Je door alles beledigd voelen: een slechte gewoonte

Je door alles beledigd voelen: een slechte gewoonte

Laatste update: 29 november, 2018

We kennen allemaal mensen die zich door alles beledigd voelen. Het is heel moeilijk om met hen om te gaan. Ze kunnen zich namelijk elke seconde ergeren aan iets waarvan jij nooit gedacht had dat het hen zou storen.

Het probleem is dat ze zich vaak ergeren of ongemakkelijk voelen in situaties die geen reden tot ergernis zijn. Het kan een onnozel grapje zijn of iets klein dat je vergeten bent of gewoon een woord dat ze niet leuk vinden.

Waarschijnlijk heeft het te maken met het feit dat sommige mensen uitermate gevoelig zijn. Voor andere mensen lijkt het echter alsof ze de gewoonte hebben om zich door alles beledigd te voelen.

“Als je nooit lachen gekend hebt, dan ben je kwetsbaar voor verdriet, wat zelfs nog ingewikkelder is.”

-Javier Marias-

Dit maakt het leven echt moeilijk. Dat geldt evenzeer voor de mensen die zich beledigd voelen als voor de mensen om zich heen. Hun negatieve houding wordt uiteindelijk een belemmering voor hun relaties. Meestal leidt het ook tot vele onnodige problemen. Waarom voelen sommige mensen zich door alles beledigd? Wat kan je hieraan doen?

De redenen waarom mensen zich door alles beledigd voelen

Het gevoel van beledigd worden treedt op wanneer je denkt dat andere mensen jou op een niet-respectvolle manier behandelen. Het kan ook gebeuren wanneer ze jou of wat je doet, niet erkennen. Uiteraard is dit beledigend maar het is eigenlijk gewoon een dagelijkse realiteit.

Redenen waarom mensen zich door alles beledigd voelen

Sommige mensen vinden dit echter totaal ondraaglijk. In plaats van verder te gaan blijven ze er dan over doorgaan. Je door alles beledigd voelen kan om verschillende redenen gebeuren. We geven je hier enkele voorbeelden:

  • Een minderwaardigheidsgevoel. Wanneer je geen goed zelfvertrouwen hebt of geen sterk gevoel van eigenheid, dan kan dit ervoor zorgen dat je je door alles beledigd voelt. Het is dan net alsof alle anderen jou voortdurend proberen te herinneren dat je minderwaardig bent. Het is echter jouw complex over die minderwaardigheid die ervoor zorgt dat jij je op die manier voelt.
  • Star denken. Dit heeft te maken met mensen die denken dat er slechts één manier is om dingen te doen of te zeggen. Wanneer iemand dan afwijkt van dat patroon, hebben ze het gevoel dat er geen orde is. Ze voelen zich dan beledigd. Meestal zijn ze ook heel gevoelig voor kritiek op hun overtuigingen.
  • Egocentrisme. Wanneer je jouw ego te belangrijk maakt, dan wordt je een beetje paranoïde. Je begint dan te denken dat alles met jou te maken heeft. Je denkt ook dat andere mensen altijd over jou praten, naar jou kijken of naar jou wijzen.

Met onderwerpen als religie, seksualiteit en politiek kan je beter voorzichtig omgaan. Dit zijn allemaal dingen die de meest gevoelige kanten van mensen naar boven brengen, ook al zijn het niet de mensen die zich door alles beledigd voelen.

Wat betekent aanstootgevend eigenlijk?

Vele mensen zeggen dingen als “Niemand beledigt jou, jij voelt je gewoon beledigd.” Dat is waar. Iedereen heeft recht op zijn eigen meningen en om die meningen te uiten. Uiteraard zijn er grenzen. Psychologisch geweld is onaanvaardbaar.

Er bestaat echter een heel groot verschil tussen psychologisch geweld en een houding of een mening die jij niet leuk vindt. Het is onmogelijk om een gezond leven te leiden als je je door alles beledigd voelt dat om je heen gebeurt.

Wat betekent aanstootgevend eigenlijk

Wat kan je dan doen? We geven je hier enkele voorstellen. Ze kunnen helpen als jij iemand bent die zich door alles beledigd voelt:

  • Niemand heeft jou eigenlijk beledigd. Ze hebben jou alleen maar geërgerd. Misschien is het probleem dat jij denkt dat andere mensen op een bepaalde manier moeten denken en handelen. Wanneer ze dat niet doen, dan zijn het jouw verwachtingen die falen en niet die andere mensen.
  • Laat mensen zijn wie ze zijn. Niemand heeft het recht om het gedrag van andere mensen vorm te geven. Je moet andere mensen aanvaarden voor wie ze zijn, net zoals jij verwacht dat ze voor jou doen.
  • Geen enkele willekeurige opmerking zal ooit jouw leven veranderen. Of iemand nu een positieve of een negatieve mening over jou heeft, dit zal jouw leven niet veranderen. Wat echt belangrijk is, is hoe jij jezelf ziet en welke gevoelens je over jezelf hebt.
  • Leer lachen om jezelf. Neem jezelf niet zo ernstig. Het zorgt er alleen maar voor dat je “verwaand” wordt en dat jouw ego uitermate kwetsbaar wordt. Op die manier handelen betekent alleen maar dat je jezelf schade toebrengt en andere menen wegduwt.

Besluit

Dat is ook de reden dat het belangrijk is dat je leert om een beetje meer dikhuidig te worden. Het is van belang wanneer je te maken krijgt met de opmerkingen en de houdingen van andere mensen.

Je door alles beledigd voelen zal jou alleen maar voortdurend in conflict met mensen brengen. Bovendien zullen die conflicten meestal niet eens te maken hebben met iets belangrijks. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.