Als veranderingen zich al voordoen, laat het dan goede zijn

Als veranderingen zich al voordoen, laat het dan goede zijn

Laatste update: 19 november, 2016

Ik wil niet bang zijn voor de veranderingen van het leven; ik wil kunnen ademen, ik wil vertrouwen hebben in deze veranderingen en ze zonder weerstand te bieden aangaan om pijn te vermijden. Ik wil sterren zien die mij begeleiden op mijn weg naar geluk.

Dit is zonder twijfel waarschijnlijk wat we allemaal willen. Hardop zeggen dat we niet bang zijn voor verandering is echter niet helemaal de waarheid. Op een bepaalde manier zijn we namelijk allemaal bang voor onzekerheid en zijn we vooral bang voor de verschillen die we niet zelf opwekken, maar die het leven op ons pad brengt.

Als je wilt dat je leven verandert, blijf dan niet stilzitten. Je leven zal namelijk nooit veranderen als je niet eerst zelf verandert. De motor die de magie van het bestaan aanstuurt, zit altijd in jou.

We zijn er zeker van dat je gedurende je leven al meer dan één grote verandering hebt moeten doorstaan. Sommige veranderingen kwamen plotseling op je pad en andere veroorzaakte je juist uit eigen belang zelf. En dit is allemaal goed. Als je er namelijk goed over nadenkt, dan zouden we alleen spijt moeten hebben van veranderingen die we niet gemaakt hebben.

Geen ‘ja’ hebben gezegd op een bepaald voorstel, een bepaalde reis niet gemaakt hebben of niet alles achter hebben gelaten voor iemand anders… In onze gedachten lijken dit allemaal deuren die we nooit zullen durven te openen, sloten waar we nooit de sleutels van zullen vinden.

Veranderingen houden in dat je de koers wijzigt op de weg van het leven, iets dat soms plotseling nodig is en soms op onze weg komt om ons op de proef te stellen.

Als veranderingen zich al voordoen, laat ze me dan helpen te groeien

Meisje met Hond

Dit is de houding die we aan zouden moeten nemen: elke verandering is een belangrijke kans om te groeien en we zullen er, afhankelijk van hoe we ermee omgaan, altijd iets dat min of meer positief is uit kunnen halen.

Mensen zeggen vaak dat veranderingen zelf niet pijnlijk zijn. Wat juist echt pijnlijk is, is wanneer we ons ijzersterk verzetten tegen deze veranderingen.

Natuurlijk zijn sommige veranderingen hartstikke traumatisch: het verliezen van een dierbare, een mislukking, verraden worden. Onze houding en innerlijke kracht vormen echter de sleutel die ons helpt om gedurende onze weg met waardigheid en volledigheid een nieuwe deur te openen, doordat de verandering ons wijzer heeft gemaakt.

Mensen die veranderingen tegen proberen te gaan, komen vast te zitten in een ruimte tussen twee werelden waarin aan de ene kant hun verleden gezien kan worden en aan de andere kant een hoop pijn. We kunnen niet ondergedompeld blijven in de herinnering aan een mislukte relatie of jarenlang blijven huilen over de dood van een dierbare. We moeten vooruit blijven gaan en onszelf de kans geven om elke dag iets minder pijn te voelen, totdat de herinnering uiteindelijk een vredig eerbetoon wordt aan de persoon die niet meer bij ons is, terwijl we zelf onze hoop ten opzichte van de toekomst weer herpakken.

Jezelf aanpassen aan verandering is eigenlijk een aangeboren eigenschap van de mens. Je zou kunnen zeggen dat we een genetische aanleg hebben om te veranderen, zodat we onszelf kunnen verbeteren en nieuwe vermogens, contexten en vaardigheden kunnen ontdekken.

Zoals in het Engels ook wel gezegd wordt: ‘go with the flow’, daar gaat het om. Als we vast blijven houden aan een herinnering, angst of onze comfortzone, dan zullen we vroeg of laat gefrustreerd raken over onszelf. Wanneer verandering zich dus voordoet, heb dan vertrouwen in jezelf: het is een kans om te groeien.

Vogel

De winden van verandering zullen mijn vleugels spreiden

Mensen zijn bang voor alles dat tegen de stroming ingaat, elke variatie die ons verder van onze kern verwijdert, van ons dagelijkse leven. Het voelt alsof we de controle verliezen en terechtkomen in een zee van onvoorspelbaarheid.

Soms kunnen kleine veranderingen grote verschillen teweegbrengen en dat zijn de momenten waarop we plotseling vleugels krijgen. Vergeet niet: zonder verandering zouden vlinders nooit kunnen bestaan.

Hoewel het inderdaad zo is dat we allemaal verlangen naar een rustig bestaan waarin geluk vrijwel altijd een garantie is, zou dit allemaal nooit plaats kunnen vinden als we niet eerst zouden leren om de veranderingen in ons leven te accepteren en deze veranderingen zelfs aan te moedigen.

Vaak worden we namelijk verplicht om de bladzijde om te slaan, zodat we vooruit kunnen gaan en onze emotionele gezondheid kunnen beschermen of ons professionele leven kunnen verbeteren. Het leven is een verandering, een eeuwige stroming en we moeten leren onszelf door deze stroming mee te laten slepen.

Om dit te kunnen doen, moet je het volgende onthouden:

  • Confronteer je emotionele weerstand. Begrijp je emoties en begrijp dat angst eropuit is om jou vast te binden aan de grond. Ruil rusteloosheid in voor zekerheid en overtuig jezelf ervan dat het zetten van de volgende stap jou persoonlijke verbetering zal brengen.
  • Verander je gedachten en daarmee ook je realiteit. Het is hartstikke eenvoudig, het is een kwestie van dingen op een andere manier bekijken, dingen zelf veranderen. En je hebt de motor al aangezet, je hebt de magie al doen vonken.
  • Richt je op het positieve. Vermijd negatieve gedachten en biedt zuurstof aan je hoop. Als je wilt dat er goede dingen gebeuren, denk dan aan deze dingen en plaats ze op je horizon, zodat ze je elke dag de weg kunnen wijzen.
  • Onthoud dat in het leven alles komt, alles voorbijgaat en alles verandert.
Vlinders

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.