Maak gebruik van visualisatie om je doelen te bereiken

Maak gebruik van visualisatie om je doelen te bereiken

Laatste update: 04 juli, 2017

Vaak gaan we zo gehaast door het leven dat we glad vergeten om voor onszelf te zorgen. Het hectische tempo van het leven, gecombineerd met een gebrek aan kennis over ons eigen lichaam, zorgt ervoor dat we niet in staat zijn om onze emoties uit te drukken op het moment dat we ze ervaren. Het verzwaren van onze emotionele last brengt ons in conflict met de realiteit. Visualisatie is een nieuwe techniek die gebruikt kan worden om de moeilijkheden die het leven ons voorschotelt gemakkelijker onder controle te houden.

Recente studies tonen aan dat het mentaal visualiseren van een activiteit hetzelfde effect in de hersenen teweeg kan brengen als het werkelijk uitvoeren van de activiteit. Dit komt doordat bij mentale bezigheden dezelfde structuren in de hersenen worden geactiveerd als bij lichamelijke bezigheden.

Jouw eigen geest is je enige beperking.

Maak gebruik van mentale visualisatie om je doel te bereiken

Visualisatie is een techniek die succesvolle mensen gebruiken op allerlei vlakken in hun leven. Als je iets echt wilt bereiken, maak dan gebruik van je verbeelding. Misschien lijkt dit net magie, maar eigenlijk is het gewoon wetenschap. Om je een idee te geven van hoe belangrijk deze techniek is, Formule 1-coureurs en professionele gymnasten gebruiken visualisatie tegenwoordig als onderdeel van hun dagelijkse training. Het meest interessante aan deze methode is dat je er alleen een sterke verbeeldingskracht en een goede concentratie voor nodig hebt.

Visualisatie

Om een situatie te visualiseren, kun je je het beste bevinden in een rustige ruimte waarin weinig licht is, waar je je volledig op je fantasie kunt concentreren. Doe je ogen dicht en beeld je een landschap of een comfortable kamer in. Hoe meer details je je in kunt beelden, hoe sterker je hersenen ervan overtuigd zullen zijn dat je visualisatie werkelijk plaatsvindt, en hoe meer je jezelf dus ook zult kunnen bevrijden van spanningen in je lichaam.

Mentale visualisatie is hetzelfde als iedere andere bezigheid; om resultaten te boeken, moet je het blijven herhalen – hoe vaker hoe beter – zodat je brein de handelingen in zijn geheugen op kan nemen.

Visualisatie zorgt ervoor dat kennis gecondenseerd kan raken.

Hoe je visualisatie kunt beoefenen

Wanneer alles om je heen in een razend tempo beweegt en jij dit tempo ook bij moet houden, dan is de kans groot dat je al je energie verspilt aan stress. Hierdoor ontstaan er blokkades in het lichaam die zich manifesteren in de vorm van verschillende lichamelijke en psychische problemen, zoals vermoeidheid, wanhoop, depressie, angst en een gebrek aan energie.

Wij vertellen je hoe je een correcte visualisatie kunt vormen:

  • Visualiseer de bezigheid. Denk hierbij dat je hetgeen je ziet ook zult krijgen, en stel jezelf open om je te laten leiden door creativiteit en mentale syntheses. Doe je ogen dicht en beeld het je in.
  • Visualiseer het gewenste eindresultaat. Iedereen die van de ene op de andere dag wil kunnen veranderen, zal zwaar teleurgesteld worden. Zelfs als je een fortuin zou winnen, zou je zes maanden later weer net zo ontevreden zijn als je niet verder in zou gaan op de resultaten die je werkelijk wilt bereiken.
  • Verander je instelling. Er zal nergens verbetering in komen als jij je slecht voelt over jezelf en de kansen die je in het leven hebt. Een positieve instelling zal een ongelukkige periode omzetten in een hoopvolle periode. Het zal een glas dat halfleeg is veranderen in een glas dat halfvol is, regen in zonnestralen die door de wolken heen stralen.
  • Zet je verbeelding om in realiteit. Nadat je een paar uur, dagen, maanden of misschien zelfs jaren hebt lopen visualiseren, zal er uiteindelijk verandering komen. Vlak voordat je de activiteit die je zal helpen om het gewenste resultaat te bereiken werkelijk uitvoert, is het belangrijk om je even duidelijk te richten op de activiteit die je van plan bent uit te voeren.
Visualisatie

Visualisatie werkt alleen als je rustig en tevreden bent, en als je er klaar voor bent om een beeld in je hoofd te vormen van hetgeen je wilt bereiken, vrij van alle onmiddellijke zorgen. In plaats van jezelf te laten struikelen doordat je zo gehaast van hot naar her rent, moet je actief nadenken over de mogelijkheden, en alles dat irrelevant is voor jouw doelen aan de kant zetten. Wat het dus ook is dat je je zo actief inbeeldt, ontspan, en je lichaam – dat een magisch goed is – zal de kracht vinden om te beginnen aan het pad dat jou naar succes zal brengen.

“Iemand die niet in staat is om een paard te visualiseren dat galoppeert op een tomaat, is een idioot.”

-André Breton-

5 gewoontes die succesvolle mensen achterwege laten


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.