Onze houding is besmettelijk: omring jezelf met mensen die het beste in je naar boven halen

januari 12, 2018

Als je houding het belangrijkste is wat je draagt, zorg er dan voor dat niemand jouw hoop en dromen ‘onmogelijk’ noemt. Laat niemand jouw verlangens ondermijnen door je te laten denken dat je het niet waard bent, het niet kunt niet, of het niet verdient. Je instelling heeft zoveel macht over wat er in je leven gebeurt. Dus doe het gewoon niet, sta niet toe dat anderen jouw meest prachtige kledingstuk stelen: jouw instelling. En omring jezelf met mensen die het beste in je naar boven halen.

Zelfhulpboeken focussen op succes. Ze zorgen ervoor dat we onze aandacht richten op externe overwinningen, dat we erkend worden voor onze waarde, vaardigheden en competenties. Wij hebben daar iets over te melden: we proberen geen ‘extern succes’ te behalen, maar juist innerlijke rust.

“Een gelukkig persoon is niet een persoon in een bepaalde reeks aan gebeurtenissen, maar eerder een persoon met een bepaalde verzameling aan attitudes”
Hugh Downs

We zijn altijd nieuwe vaardigheden aan het verzamelen en dat is natuurlijk prima. Bewijzen dat we iets goed kunnen is erg bevredigend, daar bestaat geen twijfel over. Maar wat er echt toe doet is onze instelling, want dat is wat het verschil maakt tussen een goede en een slechte dag.

Het geeft ons het vermogen om optimistisch te zijn wanneer alles tegen ons lijkt te zijn. Het is wat ons in staat stelt om te geloven in onszelf wanneer andere mensen ons proberen te kleineren.

‘Ik BEN het waard, ik WEET wel degelijk hoe ik het moet doen en ik VERDIEN het’. Dit zijn de drie bevestigingen die we zouden moeten gebruiken om iedere dag onze attitude te voeden. De attitude waarmee we onze dagen zouden moeten beginnen, en die net zo is belangrijk als het ontbijt.

Er zijn mensen die het beste in je naar boven halen, maar er kunnen zich echter ook momenten voordoen waarop de negatieve, defaitistische of zelfs giftige mentaliteiten van anderen dit zonnige perspectief kunnen beïnvloeden en zelfs stormachtig kunnen maken.

Omring jezelf met mensen die het beste in je naar boven halen want anders ervaar je alleen maar regenachtige dagen

Jouw instelling: een persoonlijke beslissing

Het aantal boeken gepubliceerd over geluk en persoonlijke groei verdubbelt elk jaar. De World Health Organization (WHO) waarschuwt echter dat depressie, nog veel eerder dan we verwachten, wereldwijd het voornaamste gezondheidsprobleem zal zijn.

Dus laten we vooruitkijken en onze kinderen onderwijzen om goed te worden in wetenschap, wiskunde, technologie, programmeren etc. Maar laten we ook absoluut niet vergeten om ze te leren hoe om te gaan met frustratie, hoe hun gevoelens te verwerken, hun angsten, hun woede…

Niemand praat echt over attitude, of over hoe je in jezelf moet geloven. We weten niet hoe omdat het ons niet op school is aangeleerd. We hebben wel geleerd om goed en respectvol te handelen en om goede cijfers te halen en dan zal het geluk vanzelf wel verschijnen.

Maar vroeg of laat zullen we erachter komen dat onze goede intenties niet goed zijn voor succes. We realiseren ons dat als anderen niet in ons geloven, ons innerlijk vuur uitdooft als een kaars die door een koude wind wordt uitgeblazen.

De maatschappij mag ons dan wel een goede opleiding geven, maar het houdt ons ook tegen door ons in een geïsoleerde wachtkamer te stoppen. We wachten daar met andere wachtende mensen die ons infecteren met hun ondervoede verwachtingen, hun defaitisme, hun kopieer-en-plak-zelfvertrouwen.

Omring jezelf met mensen die het beste in je naar boven halen, doe je dit niet dat zul je net als dit meisje bereid zijn om zo in een wak te lopen

Uiteindelijk realiseren we dat we ‘ziek’ zijn. We worden geïnfecteerd door depressie en passiviteit. Onze geest verduistert en gaat op de automatische piloot, helaas gestuurd door de negativiteit van andere mensen.

Uiteindelijk zien we dat attitude niets meer is dan een persoonlijk besluit. Een persoonlijk besluit dat ons uit een dor, verlaten stuk land haalt waar niets groeit. We zullen ons herinneren dat we het niet verdienen om daar te zijn. We zullen de energie verzamelen om te vinden wat we werkelijk nodig hebben.

Drie componenten van een sterke, dappere instelling

Sommige mensen zeggen dat een positieve instelling niet al je problemen zal oplossen. Wat het zal doen is een hoop mensen ergeren. Met hun beknopte geesten en beperkte perspectieven doen ze niets anders dan schrikdraad om onze dromen wikkelen en storm brengen op onze zonnige dagen.

“Attitudes zijn besmettelijk, is die van jou het waard om op te lopen?”
-Dennis en Wenny Mannering-

We moeten onthouden dat attitude een persoonlijke waarde is waar we elke dag aan zullen moeten werken. Want als we verwachten dat het zich uit zichzelf verbetert kan de giftige invloed van anderen het zelfs zwakker maken.

Dus het is altijd goed om deze drie elementen te onthouden die sterke attitudes behouden, vormen en bevorderen:

  • Toewijding: een goede attitude vereist een serieuze toewijding aan onszelf. Toewijding voor de doelen, waarden en objectieven die we voor onszelf stellen
  • Zelfbeheersing: om die droom te verwezenlijken, dat doel te bereiken, moeten we controle nemen over onze eigen realiteit, over de dingen die ons overkomen. Het is onze verantwoordelijkheid. We nemen een actieve, positieve en dappere houding aan.
Kind dat tegen een witte tijger aanleunt

Het laatste stukje van de puzzel is vastberadenheid. Het is een component die we niet moeten vergeten, want het leven zal ons elke dag op de proef stellen. We moeten deze beproevingen zien als uitdagingen waar we van kunnen leren en die we kunnen gebruiken om te groeien.
Laten we de protagonisten van ons eigen leven zijn.