Acht beroemdheden met mentale stoornissen

Welke beroemdheden met mentale stoornissen ken je? In dit artikel praten we over enkele van hen die besloten hebben hun ziekte zichtbaar te maken om taboes te doorbreken.
Acht beroemdheden met mentale stoornissen

Laatste update: 27 augustus, 2022

Een op de vier mensen zal, gedurende zijn leven, lijden aan een psychische stoornis, zoals blijkt uit gegevens van de WHO. Bovendien zijn we kwetsbaar om eraan te lijden, ongeacht onze sociaal-economische status, cultuur, of levensstijl. In dit artikel maken we kennis met acht beroemdheden met psychische stoornissen.

Al deze stoornissen zijn inderdaad door de betrokken beroemdheden erkend. In feite hebben velen van hen besloten hun ziekte zichtbaar te maken om taboes te doorbreken en zo dit soort stoornissen te normaliseren, zodat duidelijk wordt dat het mogelijk is een normaal leven te leiden en zelfs aan de top te slagen, ondanks die stoornissen.

Er zijn waarschijnlijk nog veel meer beroemdheden met psychische stoornissen die we niet kennen, maar hier zijn er acht.

Billie Eilish, Tourette’s Syndroom

Billie Eilish lijdt aan het syndroom van Gilles de la Tourette. De zangeres besloot het nieuws te delen onder haar Instagram volgers om zo contact te leggen met hen die ook aan het syndroom lijden.

Dit syndroom is een neurologische ziekte die zich meestal aanvankelijk in de kindertijd en de adolescentie openbaart. Het gaat gepaard met meervoudige motorische en vocale tics die meer dan een jaar duren. Er zijn ook andere symptomen zoals coprolalie (het onwillekeurig uitschelden van beledigingen en obsceniteiten).

Megan Fox, schizofrenie

Deze actrice, die beschouwd wordt als een van de meest sexy actrices ter wereld, bevestigde in een interview dat ze aan vlagen van schizofrenie lijdt. Ze verklaarde ook dat ze lijdt aan auditieve hallucinaties, paranoïde wanen, en sociaal disfunctioneren.

Haar diagnose is niet 100 procent bevestigd. In feite bevestigde ze dat artsen niet precies wisten wat er met haar aan de hand was. De acteur zelf verklaart echter dat ze voortdurend worstelt met het idee dat ze aan borderline persoonlijkheid of schizofrenie lijdt.

Acht beroemdheden met mentale stoornissen

Jennifer Lawrence, ADHD

Jennifer Lawrence kreeg in haar jeugd de diagnose ADHD. Ze zegt dat haar familieleden haar de bijnaam ‘Nitro’ gaven omdat ze zo explosief was als nitroglycerine.

ADHD is een chronische, levenslange stoornis die goed te behandelen is. Op volwassen leeftijd nemen de meer hyperactieve-type symptomen meestal af (iets wat bij aandachtstekortstoornis niet zo gemakkelijk gebeurt).

Jennifer Lawrence

Catherine Zeta Jones en Demi Lovato, bipolaire stoornis

Catherine Zeta Jones kreeg haar eerste diagnose van bipolaire stoornis in 2011. Sindsdien is ze vier keer in het ziekenhuis opgenomen. Door haar eigen toegeving was het feit dat ze, als professioneel acteur, kon vaststellen dat ze aan deze stoornis leed echt bevrijdend.

Ze legde ook uit dat er enorme ups en downs voorkomen bij een bipolaire stoornis. Ze heeft besloten haar stoornis openbaar te maken om de ziekte zichtbaar te maken en te ontstigmatiseren.

De acteur en zangeres Demi Lovato kreeg ook de diagnose bipolaire stoornis in hetzelfde jaar als Catherine. Voor haar was de diagnose bevrijdend, hoewel ze niet het gevoel heeft dat ze zich ermee identificeert.

Voor haar is het iets dat ze heeft, niet iets dat ze is. De zangeres kwam achter de diagnose nadat ze een ontgiftingsbehandeling had ondergaan voor middelenmisbruik, eetstoornissen en zelfverwondend gedrag.

Catherine Zeta-Jones

Greta Thunberg, syndroom van Asperger

De jonge Zweedse activiste, Greta Thunberg, is bekend geworden door haar strijd tegen de klimaatverandering. Daarnaast gaf ze ook zichtbaarheid aan het syndroom van Asperger toen ze bevestigde dat ze eraan leed. Vier jaar geleden werd bij haar de diagnose gesteld.

Voor Greta is dit syndroom als een ‘superkracht’ die haar helpt de wereld en haar problemen helder en vastberaden te zien. Op haar Twitter account schreef ze: “…ik heb een betekenis gevonden, in een wereld die soms voor zoveel mensen oppervlakkig en betekenisloos lijkt”.

Greta Thunberg

Leonardo DiCaprio en Cameron Diaz, OCS

Leonardo Di Caprio lijdt al sinds zijn kindertijd aan obsessieve compulsieve stoornis. De acteur erkent dat hij in een beheersbare mate aan de ziekte lijdt. Toen hij The Aviator filmde, gaf hij toe dat hij bepaalde dwanghandelingen manifesteerde.

Hij moest bijvoorbeeld meerdere keren door dezelfde deur gaan of op alle kauwgom stappen die hij op de vloer zag liggen. Zijn dwanghandelingen zorgden ervoor dat het hem minimaal tien minuten kostte om van de kleedkamer naar de opnameset te komen.

Cameron Díaz is een andere beroemdheid met een psychische stoornis. Ook zij lijdt aan OCS. Meer bepaald lijdt ze aan mysofobie, wat een vorm van OCS is waarbij obsessies en compulsies optreden die te maken hebben met netheid.

De acteur heeft een obsessie voor ziektekiemen en schoonmaken, wat betekent dat ze altijd haar handen wast. Ze legt het zo uit: “Ik ben niet bang voor ziektekiemen, ik ben me er alleen van bewust. Ik kom niet in de buurt van andermans vocht, tenzij ik ze heel goed ken”.

Cameron Diaz

Slotgedachten

Mentale stoornissen variëren sterk in graad, soort, intensiteit van de symptomen, en interferentie in het eigen leven van de lijder. Het belangrijkste voor een lijder is dat hij een juiste diagnose kan krijgen en hulp kan vragen om met de stoornis te leren leven met behoud van een goede kwaliteit van leven.

Iedereen kan aan dit soort stoornissen lijden, zelfs beroemdheden. Ze betekenen echter niet dat het leven moeilijk hoeft te zijn en dat je niet succesvol kunt zijn op je werk en niet van een volwaardig leven kunt genieten.

Het is uiterst belangrijk over geestelijke gezondheid en psychische stoornissen te praten om ze te normaliseren en zichtbaar te maken. Bovenal om de stigma’s en taboes die ermee samenhangen te doorbreken.

Omslagfoto door Denis Makarenko / Shutterstock.com Wellicht ook interessant voor jou
Grafschriften van de rijken en beroemdheden
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Grafschriften van de rijken en beroemdheden

Grafschriften zijn een mooie manier om de herinnering te bestendigen van degenen die voor altijd verdwenen zijn. We bekijken er een paar.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.