder zin je hebt om te leven. Blijf in beweging en versterk je zelfvertrouwen door dingen te doen die je leuk vindt. Als je nog geen hobby hebt, is dit een mooi moment om er een te zoeken.

Ballonnen

Ga op zoek naar een nieuwe passie, zoals een sport, of ga terug naar dingen die je vroeger graag deed, zoals schilderen of misschien gewoon aan avondje stappen met vrienden. Je complexen zijn net zo belangrijk als de waarde die je eraan hecht, dus ontneem ze de mogelijkheid je te beïnvloeden. Heb je er wel eens over nagedacht dat jouw “foutjes” in de ogen van anderen juist iets zijn dat je uniek maakt?

Versterk je zelfvertrouwen

Het ergste dat je kunt doen is je leven stilzetten omdat je last hebt van je complexen. Je bent een interessant persoon met veel unieke kwaliteiten en je hebt de mensen om je heen veel te bieden. Sluit jezelf niet af omdat je iets aan jezelf niet leuk vindt. Niemand is perfect, maar het geheim van een gelukkig leven is om ermee te leren leven.

Versterk je zelfvertrouwen. Denk eraan dat jij de enige persoon bent die besluit hoe hij zijn leven leidt. Ga je je verstoppen of kies je ervoor om alles uit het leven te halen dat erin zit? Ik raad je aan om voor het tweede te kiezen en om iedere dag te leven alsof het je laatste dag is.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.