De kortste weg naar geluk begint met een glimlach

De kortste weg naar geluk begint met een glimlach

Laatste update: 28 juli, 2016

Glimlachen gelukkige mensen vaker of zijn mensen die glimlachen gelukkiger? Het antwoord is dat beide waar zijn. Als we tevreden zijn of ons gelukkig voelen, zijn we meer ingesteld op goede en mooie dingen in onze omgeving en dit wordt weerspiegeld door een glimlach.

Wat interessant is, is dat het omgekeerde ook gebeurt: hoe meer we glimlachen, ook al is het soms niet gemeend, hoe gelukkiger we ons voelen.

“Vergeet nooit te lachen, want de dag dat je niet lacht is een verloren dag.”

-Charles Chaplin-

Glimlachen

Glimlachen verbetert ons humeur

Een experiment dat is uitgevoerd door Fritz Strack laat zien dat ons humeur beter wordt als we glimlachen. Het experiment bestond uit twee groepen die grappige strips te zien kregen. De mensen in een van de groepen hielden een pen vast tussen hun lippen, zodat hun mond een glimlach vormde en de andere groep hield een neutrale uitdrukking vast.

Het resultaat was dat de mensen die glimlachten hun strips leuker vonden en meer de neiging hadden om een goede bui te hebben. Dit komt doordat de hersenen de beweging van de spieren van het gezicht interpreteren als een teken dat we gelukkig zijn, ongeacht de reden, en daarop reageren met een positieve stemming.

De geest werkt “door neigingen.” Als we verdrietig of boos zijn, interpreteren we wat er met ons gebeurt op een negatievere manier en hebben we de neiging om na te denken over negatieve gebeurtenissen en deze te onthouden, terwijl we wanneer we blij zijn dingen interpreteren op een positievere manier en meer positieve herinneringen en gedachten hebben.

Dus, “jezelf dwingen” om te lachen kan een goede manier zijn om je lichaam in een gelukkigere staat te brengen, waarbij een wisselwerking ontstaat. Dit is slechts een van de redenen waarom een glimlach de eerste stap is op weg naar het geluk, maar er zijn meer.

Een lach is besmettelijk

We leven in een stressvolle wereld waarin we veel mensen tegenkomen, maar we merken ze nauwelijks op: de bakker, de buschauffeur, de arts, de kassière bij de supermarkt… In deze dagelijkse situaties kan het tonen van een glimlach en vriendelijk zijn na een tijdje een subtiele, maar belangrijke verandering teweeg brengen. Een onbelangrijke ontmoeting wordt zo belangrijk.

Als we naar buiten gaan met de glimlach al op ons gezicht, is het aannemelijk dat onze glimlach beantwoord zal worden, waardoor we een groter gevoel krijgen van innerlijke rust.

Er is een reden dat een van de eerste dingen die baby’s leren is om terug te lachen naar hun moeder of anderen die voor ze zorgen.

Lachen

We zijn geprogrammeerd om de lach te interpreteren als een teken van zekerheid en hem te beantwoorden, waardoor een connectie wordt gecreëerd die het idee communiceert dat “dit een veilige plaats is waar je niet defensief hoeft te zijn”.

Een klein gebaar, zoals een lach, kan een beslissende invloed hebben op de sfeer die gecreëerd wordt tussen mensen.

“Als iemand te moe is om je een glimlach te geven, geef er dan zelf één, omdat niemand een glimlach zo veel nodig heeft als degenen die niets te geven hebben.”

-Dalai Lama-

Een glimlach is de eerste stap naar het lachen

Er is niets leuker dan een baby te zien lachen. Als je het ooit hebt gezien, is het je vast opgevallen dat zelfs de meest serieuze persoon het niet kan helpen te glimlachen en zelfs mee gaat lachen met de baby.

Lachen is, net als glimlachen,  zowel een uitdrukking van geluk als een vorm van  communicatie die aangeeft dat we ons in een veilige en vriendelijke sfeer bevinden.

Weten hoe je moet lachen om je omstandigheden en jezelf is essentieel als we niet willen verdrinken in onze problemen en om ons hoofd boven water te kunnen houden. Een lach op het juiste moment kan zelfs de grootste spanningen doorbreken. Lachen breekt de muren van ongelukkigheid af en brengt ons dichterbij geluk.

“Lachen is de tonic, de verlichting, het einde van de pijn.”

-Charles Chaplin-

Het is niet alleen zo dat we ons goed voelen als we lachen, maar ook dat lachen ons samenbrengt. Vele goede vriendschappen zijn gebouwd op avonden vol gelach en het is belangrijk dat liefdespartners samen kunnen lachen. Een van de eerste spelletjes die we met onze kinderen spelen, is ze kietelen, zodat ze gaan lachen.

Samen met iemand lachen creëert een band en deze banden, goede relaties waarbij je je veilig voelt, zijn absoluut onmisbaar in een gelukkig leven.

Als we ons maar herinneren om te glimlachen, zullen we ons niet alleen gelukkiger voelen, maar we zullen dit gevoel ook doorgeven en wie weet, misschien bouwen we ook wel aan de fundering van een relatie.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.