Greta Thunberg: activist die de wereld wakker wil schudden

Greta Thunberg is een jonge activist die de Friday for Future-beweging begon. Vandaag de dag ze een inspirerend symbool voor verandering, omdat ze de klimaatcrisis uitdaagt.
Greta Thunberg: activist die de wereld wakker wil schudden
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Greta Thunberg kan de wereld niet redden van de klimaatramp die naderend is. We zijn er echter zeker van dat dit 17-jarige meisje toch iets zal bereiken.

Ze kan een hele generatie wakker maken en opstaan als een figuur die ‘rijke mannen in grijze pakken’ kan uitdagen. Hoewel we misschien niet meteen resultaten zien, kan deze inspirerende beweging helpen onze planeet en ecosystemen te verbeteren.

Soms heeft de samenleving figuren als Greta Thunberg nodig. De meesten van ons houden niet van leiders, maar wel van symbolen. Deze jonge Zweedse activist bouwt met elk van haar optredens een transcendent fenomeen op. Zij is het “groene meisje.” Zij is de jonge vrouw die de wereld wil veranderen. Haar boodschap heeft meer dan duizenden mensen geraakt.

Ze heeft het duidelijk niet over iets nieuws. De meesten van ons waren zich bewust van dit probleem. Klimaatverandering is echt. Het gebeurt en de gevolgen kunnen onomkeerbaar zijn.

Greta Thunberg verstuurt de boodschap echter op een andere manier. Ze wil de jeugd aan haar kant krijgen door krachtige toespraken te geven en uitdagend gedrag te tonen. Het is belangrijk op te merken dat Greta zelf heeft beweerd dat haar altijd zo sterke betrokkenheid te wijten is aan het Syndroom van Asperger.

Deze jonge vrouw is uitgegroeid tot een icoon, waardoor klimaatverandering een van de belangrijkste zorgen van schoolkinderen over de hele wereld.

Greta Thunberg met een protestbord

Wie is Greta Thunberg?

Greta Thunberg werd geboren in Zweden op 3 januari 2003. Je wist dit misschien nog niet, maar haar familie is bekend in de kunstwereld. Haar moeder, Malena Ernman, is een operazangeres en haar vader Svante Thunberg is een bekende acteur, net als haar grootvader, Olof Thunberg.

Zonder twijfel zou dit ons doen denken dat, gezien de “kracht” van haar naaste omgeving, Greta het georkestreerde resultaat zou kunnen zijn van een goed geplande strategie.

Haar ouders hebben echter meer dan eens uitgelegd dat hun dochter zich altijd zeer bewust is geweest van het milieu. Bovendien lijdt ze aan het syndroom van Asperger, wat er vaak toe leidt dat hobby’s, interesses of zorgen obsessies worden. Dat is precies wat er gebeurde met Greta Thunberg.

Greta overtuigde haar ouders ervan om vegetariër te worden. Toen ze 11 jaar oud was, raakte ze in een depressie als gevolg van klimaatverandering. Ze kon niet begrijpen hoe de belangrijkste landen van de wereld doorgingen met beleid dat zo grof en schadelijk was voor het milieu.

Toen ze in de brugklas zat, weigerde ze om naar school te gaan. Het EP dringt er bij de Commissie op aan dat de lidstaten de nodige maatregelen nemen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

Bovendien heeft Greta ook episodes van selectief mutisme meegemaakt. Ook lijdt ze aan een obsessief-compulsieve stoornis, daarom kan ze de planeet niet loslaten, evenals haar evenwicht, verdediging en welzijn, van haar belangrijkste zorgen.

Greta Thunberg op weg naar Amerika

Niemand is te jong om de wereld te veranderen

Dit jaar publiceerde Greta het boek “Niemand is te klein om een verschil te maken.” Een tijd geleden stak de jonge vrouw de Atlantische Oceaan over met een zeilboot om een conferentie bij te wonen over klimaatverandering in New York.

Het doel van deze conferentie was het bewustzijn te vergroten van de noodzaak om het luchtverkeer te verminderen om de uitstoot van kooldioxide te voorkomen.

Opnieuw kreeg ze media-aandacht van over de hele wereld; ze was de kop van veel kranten en Twitter werd overspoeld met hashtags over haar. Ze sprak opnieuw tegen ons allemaal over die rijke mannen die niet geven om de volgende generaties omdat, volgens Greta zelf, ze dood zullen zijn voordat de planeet tot een einde komt.

We moeten opmerken dat zij haar toespraken zelf schrijft en dat zij degene was die elke vrijdag een schoolstaking begon. Ze wilde niet alleen staan. Toch begonnen klasgenoten zich beetje bij beetje bij haar aan te sluiten. Een paar maanden gingen voorbij en de “Fridays for Future“-toespraak ter verdediging van het milieu stak de grenzen van Zweden over en bereikte de hele wereld.

Nieuwe tijden, nieuwe leiders

Tot slot, een deel van wat we vandaag zien is dat de kerncijfers van dit tijdperk niet lijken op die van eerder, zoals Martin Luther King of Mahatma Gandhi. Vanaf nu leiden de jongere generaties de weg, zoals Malala en Greta Thunberg zelf.

Ik wil niet dat je hoopvol bent. Ik wil dat je in paniek raakt, ik wil dat je de angst voelt die ik elke dag voel. Ik wil dat je doet alsof je in een crisis zit. Ik wil dat je doet alsof je huis in brand staat, want dat is zo.

-Greta Thunberg-

De klimaatcrisis is zeer alarmerend en verdient mensen als dit meisje; mensen die anderen uit de hele wereld erbij betrekken. We hopen echt dat haar boodschap zoveel mogelijk mensen bereikt.

Degenen die vandaag de dag jong zijn zullen de realiteit van onze wereld in de nabije toekomst onder ogen moeten zien en als we nu geen veranderingen maken, zal er geen toekomst voor hen zijn.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.