De generatie van sneeuwvlokjes

De generatie van sneeuwvlokjes
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door María Hoyos

Laatste update: 27 december, 2022

De generatie van sneeuwvlokjes is de benaming van de millennials die de oudere generatie hieraan geeft. De millennials bestaan uit degenen die tussen 2000 en 2020 volwassen werden. “Sneeuwvlokjes” is een woord dat gebruikt wordt om de ogenschijnlijke “vluchtigheid” of “wispelturigheid” van deze generatie te beschrijven.

Volgens de media verschilt de generatie van sneeuwvlokjes van alle anderen vanwege zijn emotionele instabiliteit, kwetsbaarheid en minimale weerstand.

Ten eerste zou het woord “sneeuwvlokje” juist naar de originaliteit van deze generatie moeten verwijzen. Elk sneeuwvlokje is immers uniek! Sommige mensen kunnen er echter enkel aan denken dat deze generatie volgens hun teveel beschermd is in hun jeugd.

Waar komt het woord “sneeuwvlokje” vandaan?

Tussen 2000 en 2020 wordt een hele generatie volwassen. Dit is waar de term “millennial” vandaan komt, geïnspireerd door het woord “millennium” (1.000 jaar). Deze mensen groeiden op tijdens de snelle ontwikkeling van nieuwe technologieën en zijn in feite digitale inboorlingen.

Chuck Palagniuk, de auteur van Fight Club, gebruikte de term in het eerste voor zijn boek. Hiermee zei het het volgende: “Niemand is speciaal, niemand is een sneeuwvlokje.”

Meisje met ijskoffie en mobiel

Chuck Palahniuk definieerde bovendien de generatie van sneeuwvlokjes als een nieuwe Victoriaanse generatie. Hij zei dat de mensen die bij deze generatie horen zich snel beledigd voelenWaar volgens hem elke generatie zich wel door bepaalde dingen beledigd beledigd voelt, voelt deze generatie zich beledigd door alles.

Wat is zo speciaal aan millennials, ofwel de generatie van sneeuwvlokjes?

Veel van degenen die bij de millennial-generatie horen, lijken zich bovenmatig uniek te voelen. Oudere generaties zien hen daarom als wispelturig, gevoelig en overdreven politiek correct

Critici zien hen ook als een generatie die maar al te graag de confrontatie aan gaat. Dit zou komen doordat ze volgens sommigen niet tegen kritiek kunnen. Dat zou vooral gelden als het om een weldoordachte aanval op hun denkwijze zou gaan.

Toch heeft de helft van deze toekomstige werkkracht ook een aantal voordelen en deugden in vergelijking met andere generaties. Zoals we hierboven al zeiden bestaat deze generatie uit digitale inboorlingen. Dat betekent dat deze mensen veel weten over technologie en snel nieuwe dingen kunnen leren.

Dankzij hun ongeduld, vinden millennials ook vaak manieren om problemen snel op te lossen. Daardoor kunnen ze zich sneller aanpassen aan verandering. Dit is natuurlijk erg handig omdat de werkwereld mensen nodig heeft die zich aan alles kunnen aanpassen.

De generatie van sneeuwvlokjes heeft ook unieke problemen die de rest van de generaties vaak links hebben laten liggen. Denk hierbij aan hoe oudere generaties de draak steken met het feit dat ze angstgevoelens ervaren wanneer ze een nieuwe uitdaging tegemoet gaan. Dit was voorheen ongekend in de maatschappij of de zakenwereld.

Het echte probleem

Zijn millennials echt zo uniek of leven ze in een maatschappij die niet klaar voor hen is? Tot een halve eeuw geleden bestonden computers, smartphones, tablets en andere geavanceerde technologieën nog niet.

Voor de millennials maken deze uitvindingen deel uit van het grootste gedeelte van hun leven. De andere generaties hebben moeite om dit te begrijpen. Zo begrijpen ze ook niet hoe het opgroeien met technologie iemands mentale ontwikkeling kan beïnvloeden.

De ogenschijnlijke sneeuwvlokjes

Het is bijvoorbeeld begrijpelijk dat iemand die gewend is aan hedendaagse communicatie het nut van het schrijven van een brief niet inziet. We kunnen natuurlijke processen niet zomaar loslaten.

We kunnen echter wel leren om andere manieren om de wereld te zien te tolereren. Terwijl deze generatie vaak wordt beschuldigd van intolerantie, is het uiteindelijk de media die de negatieve delen van deze generatie uitvergroot. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.