De kracht van onze verbeelding

De kracht van onze verbeelding

Laatste update: 25 juni, 2017

Een krachtige verbeelding is de bron van al onze creatieve gedachten, welke zelfs nog belangrijker zijn dan kennis. Dit is een van de voornaamste redenen waarom zo veel mensen nog niet geslaagd zijn in het leven – ze hebben nooit geleerd om hun creatieve potentieel te benutten.

Verbeelding bij kinderen

We worden allemaal geboren met een zeer actieve verbeeldingskracht. Als kinderen leven we de eerste paar jaar van ons leven in een ware fantasiewereld.

Hoewel dit een natuurlijk deel van onze ontwikkeling is, beginnen we, naarmate onze rede steeds rijper begint te worden, steeds meer te neigen naar een wereld van realisme.

Dit zorgt ervoor dat veel jonge mensen bijna helemaal geen gebruik meer maken van hun verbeelding tijdens deze fases van hun leven, en dat anderen er alleen op een zeer constructieve manier gebruik van maken.

Dit is waar de rol van ouders zeer belangrijk wordt, ouders kunnen hun kinderen namelijk voorzien van een creatieve uitlaatklep voor hun verbeelding, of ze kunnen de verbeelding van hun kind juist onderdrukken en beperken.

In werkelijkheid zijn we allemaal in staat om dingen te verbeelden. Hoewel dit vermogen onderdrukt of verstoord kan worden of inactief kan worden gemaakt, blijft het toch altijd aanwezig, en is het altijd sterker dan onze wilskracht.

Wanneer er sprake is van een conflict tussen deze twee – onze verbeelding en onze wilskracht – dan wint onze verbeelding het vrijwel altijd.

Hoe je je eigen toekomst kunt verbeelden

Het vermogen van de geest om onze verbeelding om te zetten in werkelijkheid is uitermate krachtig. Als je graag een creatieve geest zou hebben, volg dan simpelweg deze stappen op:

  • Omschrijf of teken hetgeen je werkelijkheid wilt maken. Beeld je in hoe je je doel bereikt.
  • Adem diep in en uit en ontspan. Op deze manier zul je ontvankelijker zijn en beter in staat zijn om een gedetailleerd beeld te vormen van hetgeen je hoopt te bereiken, aangezien je verbeelding zo dicht mogelijk in de buurt moet komen van de werkelijkheid. Schenk in het bijzonder aandacht aan de bezienswaardigheden, geluiden, geuren, smaken en andere details in je fantasie.
  • Beeld je jouw gewenste resultaten in. Beeld je in dat je deze resultaten werkelijk bereikt hebt en denk na in de toekomstige tijdsvorm, door zinnen te gebruiken die beginnen met constructies als ‘ik ben’ in plaats van constructies als ‘ik hoop’ of ‘ik zal proberen’.
  • Creëer positieve emoties als vreugde, gelukzaligheid en ontspanning in je verbeelding of de sfeer van de situatie die je je inbeeldt en zet een glimlach op tijdens het fantaseren.
  • Neem vijf minuten de tijd om het beeld dat je wilt realiseren mentaal te visualiseren. Doe dit minimaal twee keer per week. Doe dit in de ochtend, net nadat je bent opgestaan en ’s avonds vlak voor het slapengaan. Bevrijd jezelf van spanningen en stel jezelf voor in een rustige en ontspannen ruimte.

Afbeelding met dank aan Claudio Ar


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.