Psychische aandoeningen treffen ook beroemdheden

In dit artikel vertellen we je over enkele beroemdheden die besloten hebben het taboe te doorbreken en over hun psychische aandoeningen te praten.
Psychische aandoeningen treffen ook beroemdheden

Laatste update: 04 februari, 2024

Volgens de WHO krijgt één op de vier mensen ooit in zijn leven te maken met een psychische aandoeningen. Iedereen loopt evenveel risico, ongeacht hun cultuur, levensstijl of sociaaleconomische status. In dit artikel bespreken we acht beroemdheden met psychische stoornissen.

Deze beroemdheden hebben hun stoornissen openbaar gemaakt. Ze hebben dit gedaan om het taboe rond psychische aandoeningen te doorbreken, de aandoeningen te normaliseren en te laten zien dat het mogelijk is om een normaal leven te leiden en zelfs de top te halen. Welke beroemdheden hebben psychische aandoeningen?

Billie Eilish heeft het syndroom van Gilles de la Tourette

Billie Eilish lijdt aan het syndroom van Gilles de la Tourette. Ze deelde het nieuws met haar Instagram volgers om in contact te komen met anderen die ook aan dezelfde aandoening lijden.

Dit syndroom is een neurologische aandoening die zich meestal ontwikkelt in de kindertijd en adolescentie. Het gaat om meervoudige motorische en vocale tics die langer dan een jaar duren. Daarnaast veroorzaakt het andere symptomen zoals coprolalie (onvrijwillig gebruik van obscene taal en beledigingen).

Megan Fox lijdt aan schizofrenie

Megan Fox wordt beschouwd als een van de meest sexy actrices ter wereld. In een interview beweerde ze dat ze leed aan schizofrenie. Ze verklaarde ook dat ze leed aan auditieve hallucinaties, paranoïde illusies en sociale disfunctie.

Haar diagnose is niet bevestigd. Ze gaf zelfs toe dat artsen niet wisten wat ze mankeerde. Megan staat echter bekend om haar controversiële uitspraken. Ze verklaarde bijvoorbeeld: “Ik denk dat ik zo psychotisch en geestesziek ben dat als ik daar gebruik van zou kunnen maken, ik iets heel interessants zou kunnen doen”.

Psychische aandoeningen treffen ook beroemdheden zoals Megan Fox

Jennifer Lawrence heeft ADHD

Jennifer Lawrence kreeg in haar jeugd de diagnose ADHD. Ze beweert zelfs dat haar familieleden haar de bijnaam “nitro” gaven omdat ze zo explosief was als nitroglycerine.

ADHD is een chronische ziekte die een leven lang duurt, maar behandelbaar is. Op volwassen leeftijd hebben de symptomen van hyperactiviteit de neiging om af te nemen. De symptomen van aandachtstekort verdwijnen echter niet zo gemakkelijk.

Jennifer Lawrence

Catherine Zeta-Jones en Demi Lovato hebben een bipolaire stoornis

Catherine Zeta-Jones kreeg in 2011 voor het eerst de diagnose bipolair. Ze werd vier keer opgenomen in een kliniek. Ze beweert dat het bevrijdend was om haar emoties te kunnen benoemen en een medische professional haar symptomen te laten beschrijven. Zoals ze uitlegt, leidt deze aandoening tot veel ups en downs.

Haar doel was om de “middenweg” van de ziekte te bereiken. Bovendien besloot ze haar aandoening openbaar te maken om de ziekte zichtbaarder te maken en te destigmatiseren.

Actrice en zangeres Demi Lovato kreeg in hetzelfde jaar als Catherine de diagnose bipolaire stoornis. Voor haar was de diagnose bevrijdend. Ze laat zich echter niet definiëren door haar ziekte. Ze werd gediagnosticeerd nadat ze een behandeling had ondergaan voor middelenmisbruik, eetstoornissen en zelfdestructief gedrag.

Catherine Zeta-Jones

Greta Thunberg heeft het syndroom van Asperger

De jonge activiste Greta Thunberg werd beroemd door haar strijd tegen klimaatverandering. Daarnaast bracht ze het syndroom van Asperger onder de aandacht toen ze bekendmaakte dat ze aan deze aandoening leed. Vier jaar geleden kreeg ze de diagnose.

Voor Greta is deze ziekte als een “superkracht”, waardoor ze de wereld en de problemen helder en vastberaden kan zien. Ze schreef zelfs op haar Twitter: “Ik heb een betekenis gevonden, in een wereld die soms oppervlakkig en betekenisloos lijkt voor zoveel mensen”.

Greta Thurnberg

Leonardo di Caprio en Cameron Diaz hebben OCS

Leonardo di Caprio lijdt al aan OCS sinds hij een kind was. Hij erkent dat hij er in beperkte mate last van heeft. Toen hij The Aviator filmde, gaf hij toe dat hij dwangmatig gedrag vertoonde, zoals meerdere keren door een deur moeten lopen of op elk stukje kauwgom stappen dat hij op de grond zag liggen.

Deze dwanghandelingen leidden er zelfs toe dat hij minstens tien minuten nodig had om van zijn kleedkamer naar de set te komen.

Cameron Diaz lijdt ook aan OCS. Meer specifiek lijdt ze aan misofobie, een vorm van OCS die gepaard gaat met schoonmaak-gerelateerde obsessies en compulsies. Ze is geobsedeerd door bacteriën, wat betekent dat ze constant haar handen wast. Ze legt het zo uit: “Ik ben niet bang voor bacteriën. Ik ben me er alleen van bewust. Ik hou niet van andermans vloeistoffen, tenzij ik ze heel goed ken!

Psychische aandoeningen treffen ook beroemdheden zoals Cameron Diaz

Slotgedachten over psychische aandoeningen

Psychische aandoeningen variëren sterk in mate, typologie, de intensiteit van de symptomen en de mate waarin ze het leven van de patiënt verstoren. Wat belangrijk is, is dat als je een van deze stoornissen hebt, je de juiste diagnose krijgt. Verder moet je altijd advies vragen over leven met de ziekte en de mogelijkheid om een goede kwaliteit van leven te behouden.

Iedereen, zelfs de rijken en beroemden, kunnen lijden aan een psychische aandoening. Daarom mag het niemand ervan weerhouden om succesvol te zijn op het werk of om het leven ten volle te leven.

Het is ontzettend belangrijk om meer te praten over geestelijke gezondheid en psychische aandoeningen. Op deze manier kunnen ze genormaliseerd worden en kunnen de stigma’s en taboes die ermee verbonden zijn doorbroken worden.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.