Martin Luther King jr. en burgerrechten

Het meest opvallende aan Martin Luther King jr. waren zijn coherente ideeën. Hoewel hij een pacifist was, was hij ook een radicale activist die geschiedenis schreef wat betreft burgerrechten en raciale segregatie.
Martin Luther King jr. en burgerrechten
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 06 april, 2020

Martin Luther King jr. was een inspirerende man die het beste in de mens vertegenwoordigde. Hij is een van de meest invloedrijke historische figuren ter wereld.

Deze baptistenprediker heeft veel vooruitgang geboekt bij de erkenning van de burgerrechten en de ontmanteling van de rassensegregatie in de Verenigde Staten. Het meest interessante is dat hij dit alles deed zonder geweld te gebruiken of op te roepen tot geweld. Hij gebruikte vooral zijn intelligentie, charisma en leiderschapskwaliteiten.

Ik heb een droom dat mijn vier kleine kinderen op een dag zullen leven in een land waar ze niet worden beoordeeld op de kleur van hun huid, maar op de inhoud van hun karakter. Ik heb een droom vandaag!

-Martin Luther King jr. –

Martin Luther King jr. liet congruentie tussen zijn gedachten en daden zien. Hij was niet alleen een politiek leider, maar hij was ook een spirituele gids. Bovendien werd hij aangemoedigd door zijn diepe geloofsovertuiging.

Martin Luther King jr. was een intelligente man

Een beeld van Martin Luther King Jr.

Martin Luther King jr. werd geboren op 15 januari 1929 in Atlanta, Georgia. Zijn vader was een baptistenpredikant en zijn moeder een organist in de kerk. Hij had een oudere broer en een jongere zus.

Zijn grootvader van vaderskant was predikant tot de dag dat hij kwam te overlijden. Op zesjarige leeftijd vertelden twee van zijn blanke vrienden hem dat ze van hun ouders niet met hem mochten spelen omdat hij zwart was.

Martin Luther King jr. ging naar openbare scholen en was een zeer goede leerling. Hij sloeg zelfs enkele klassen over omdat hij zo goed was op school. Daarom werd hij op 15-jarige leeftijd al toegelaten tot de universiteit.

Hij promoveerde op 25-jarige leeftijd in het vak filosofie aan de universiteit van Boston. Kort daarvoor trouwde hij met Coretta Scott, met wie hij vier kinderen kreeg. Na zijn studie werd hij predikant van de Baptistenkerk in de stad Montgomery, Alabama. Het was daar dat de legende begon.

Een doorgewinterde activist

De beslissende episode in het leven van Martin Luther King jr. vond plaats in 1955. In die tijd was er veel vijandigheid tegen zwarten in Alabama. Dat jaar vond er een gebeurtenis plaats die de geschiedenis van de Verenigde Staten zou veranderen: Rosa Parks weigerde haar plaats in de bus op te geven, terwijl ze in een gedeelte zat waar alleen witte mensen mochten zitten.

Daarna leidde Martin Luther King jr. een boycot tegen stadsbussen in, die meer dan een jaar duurde. Zwarte mensen weigerden bussen te gebruiken en sommigen van hen moesten tot wel dertig kilometer per dag lopen om op hun werk te komen. Aan de boycot kwam een einde toen het Hooggerechtshof het illegaal maakte om mensen in de bus te discrimineren.

Sindsdien is King niet meer gestopt met het leiden van vreedzame protesten tegen rassensegregatie. In 1963 leidde hij een mars naar Washington waar hij zijn beroemde “I Have a Dream“-toespraak hield. Daarin sprak hij zijn verlangen uit naar een egalitaire wereld.

Te snel overleden

Een afbeelding van Martin L. King

Hoewel Martin Luther King jr. radicaal was in het gebruik van geweldloze methoden, werd hij zelf onderworpen aan geweld en onderdrukking. De politie arresteerde hem in totaal twintig keer.

Ze boden hem bijna altijd borgtocht aan in ruil voor zijn vrijheid, maar hij weigerde. Criminelen vielen ook meerdere malen zijn huis aan en de FBI infiltreerde in zijn personeel om al zijn activiteiten in de gaten te houden.

Sommigen zeggen dat hij tussen 1957 en 1968 ongeveer 6.213.712 mijl heeft gelopen tijdens zijn marsen en protesten. In dezelfde periode gaf hij ongeveer 2.500 openbare toespraken. Hij bereidde zijn meest beroemde toespraak “I Have a Dream” niet van tevoren voor. Hij improviseerde het verhaal, terwijl hij voor de grote menigte stond.

Op 35-jarige leeftijd kende het Noorse Nobelcomité hem de Nobelprijs voor de Vrede toe. Slechts vier jaar later, op 4 april 1968, schoot iemand hem neer, terwijl hij een toespraak hield op een balkon.

De Amerikaanse regering kende Martin Luther King jr. postuum de Presidential Medal of Freedom en de Congressional Gold Medal toe. Ook is er in verschillende steden en staten een feestdag ter ere van hem.

Ook dragen honderden straten in de Verenigde Staten zijn naam en werd zelfs een graafschap in de staat Washington aan hem gewijd. Het Martin Luther King jr. Memorial werd in 2011 gebouwd in Washington, DC.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Prat, E. (2004). Pensamiento pacifista: Henry D. Thoreau, Leon Tolstói, Ghandi, Albert Einstein, Virginia Woolf, Hannah Arendt, Martin Luther King, EP Thompson. Icaria.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.