Vijf kenmerken van negatieve mensen

Vijf kenmerken van negatieve mensen
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 06 februari, 2018

Het zou oneerlijk zijn om te beweren dat iemand op zichzelf negatief is. Alle mensen hebben waarde en we kunnen niemand op zich als negatief bestempelen. Als we het hebben over negatieve mensen, hebben we het over hun focus, niet de mensen zelf.

Het is ook goed om te verduidelijken dat er niets is aan een mens dat volledig consequent is, vooral op emotioneel niveau. Geen enkele persoon is dus 100% negatief of 100% positief. Beide aspecten horen bij ons allemaal. Wat er wel gebeurt, is dat elke persoon beslist om het positieve of het negatieve perspectief te benadrukken.

“We zijn allemaal onze eigen duivel, en wij maken deze wereld tot onze hel.”

-Oscar Wilde-

Vandaag zullen we proberen om enkele van de belangrijkste kenmerken bloot te leggen die iemand negatief maken. Het primaire slachtoffer van deze houding is eigenlijk juist de persoon die zo handelt. Daarom is het ook de moeite waard om na te gaan of wij zelf deze houding aannemen, want we zouden veel kunnen winnen als we onze aanpak veranderden. Laten we dus eens kijken naar de vijf meest elementaire kenmerken van negatieve mensen.

Kenmerken van negatieve mensen

1. Het onmogelijke willen bereiken, een zeer negatief perspectief

Het leven zit vol onmogelijke dingen, maar sommige mensen zijn niet bereid het te accepteren. Die frustratie maakt deel uit van het leven: we krijgen niet altijd wat we willen.

Misschien hadden we liever gezien dat we als miljonair waren geboren of dat we begripvolle ouders hadden gehad. Maar we kunnen er niets aan doen. En als we verlangen naar dingen die niet zijn gegaan zoals we hadden gewild, zal dat ons alleen maar bitterheid en pijn geven.

Omgaan met negatieve mensen kan soms zo frustrerend zijn dat je het liefst al je haren uit je hoofd zou trekken

Hetzelfde gebeurt wanneer we onmogelijke doelen voor onszelf stellen. Bijvoorbeeld, als we proberen om jong te lijken als we dat niet zijn, of als we proberen iemand te laten handelen zoals wij denken dat hij zou moeten doen.

Onmogelijke doelstellingen leiden alleen maar tot frustratie, onvrede en lijden. Dit zijn emoties die een negatieve houding voeden.

2. Opgeven als we een obstakel bereiken

Net zoals het niet logisch is om onmogelijke doelen te stellen, heeft het ook geen zin om op te geven als we tegen obstakels aanlopen als we iets proberen te bereiken. Vergeet niet dat alles wat de moeite waard is, moeite zal kosten. Verwezenlijking vergt bijna altijd volharding.

Heel vaak in ons leven zijn we geneigd om op te geven. Maar opgeven is geen optie als we doelen zien die we kunnen bereiken, ook al is het moeilijk. Psycholoog Hillary White merkt op dat mensen zich verslagen voelen door op te geven. Hoe het ook eindigt, moeilijkheden onder ogen zien leidt tot meer vertrouwen.

3. Dingen te serieus nemen

Als we niet genoeg zelfliefde en volwassenheid hebben, is ons ego erg gevoelig. We zullen niet in staat zijn om schaamte te verdragen en we zullen doodsbang zijn om onszelf voor de gek te houden. Ook zullen we de kritiek niet goed opvatten, ook al is het waar en kan het ons echt helpen.

Omgaan met negatieve mensen kan soms zo zwaar zijn dat je wel kan huilen

Dingen te serieus nemen verhoogt alleen maar de negativiteit, zowel naar anderen als naar jezelf toe. Het vergt nederigheid om die kleine sociale blunders niet zo serieus te nemen. Jezelf voor gek zetten of een fout maken is alleen een probleem als we de situaties belangrijker vinden dan ze verdienen.

4. Klagen is een manier van leven voor negatieve mensen

We klagen allemaal wel eens. Het is een probleem wanneer klagen een manier van leven wordt. Hier wordt onze visie bewolkt en zien we alles negatief. Er zijn geen andere mogelijkheden. We richten ons op onze problemen en dingen die we niet hebben of kunnen doen.

Dan nemen we een heel negatieve existentiële positie in ten opzichte van het leven. Eigenlijk is dit een strategie die mensen gebruiken om hun gebrek aan vooruitgang te rechtvaardigen.

Klagen wordt een blanco cheque om groei te voorkomen, om je niet te vast te leggen aan doelen en zelfverbetering.

5. Vergelijken en vijandigheid tegenover anderen

Altijd jezelf vergelijken met anderen is zeer negatief. Het impliceert een gebrek aan autonomie en persoonlijke identiteit.

Door het maken van vergelijkingen beoordeelt een persoon wat hij zelf doet door te kijken naar wat anderen doen. Het is een oneerlijke en frustrerende ervaring die alleen maar leidt tot voortdurende confrontatie en ontevredenheid.

Man die uit frustratie zijn hoofd op tafel legt, want omgaan met negatieve mensen kan zeer frustrerend zijn

Het ergste is dat iemand die zichzelf steeds vergelijkt, meestal probeert anderen neer te halen om zichzelf te verhogen. Met andere woorden, hij is blij als er slechte dingen met anderen gebeuren omdat het anderen in een slechte positie brengt, en hem in een goede.

Zoals je ziet leidt een negatieve kijk op het leven alleen maar tot eindeloze ontevredenheid, die vooruitgang verhindert en positieve relaties belemmert. Het is een vicieuze cirkel die nergens heen gaat.

Als je deze negatieve houdingen in jezelf herkent, wacht dan niet langer. Werk eraan om ze nu al te veranderen. Een negatief vooruitzicht is niet goed. Vroeg of laat raak je jezelf kwijt. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.